Australian Open: Šafránek s Kolářem postupují, Pavlásek po boji dohrál

- Filip Lefenda

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Dva ze tří – taková byla úspěšnost českých tenistů v prvním kole kvalifikace úvodního grandslamu sezóny. Hned zkraje středečního programu zaznamenali důležitá vítězství Zdeněk Kolář s Václavem Šafránkem. Dobře rozehraný měl svůj duel také Adam Pavlásek, nakonec ale padl skrze tiebreak třetí sady.

Kolář zahájil kvalifikaci vítězstvím
Zdeněk Kolář (221.) v kvalifikaci úvodního grandslamu sezóny postupuje! Český hráč zdolal ze startu středečního programu podruhé v kariéře Japonce Jasutake Učijamu (235.), kterého porazil 7:6(5) a 6:4.

Kolář do utkání nevstoupil ideálně, když si již ve třetí hře prohrál poprvé servis, po zbytek utkání už ale na podání nezaváhal, zatímco jeho soupeř dvakrát. Poprvé se tak stalo v osmé hře prvního dějství, které musel nakonec rozsoudit až tiebreak. V tom tahal Asiat od začátku za kratší konec, a ačkoliv nechal Kolář soupeře za stavu 6:3 dotáhnout se na rozdíl bodu, třetí setbol již český tenista zužitkoval.

Ve druhém setu pak udělal Kolář rozhodující krok k vítězství ve hře číslo sedm, v níž získal další brejk. Ten následně navzdory dvěma brejkbolům soupeře potvrdil, o dvě hry později si za stavu 5:4 poradil na servisu s ještě jednou hrozbou a nakonec gem i duel skrze shodu doservíroval.

„Nervozní zápas. Soupeř začal dobře a dařil se mu servis, na který jsem těžko hledal odpověď. Ani já jsem za začátku nehrál špatně, ale pak jsem byl trochu nervozní, což se mi moc nestává,“ popsal zápas český hráč.

Příštím soupeřem Koláře bude šestadvacetiletý Američan Kevin King, který postoupil přes Bělorusa Ignatika.

Šafránek si vyšlápl na nasazeného Oliva
Z postupu do druhého kola kvalifikace se na Australian Open raduje i Václav Šafránek (227.), kterému los přisoudil nasazeného Argentince Renza Oliva (150.).

Šafránek nezačal vůbec dobře, když hned v prvním gemu ztratil servis. Následně měl Čech v maratonském gemu hned kvarteto možností na bleskovou odpověď, soupeř ale těžkou chvíli ustál, aby si o dvě hry později poradil i s pátým brejkbolem. V osmém gemu už měl ale Olivo smůlu. Šafránek vzal protivníkovi servis a vynutil si tiebreak, který ovládl poměrem 7:2.

Úspěch českého hráče nakopl, zatímco Argentinec se začal trápit na podání. Šafránek si ve druhé sadě vypracoval náskok 4:0, který ve zbytku setu pečlivě opečovával a po výhře 6:2 tak mohl oslavit cenné vítězství. 

„Solidní zápas. V prvním gemu jsem si prohrál servis, chtěl jsem ho okamžitě brejknout zpátky a měl jsem spoustu možností hned ve druhém gemu. Nepodařilo se, což bylo fakt nepříjemné. Postupně jsem ale cítil, že mám větší a větší převahu a to se nakonec ukázalo. Kvalifikace je tady hrozně vyrovnaná, hned první den skončilo dost favoritů a můžu porazit každého. Záleží, jak se kdo vyspí,“ prohlásil po duelu pro Tenisový svět hráč, jenž si v dalším kole zahraje s Australanem Whittingtonem.

„Moc ho neznám, viděl jsem ho párkrát na turnajích. Viděl jsem ho tady hrát pár gemů, určitě na něj s trenérem něco vymyslíme. Těším se, že dorazí lidi. A je mi jedno, koho budou podporovat, hlavně když bude kulisa,“ nemůže se dočkat konfrontace s domácím protivníkem Šafránek.

Pavlásek padl s Krstinem
Adam Pavlásek (207.) zatím čeká na zlepšení marně. Tenista, jenž by rád zapomenul na nezdary z loňské sezóny, končí na grandslamové kvalifikaci v Melbourne už v úvodním kole. V tom přitom narazil na Srba Pedju Krstina (232.), kterému v loňském roce na challengeru v Poznani povolil v jediném vzájemném střetnutí pouhý gem!

Dobře začal český hráč i v Melbourne, v šestém gemu připravil soupeře o servis, který následně potvrdil skrze tři odvrácené brejkboly. Po výhře 6:3 se ale zápas začal otáčet. Pavlásek nezvládl začátek druhé sady, kdy nabral manko 0:4. To už poté korigoval jen jedním rebrejkem, na dalším výsledku 6:3 – tentokrát příznivějším pro Srba – už ale nic nezměnil.

Také zkraje třetí sady přišel Pavlásek o podání, a sice ve hře číslo tři. Krstin si svou výhodu hájil do stavu 5:4, kdy servíroval na vítězství. Český hráč tehdy brejkem vykřesal naději a došel si pro tiebreak, v tom ale uhrál jen tři míčky a v kvalifikaci tak přeci jen končí.

„Nevím, co se zase stalo. Jsme zpátky tam, kde jsme byli. Dobře jsme potrénovali a já věřil, že se konečně vrátím do normální pohody. V té jsem byl první tři gemy, ale pak se opět událo něco, co si neumím vysvětlit. Ten borec nehrál skoro nic, loni jsem ho porazil na gemy 12:1 a teď jsem předvedl takovou ostudu. Nemůžu z toho mít radost,“ smutnil již tak trochu tradičně po utkání zklamaný Pavlásek.

Australian Open, Melbourně (muži, AUS, 25 096 000 AUD, tvrdý povrch)
1. kolo kvalifikace
ZDENĚK KOLÁŘ (221.) – Jasutaka Učijama (JPN, 235.) 7:6(5), 6:4
VÁCLAV ŠAFRÁNEK (227.) – Renzo Olivo (ARG, 150.) 7:6(2), 6:2
ADAM PAVLÁSEK (207.) – Pedja Krstin (SRB, 232.) 6:3, 3:6, 6:7(3)