WTA Sydney: Šafářová neproměnila mečboly a končí, Strýcová a Kvitová postupují

- Petr Sumbal

Utkání Lucie Šafářové dvakrát přerušil déšť a po dvou zkrácených hrách musel rozhodnout třetí set, který dopadl lépe pro Němku, která vyhrála 7:6(3), 6:7(8), 2:6. Šafářová přitom nevyužila ve druhém setu dva mečboly. Barbora Strýcová odehrála i napočtvrté v sezoně třísetovou bitvu, přičemž ta dnešní pro ni byla se šťastným koncem. Česká hráčka v utkání plném zvratů, které trvalo skoro dvě a půl hodiny, nakonec zvítězila 7:5, 1:6, 6:4. Zápas Petry Kvitové proti Lučičové trval ani ne půl hodiny, Chorvatka totiž po prohrané první sadě utkání skrečovala.

Petra Kvitová - Marjana Lučičová-Baroniová 6:1, skreč Lučičová
Petra Kvitová má za sebou první zápas sezony, který byl asi kratší než očekávala. Chorvatka Mirjana Ličičová-Baroniová  totiž po prvním setu, který prohrála 1:6 skrečovala zápas. V osmifinále se Kvitová utká s Camilou Giorgiovou.

Lucie Šafářová - Angelique Kerberová 7:6(3), 6:7(8), 2:6
Lucie Šafářová dnes v australském Sydney zahajuje sezónu, hned v prvním utkání narazila na bývalou světovou jedničku Angelique Kerberovou. S tou měla před tímto utkáním Šafářová pozitivní bilanci, prohrála s ní jen jednou a porazila ji naopak v posledních dvou střetnutích.

A také to dnešní bylo rozehrané lépe pro českou hráčku, která zvládla lépe dramatický první set plný brejků. Obě tenistky si své podání neudržely třikrát, přičemž Kerberová měla šanci sadu na svém podání i uzavřít a také disponovala jedním setbolem. Šafářová však konec nepřipustila a dotáhla set do tiebreaku.  V něm předvedla výborný výkon, ani jednou neprohrála výměnu při svém podání a využila hned první setbol.

Hned v úvodu druhé sady zápas přerušil déšť a obě tenistky musely na několik desítek minut kurt opustit. když se po vysušení kurtu vrátily, pokračovaly ve velmi zajímavém a napínavém představení. Po úvodních dvou rozehřívacích hrách Kerberová sebrala Šafářové servis, ale ta okamžitě odpověděla a obratem si ztracený brejk vybojovala zpátky.

Dalších sedm her se pak obešlo bez jediného brejkbolu, obě tenistky si spolehlivě držely své podání. Za stavu 5:6 z pohledu české tenistky se Šafářová ocitla ve velmi svízelné situaci, když prohrávala už 0:30. Prokázala však zkušenosti a dokázala si vybojovat druhý tiebreak.

V něm se neustále misky vah převažovaly z jedné strany na druhou, Němka neproměnila setbol, když na něj zahrála dvojchybu. Tu následně zopakovala ještě jednou, ale Šafářová nabídnutý mečbol nevyužila, stejně jako za malou chvíli další. A tak nakonec vybojovala tiebreak Němka.

Rozhodující sada byla už oproti předchozím dvěma rychlou záležitostí. Kerberová ve třetím gemu prolomila podání Šafářové a tom samé pak dokázala ještě jednou, to už za stavu 4:2. České hráčce už nezbyly síly na další odpor a třetí set nakonec prohrála 2:6. Němka zápas zakončila čistou hrou a v osmifinále se může těšit, že si zahraje proti Venus Williamsové.

Barbora Strýcová - Daria Kasatkinová 7:5, 1:6, 6:4
První set byl dlouho hodně vyrovnaný a i když měly obě hráčky několik možností, jak soupeřce sebrat servis, žádné z nich se to dlouho nedařilo. Jako první tento fakt popřela Kasatkinová, která získala v deváté hře brejk a ujala se vedení 5:4. Jenže Strýcová si následně hned vzala ztracené podání zpět a v samotném závěru setu soupeřku brejkla ještě jednou a získala tak první set v poměru 7:5 na svou stranu.

Do druhé sady však jako by nastoupila úplně jiná tenistka. Strýcová začala mnohem víc chybovat, naopak její ruská soupeřka svůj výkon výrazně pozvedla. Strýcové se nedařilo zejména na podání, které si nedokázala ani jednou podržet. Set nakonec ztratila v poměru 1:6.

Ve třetí sadě Češka už prohrávala 0:3 a s jejími nadějemi na postup do dalšího kola to nevypadalo zrovna růžově. Strýcová se však nastartovala k úžasnému obratu. Nejprve smazala ztrátu jednoho brejku a dotáhla se na 3:3, a poté v klíčovém okamžiku za stavu 4:4 dokázala Kasatkinové sebrat servis ještě jednou. Na svém podání už pak světová hráčka číslo 21 vše dotáhla do vítězného konce, proměnila druhý mečbol.

Ve osmifinále se Barbora Strýcová utká s Jekatěrinou Makarovovou z Ruska, se kterou tři ze čtyř dosavadních utkání prohrála.