Tie Break Tens rozlosován! Berdycha čeká domácí bouřlivák, vrací se Djokovič, Nadal i Wawrinka

- Jan Vojkůvka

Zapomeňte na dlouhé zápasy, zapomeňte na hluchá místa. Nový ročník Tie Break Tens je tady a s ním i jeho specifický formát, který umožňuje odehrát celý turnaj během jednoho večera. K němu se už ve středu 10. ledna sejde osm elitních světových hráčů, mezi nimiž nebude chybět Tomáš Berdych.

Exhibiční turnaj Tie Break Tens v Melbourne se nezadržitelně blíží a pro několik hvězdných tenistů to bude poslední generálka před premiérovým grandslamovým podnikem sezony. Ve středu večer se v aréně Margaret Courtové představí osm hráčů, kteří prokáží své schopnosti v zápasech, které svým formátem nedávají prostor k chybám.

Českého tenistu Tomáše Berdycha ve čtvrtfinále čeká domácí hvězda a bouřlivák Nick Kyrgios, kterému se o víkendu podařilo vyhrát první domácí titul v kariéře. Berdych se s Kyrgiosem utká v tzv. supertiebreaku. Tedy klasickém tiebreaku, který se však hraje do 10 bodů (užíván je jako rozhodující set ve čtyřhrách).

Poprvé v nové sezoně se představí na kurtu bývalá světová jednička Novak Djokovič, který do Melbourne přijel testovat svůj bolavý loket, a touží zjistit, jestli bude schopný hrát na Australian open. Soupeřem ve čtvrtfinále mu bude domácí legenda Lleyton Hewitt, jenž se na grandslamu v Melbourne představí ve čtyřhře, ačkoliv svou kariéru už ukončil.

Velká premiéra čeká také na Rafaela Nadala, jehož problémy s pravým kolenem vyřadily z naplánovaného turnaje v Brisbane a první opravdovou zátěží pro jeho zdravotní stav bude Tie Break Tens. Nadal se o postup do semifinále utká s Lucasem Pouillem.

Posledním velkým navrátilcem na kurty je Stan Wawrinka. Švýcar od poloviny minulého roku skončil na marodce a musel podstoupit operaci levého kolene. Jeho připravenost po návratu vyzkouší Rakušan Dominic Thiem.

Vzhledem k tomu, že celý zápas ma Tie Break probíhá jen do deseti bodů (a musí skončit rozdílem dvěma bodů), nedává příliš prostoru na chyby a zaváhání. Výhodou supertiebreaku je to, že případná ztráta podání se dá napravit i kvůli o něco větší délce samotného klání než je tomu u normálního tiebreaku.

V Melbourne se bude hrát také o velký balík peněz. Pro vítěze je připraveno prize money ve výši 250 000 dolarů.