Veselý zvládl další drama, po výhře nad Querreym je v Aucklandu ve čtvrtfinále

- Filip Lefenda

Cenné vítězství zaznamenal na turnaji v Aucklandu Jiří Veselý. Tenista původem z Příbrami porazil nasazenou trojku Sama Querryho ze Spojených států a zahraje si na Novém Zélandu o semifinále. Americkému favoritovi nepomohlo k postupu ani 24 es.

První sadu rozhodl jediný brejk, který se udál v páté hře. Veselý díky němu bral set poměrem 6:4, když využil první a zároveň poslední příležitost, kterou mu v sadě soupeř poskytl. Sám český hráč si přitom na podání počínal suverénně a podobné starosti řešit nemusel.

Ve dvou dalších dějstvích se na ztracená podání čekalo marně, a tak byli diváci svědky dvou zkrácených her. V té první měl český hráč dva mečboly, tiebreak ale nakonec prohrál 10:12.

O postup naštěstí vítěz z roku 2015 nepřišel, v dalším tiebreaku již uspěl. Ještě před tím však bylo klíčovým, že Veselý v páté hře zlikvidoval dvě brejkové hrozby. Sám si pak v rozhodující sadě vypracoval jediný brejkbol, za stavu 5:4 tehdy znamenal dokonce mečbol. Zápas však Čech ukončil až skrze zkrácenou hru, kterou vyhrál těsně 7:5.

Ve čtvrtfinále vyzve Jiří Veselý španělskou nasazenou pětku Roberta Bautistu-Aguta, 21. hráče světového žebříčku, s nímž dosud ve třech vzájemných měřeních sil ani jednou neuspěl. 

ASB Classic, Auckland (muži, NZL, 501 345 USD, tvrdý povrch)
Osmifinále dvouhry
Sam Querrey (USA, 13.) – JIŘÍ VESELÝ (64.) 4:6, 7:6(10), 6:7(5)