Nedokážu naplnit očekávání, mrzí Veselého

- Jan Vojkůvka

Český tenista Jiří Veselý nezaznamenal v indickém Puné očekávaný úspěch a překvapivě skončil už v prvním kole. Do nové sezony tak rozhodně nevstoupil ideálně a sám si to velmi dobře uvědomuje. V rozhovoru pro indická média před svým odjezdem do Austrálie přiznal, že se trápí se snahou naplnit očekávání svá i svého okolí.

Čtyřiadvacetiletý Jiří Veselý prožil fantastickou juniorskou kariéru. Podařilo se mu vyhrát tituly na juniorském Australian Open ve dvouhře i čtyřhře a ve světovém žebříčku mezi dospívajícími tenisty dosáhl postu světové jedničky. Když v roce 2013 pronikl do první světové stovky mezi dospělými, získal ocenění ATP Star of Tomorrow pro vycházející hvězdy bílého sportu.

Jeho kariéra ale začala stagnovat a po dosažení 35. místa světa se mu nedaří na své bývalé umístění navázat, natož ho překonat. Poslední sezony jsou pro něho velkým zklamáním.

„V minulosti tu byla určitá očekávání, jak z mé strany, tak ze strany ostatních, ale já je nedokázal naplnit,“ uvedl český tenista v rozhovoru pro The Times of India. „Vím, že dokážu porážet nejlepší hráče, když hraju svůj nejlepší tenis. Naneštěstí ale nejsem schopný předvádět svou nejlepší hru,“ přiznal.

„Do Puné jsem se rozhodl jet, protože cítím, že potřebuji odehrát více turnajů a zvolil jsem místa, kde mohu odehrát více zápasů. Je velmi důležité začít sezonu dobře a tady jsem cítil, že mám své největší šance,“ krčil rameny zklamaný Veselý.

Prosadit se na okruhu ATP podle Veselého vyžaduje spoustu práce, mentální síly a fyzické kondice. Českému hráči se podařilo prosadit velmi rychle, problém však nastal ve chvíli, kdy měl začít své výsledky potvrzovat. Místo očekávaného postupu žebříčkem se zadrhl na místě.

„Vyžaduje to spoustu práce a hodně bojovného ducha. Prosadit se je těžké, protože potřebujete vyhrát spoustu zápasů na futurech a challengerech a to není pro mladé kluky snadné,“ osvětlil Veselý. „Já měl to štěstí, že se mi to podařilo za hodně krátkou dobu, ale když jsem se dostal na 35. místo před třemi lety, tak jsem se z toho bodu nedokázal odrazit a začal se trochu trápit.“

„Dostat se na nejvyšší úroveň vyžaduje vyhrávání ve spoustě zápasech a schopnost předvádět nejlepší údery v klíčových momentech. Když se dostanete na 50., nebo 60. místo, musíte být fyzicky připravený, což vám zároveň dodává sebedůvěru. Fyzický aspekt dělá největší rozdíl mezi hráči a top hráči,“ dodal.

Svůj druhý turnaj v sezoně absolvuje Veselý v Sydney, kde ho v prvním kole čeká moldavský kvalifikant Radu Albot.