Federer hraje jako mladík a Shapovalovovi patří budoucnost, říká Rod Laver

- Tomáš Macák

Ve své kariéře odehrál téměř 2000 zápasů, vyhrál 200 turnajů, a v Austrálii tak logicky musí být považovaný za tenisovou legendu. Slova takového muže o bílém sportu mají vždy obrovskou váhu. Rod Laver na začátku nové sezóny ocenil nestárnoucího Rogera Federera a hlavně vycházející hvězdičku Denise Shapovalova.

Je to ikona. Dnes devětasedmdesátiletý muž neměl problém s hrou na žádném povrchu. I proto dokázal aspoň dvakrát vyhrát každý grandslam. V Melbourne se na počest Roda Lavera hraje v aréně nesoucí jeho jméno a letos poprvé se v Praze představila tenisová galashow s nejlepšími hráči světa, která je po něm rovněž pojmenována. Laver Cup měl i za účasti bývalého výborného tenisty obrovský úspěch. 

Teď v jeho domovině – u protinožců – probíhají úvodní turnaje sezóny. I proto odpovídal webu Tennisworld. „Rok 2018 může být sezónou, ve které dojde ke střídání stráží,“ říká Rod Laver v zahajovací fázi ročníku, která se hraje v prosluněném australském létě. 

Rozhodně si však nemyslí, že by hráči, kteří se momentálně nachází na vrcholu žebříčku, zaznamenali hromadný sešup. Stále by měli být v centru pozornosti. „Záleží na tom, jak moc jsou Murray s Djokovičem fit a také na tom, zda dokáže Roger s Rafou zůstat a hrát na stejné úrovni jako loni. Federer v 36 letech hraje stejně dobře, jako když mu bylo 21. V dnešní době vše záleží na duševní stránce věci,“ podotýká Laver. 

Když australská legenda zmínila, že letos mohou úspěchy patřit jiným hráčům, myslela tím také osmnáctiletého kanadského šikulu Denise Shapovalova. „Za dva nebo tři roky bude velmi blízko úplnému vrcholu a na kontě bude mít trofeje z nějakých větších turnajů,“ věří Rod Laver. „Hraje po celou dobu velmi sebevědomě, má silný charakter a velké odhodlání. Vidím, že je skvělý,“ dodává na adresu 51. tenisty světa. 

O potenciálu a dovednostech kanadského hráče, který se narodil v izraelském Tel Avivu, svědčí to, že v anketě Sportovec roku porazil – byť o jediný hlas – už teď legendárního hokejistu Pittsburghu Penguines Sidneyho Crosbyho. 

Při své letošní premiéře v singlu ale slavit nemohl. V Brisbane podlehl Kylu Edmundovi ve třech setech. „Je tu pro mě ještě spoustu prostoru na zlepšení,“ ví samotný tenista. 

V programu Shapovalova je teď novozélandský turnaj ASB Classic. „Moc Nový Zéland neznám, ale z doslechu vím, že je to neuvěřitelně krásné místo, takže se opravdu těším,“ říká vlasatý blonďák, který jakožto mladý hráč netradičně často využívá jednoručný bekhend. „Slyšel jsem, že tato akce je pořádána opravdu skvěle. Takže se skutečně nemohu příletu do Aucklandu dočkat," dodává Shapovalov. 

Na kanadského mladíka čeká ve velmi blízké době také výzva v podobě Australian Open, kde bude chtít ukázat svůj velký talent.

Třeba přímo v aréně Roda Lavera...