Rieter Open Ústí nad Orlicí: Kvalifikace začala, postup slaví Starý, Panák či Hájek

- Daniel Kubelka

V sobotu vyvrcholil pardubický futures posledním finálovým zápasem a již dnes odstartoval v Ústí nad Orlicí další český podnik této kategorie. Dvoukolová kvalifikace, které se zúčastní hned dvanáct našich tenistů, začala na sedmi kurtech východočeského podniku a postup do další fáze bojů o hlavní soutěž vybojovalo šest českých hráčů včetně nasazených Michala Fraňka či Dominika Starého.

Český tenista Yvo Panák jako první vybojoval postup do druhého kola kvalifikace ústeckého turnaje futures. Jedenáctý nasazený hráč si s přehledem poradil s Australanem Adamem Bronkou, kterému povolil jediný gem a po výhře 6:1 a 6:0 ho dělí jediný zápas od účasti v hlavní fázi turnaje. „Dnes jsem hrál dobře, dařilo se mi na podání. Soupeř byl navíc o čtyři roky mladší a rozhodly podle mě moje zkušenosti,“ zhodnodil Panák vítězný duel.

Jakub Novák naopak nestačil na favorizovaného Poláka Bartosze Wojnara, který plní v kvalifikaci roli nasazené čtyřky. Český tenista svému soupeři podlehl dvakrát 2:6 a v hlavní fázi ústeckého futuru si nezahraje. „Už poněkolikáté v řadě se mi dnes nepodařilo vyhrát. Soupeř hrál dobře, podal dobrý výkon. Největším soupeřem jsem byl pro sebe já sám. Je to už otázka psychiky, prohrál jsem pět zápasů za sebou,“ zhodnotil Novák další porážku v této sezóně.

Další ztrátu hlásí ústecký futures pro české barvy. Lukáš Vejvara nepotvrdil roli mírného favorita, když v pozici devátého nasazeného tenisty nestačil na Bělorusa Mikalaje Haljaka a po prohře ve dvou setech, 4:6 a 1:6, se loučí s kvalifikací a celým turnajem již na samém začátku. „Začal jsem dobře, vedl jsem 4:1. Poté jsem ale příliš míčů už neuhrál. Hrál jsem šíleně,“ stručně zhodnotil zápas, ve kterému mu vyšel začátek, poražený Vejvara.

Dominik Starý, nasazená šestka kvalifikace, měl těžkou práci s Ukrajincem Daniilem Cebrenkem. Na zdolání svého soupeře totiž potřeboval hned tři sety, ale po výhře 1:6, 6:4 a 7:5 přeci jen slaví postup. Vítězství se však pro českého tenistu nerodilo lehce. „Je těžké to zhodnotit. Ze začátku jsem hrál příšerně. Prohrával jsem 1:6 a 2:4, ale dokázal jsem to otočit. V závěru jsem odvracel dva mečboly, ale podařilo se to," zhodnotil vítězný, ale nepříliš povedený zápas Dominik Starý.

Petr Hájek v ryze českém souboji potvrdil roli favorita a Antonína Bolardta přehrál po setech 6:3 a 6:4. Pátý nasazený hráč tak bude pokračovat v Ústí i během zítřejší části kvalifikace. „Oba se dobře známe, už jsme spolu párkrát hráli, věděli jsme, co na sebe hrát. Zápas ovlivnily podmínky na kurtu, které však byly pro oba stejné. Vyhrál jsem, tak jsem spokojený,“ popsal hlavní podmínky úspěchu Hájek.

Jakub Schiel přehrál v úvodním kole kvalifikace Slováka Nikolase Lahkého hrajícího na divokou kartu ve dvou setech, 6:2 a 7:6 (3), Daniel Trčka nestačil na Australana Marka Jovanovice, který v Ústí hraje také díky pozvánce od pořadatelů, a padl po setech 5:7 a 2:6.

Dalším postupujícím Čechem v kvalifikaci ústeckého futures je Michal Franěk. Třetí nasazený hráč přehrál Slováka Marka Lukačeviče ve dvou setech, 6:2 a 6:0. „Dnes jsem nehrál moc dobře, kurty nebyly příliš dobré. Pomalu jsem se rozjížděl, ale asi budu spokojený, když jsem vyhrál,“ zhodnodil Franěk zápas, který se poměrně neobvykle v jeho průběhu přesunul z jednoho kurtu na druhý.

Českou legii ve druhém kole kvalifikace ústeckého futuru rozšíři i František Polánka. Tomu se postavil do cesty Slovák Obal. Tenista ze země našich východních sousedů padl ve dvou setech, Polánka oslavil výhru dvakrát 6:4. 

RIETER OPEN ÚSTÍ NAD ORLICÍ 2016 (muži, 10 000 USD, antuka, 1. kolo kvalifikace)

PETR HÁJEK (5) - ANTONÍN BOLARDT  6:3, 6:4
Mikalaj Haljak (BLR) - LUKÁŠ VEJVARA (9)  6:4, 6:1
Bartosz Wojnar (POL, 4) - JAKUB NOVÁK  6:2, 6:2
DOMINIK STARÝ (6) - Daniil Cebrenko (UKR)  6:1, 4:6, 7:5
Peter Balla (HUN, 8) - Laerte Di Falco (ITA)  6:7 (1), 3:6
Adam Bronka (AUS) - YVO PANÁK (11)  1:6, 0:6
Andrej Glváč (SVK) - David Damian Brna (SVK)  7:6 (3), 6:4
MICHAL FRANĚK (3) - Marek Lukačovič (SVK)  6:1, 6:0
FRANTIŠEK POLÁNKA - Patrik Obal (SVK) 6:4, 6:4
Nikolas Lahký (SVK, WC) - JAKUB SCHIEL  2:6. 6:7 (3)
Michal Marko (SVK) - Matěj Maruščák (SVK, 10) 6:7 (3), 6:3
Eros Siringo (ITA, 7) - TOMÁŠ MUSIL 7:6(5), 7:5
Marko Jovanovic (AUS, WC) - DANIEL TRČKA  7:5, 6:2
Samuel Hodor (SVK) - Adam Kulich (SVK) 6:1, 6:2