Hopman Cup: Američané slaví výhru, aniž by uhráli jediný set! O finále si zahrají se Švýcary

- Jan Havlovic

Hned na prahu nového kalendářního roku byla k vidění pořádná tenisová kuriozita! Na Hopmanově poháru v australském Perthu se totiž tenisté USA radují z vítězství nad Japonskem, ačkoliv Jack Sock ani Coco Vandewegheová neuhráli jediný set. Nejprve skrečovala duel Osakaová, poté vzdal také Sock. Reprezentanti země vycházejícího slunce již do závěrečného mixu nenastoupili, a tak výhra připadla americkému týmu. Posléze uspěli bez ztráty kytičky Švýcaři. Oba úterní vítězové si tak v posledním skupinovém utkání zahrají v přímém souboji o postup do sobotního finále.

Celé střetnutí mělo odstartovat soubojem Američanky Coco Vandewegheové s dvacetiletou Naomi Osakaovou. Japonská tenistka však do utkání vůbec nenastoupila z důvodu nemoci. Poté se dostali na kurt muži. Juiči Sugita vyhrál nad Jackem Sockem první set v tiebreaku, avšak za stavu 1:1 ve druhé sadě musel Američan kvůli problémům s kyčlí utkání skrečovat.

Závěrečný mix se tak vůbec nehrál, a tak vítězství připadlo na stranu amerického týmu, který tak získal ve skupině B již druhé vítězství. Je však otázkou, jak vážně je zranění Jacka Socka. 

Diváci, kteří dorazili na tohle střetnutí, o tenis nepřišli. Do akce šla ve dvouhře teprve devatenáctiletá Australanka Maddison Inglisová, která Američance podlehla 5:7, 2:6. Domácí reprezentantka poté nastoupila v mixu společně s Japoncem Sugitu. Japonsko-australská dvojice si zahrála proti Vandewegheové, se kterou nastoupil její trenér Pat Cash! 

Wimbledonský vítěz z roku 1987 se však z vítězství se svou svěřenkyní neradoval. Sugita s Inglisovou zvítězili po setech 4:0, 3:4 (2)  4:0. 

Švýcaři opět neporaženi
Roger Federer přidal na Hopmanově poháru druhou výhru v singlu. Světová dvojka porazila v úterním duelu Rusa Karena Chačanova po setech 6:3, 7:6(8). Do Perth Areny dorazila na jeho duel rekordní návštěva 13 943 diváků!

O rozhodující druhý bod se následně postarala dvacetiletá Belinda Bencicová, která v třísetovém souboji porazila Pavljučenkovovou 1:6, 6:3, 3:6.

Po výhrách v singlech ovládl favorizovaný pár i závěrečnou čtyřhru, duo Karen Chačanov, Anastasija Pavlučenkovová zdolal 4:3(1), 3:4(3) a 4:1. V závěrečném utkání skupiny se ve čtvrtek Švýcaři utkají v přímém souboji o postup do finále právě se Spojenými státy.

Skupina B
USA – Japonsko 2:1
Coco Vandewegheová – Naomi Osakaová – bez boje 
Jack Sock – Juiči Sugita 6:7 (1), 1:1 – skreč Sock
Vandewegheová, Sock – Osakaová, Sugita – bez boje

Rusko – Švýcarsko 0:3
Karen Chačanov – Roger Federer 3:6, 6:7(8)
Anastasija Pavljučenkovová – Belinda Bencicová 1:6, 6:3, 3:6
Chačanov, Pavljučenkovová – Federer, Bencicová 3:4(1), 4:3(3), 1:4