Týden na okruhu: Kyrgios vyhrál poprvé od roku 2016, Halepová překazila obhajobu Siniakové

- Jan Vojkůvka

První týden nové sezony je za námi a první turnajové trofeje jsou rozdány. Velkou radost měl ze svého úspěchu v Brisbane Nick Kyrgios, jenž vyhrál premiérový titul v domácím prostředím a slaví poprvé od listopadu 2016. První titul od roku 2015 pak získal Francouz Gilles Simon. V čínském Šen-čenu překazila možnou obhajobu trofeje Kateřině Siniakové světová jednička Simona Halepová.

ATP Dauhá

Ohlédnutí za uplynulým týdnem začněme v katarském Dauhá, největším podniku úvodní várky turnajů. Na klání, které bylo dotované částou téměř 1,4 miliony dolarů, se poprvé v kariéře radoval francouzský tenista Gael Monfils, jemuž se po třech prohrách ve finále (2006, 2012, 2014) podařilo konečně urvat kýžený titul.

Radost Monfilse byla o to větší, že se v Dauhá vracel na okruh po zranění kolene, s nímž usedl na marodku po loňském US Open. Ač se rozehrával pomalu a v zápasech s Italem Lorenzim a Němcem Struffem musel do tří setů, stále více získával úderovou jistotu a ve finále už byl dominantní. Rusa Andreje Rubljova přehrál hladce 6:2, 6:3.

Semifinále
Gael Monfils (FRA) – Dominic Thiem bez boje
Andrej Rubljov (RUS) – Guido Pella (ARG) 6:2, 4:6, 7:6(2)

Finále
Gael Monfils (FRA) – Andrej Rubljov (RUS) 6:2, 6:3

ATP Brisbane

Australský tenista Nick Kyrgios sice dlouhodobě patří do širší světové špičky, sbírku trofejí od listopadu 2016 a vítězství v Tokiu rozšířit nedokázal. Až do začátku letošní sezony. Na turnaji v Brisbane dokázal ve finále porazit Američana Ryana Harrisona 6:4, 6:2 a vybojoval svůj premiérový titul v domácím prostředí.

Semifinále
Nick Kyrgios (AUS) – Grigor Dimitrov (BUL) 3:6, 6:1, 6:4
Ryan Harrison (USA) – Alex De Minaur (AUS) 4:6, 7:6(5), 6:4

Finále
Nick Kyrgios (AUS) – Ryan Harrison (USA) 6:4, 6:2

ATP Puné

Obrovského úspěchu na indickém turnaji v Puné dosáhl Francouz Gilles Simon, který ve finále porazil druhého nasazeného Kevina Andersona 7:6(4), 6:2 a vybojoval svůj první turnajový primát od února 2015, kdy zvítězil na domácím turnaji v Marseille. Simon, jemuž patří až 89. místo na světě, neprožil ideální minulou sezonu a více prohrával, než by zápasy vyhrával. Titul v Puné je tak pro něho obrovskou vzpruhou.

Semifinále
Kevin Anderson (RSA) – Benoit Paire (FRA) 6:7(6), 7:6(2), 6:1
Gilles Simon (FRA) – Marin Čilič (CRO) 1:6, 6:3, 6:2

Finále
Gilles Simon (FRA) – Kevin Anderson (RSA) 7:6(4), 6:2

WTA Brisbane

Elina Svitolinová na začátku sezony prokázala, že její touha stát se světovou jedničkou se může základat na více než pouhém přání. Jedna z nejlepších hráček současnosti vlétla do nového ročníku parádně a na turnaji v Brisbane prohrála jen jeden set ve čtvrtfinále s Johannou Kontaovou. Když v semifinále vyřadila obhájkyni titulu Karolínu Plíškovou, otevřela se před ní skvělá příležitost poprvé v kariéře zahájit sezonu titulem.

A svou šanci chytila za pačesy. Ve finále smetla Bělorusku Sasnovičovou 6:2, 6:1 a potvrdila výbornou formu před prvním grandslamem sezony.

Semifinále
Elina Svitolinová (UKR) – Karolína Plíšková (CZE) 7:5, 7:5
Aljaksandra Sasnovičová (BLR) – Anastasija Sevastovová (LAT) 7:6(3), 6:4

Finále
Elina Svitolinová (UKR) – Aljaksandra Sasnovičová (BLR) 6:2, 6:1

WTA Auckland

Německá tenistka Julia Görgesová zahájila novou sezonu tak, jak tu poslední zakončila – ziskem titulu. Druhá nasazená turnaje v Aucklandu si z minulého ročníku přenesla do roku 2018 šňůru devíti výher v řadě, když vyhrála turnaje v Moskvě a WTA Elite Trophy, a přidala k nim dalších pět vítězství na Novém Zélandu.

Ve finále si Němka poradila s vítězkou Turnaje mistryň Caroline Wozniackou 6:4, 7:6(4).

Semifinále
Caroline Wozniacká (DEN) – Sachia Vickeryová (USA) 6:4, 6:4
Julia Görgesová (GER) – Su-wej Hsieh (TPE) 6:1, 6:4

Finále
Julia Görgesová (GER) – Caroline Wozniacká (DEN) 6:4, 7:6(4)

WTA Šen-čen

Posledním turnajem úvodního týdne byl podnik v čínském Šen-čenu, kde se dlouhodobě velmi daří českým tenistkám. A dařilo se i letos – Kristýna Plíšková se dostala do čtvrtfinále, Kateřina Siniaková po roce opět do finále. Obhájit titul se jí však nepodařilo.

Proti totiž byla Rumunka Simona Halepová, jež v úvodu sezony potvrdila pozici nasazené jedničky a připsala si na konto první titul roku 2018 po finálové výhře 6:1, 2:6, 6:0. Tím vyrovnala svůj počet trofejí z minulého roku, kdy zvítězila jen v Madridu. Nyní má před sebou celou sezonu, aby tento počin překonala.

Semifinále
Kateřina Siniaková (CZE) – Maria Šarapovová (RUS) 6:2, 3:6, 6:3
Simona Halepová (ROU) – Irina Beguová (ROU) 6:1, 6:4

Finále
Simona Halepová (ROU) – Kateřina Siniaková (CZE) 6:1, 2:6, 6:0