Zkraťte tenisový kalendář, vyzývá Milos Raonic

- Tomáš Macák

Sám letos kvůli zranění trpěl více než dost. Nejprve zápěstí a pak lýtko vyřadilo Milose Raonice ze hry na nemalou část sezóny, kterou předčasně ukončil už v půlce října. Podle něj by ale zdraví tenistů prospělo, kdyby byl konec tenisového kalendáře ještě o více než měsíc dříve - tedy začátkem září po US Open.

„Myslím, že bychom měli začínat v Austrálii a končit v Americe. Zkrátka tak, aby sezóna trvala osm měsíců a my měli dostatek času na odpočinek,“ řekl pro web Tennisworld Raonic. „Měli by o tom popřemýšlet,“ dodal čerstvě sedmadvacetiletý Kanaďan směrem k mocným personám.

Proč? Podle něj se stačí podívat na to, kdo sezónu dohrál, respektive nedohrál. „Pět z nejlepších tenistů světa nedokončilo na okruhu ani tenhle rok, ani předchozí sezónu,“ argumentoval Raonič jím chtěné změny. „Andy Murray, Stan Wawrinka a Novak Djokovič byli mimo hru už od Wimbledonu. To je půl roku. Já jsem hrál dál, protože jsem doufal, že něco udělám, ale bohužel jsem nebyl dostatečně zdravý,“ podotknul vítěz osmi titulů na okruhu ATP.

Jedním z dalších špičkových hráčů, pro které sezóna skončila mnohem dříve, než by si sami jistě představovali, byl například také Japonec Kei Nišikori.

„Hrajeme jedenáct měsíců v roce. Bylo by úplně něco jiného, kdybychom během této doby hráli jen na jednom kontinentu. Ale my cestujeme po celém světě,“ uzavřel Raonic.

Kanadský tenista, který se loni probojoval až do finále Wimbledonu, absolvoval minimum zápasů především na americké letní betonové tour. Kvůli problémům s levým zápěstím přišel o turnaj kategorie Masters v Cincinnati a také samotné US Open. Na konci srpna Raonice čekala operace.

Vinou chirurgického zákroku bojoval o další body do žebříčku až v půlce října v Asii, konkrétně v Tokiu. To ke všemu bylo vůbec poslední tenisové představení rodáka z černohorské Podgorici v roce 2017. Navíc pro samotného hráče končilo velmi smutně, protože osmifinálový zápas proti Sugitovi musel vzdát kvůli bolestem lýtka.

Raonic se, stejně jako někteří jeho další kolegové, vrátí zpět do tenisového kolotoče v australském Brisbane.