Denní menu, 29.12.2017: Štefková přes dobrý úvod favoritku nezaskočila

- Jan Havlovic

Start nového ročníku české fanoušky nepotěšil. Barbora Štefková v prvním kole kvalifikace na turnaj v Aucklandu nestačila na Viktórii Kužmovou, se kterou prohrála dvakrát 3:6. Štefkové sice vyšel úvod duelu, když v prvním a třetím gemu slovenské protihráčce vzala servis, favoritka duelu ovšem pokaždé kontrovala rebrejkem. Mladou tenistku poté zlomil závěr první a začátek druhé sady. Nikdo jiný z Čechů v pátek na kurty již nenastoupil.

Štefková si naposledy v hlavní soutěži WTA zahrála letos v únoru, po úspěšné kvalifikaci v Budapešti ale nezvládla udržet dobře rozehraný zápas prvního kola proti Falconiové.

Mladá hráčka se do poloviny března ještě představila na dvou turnajích ITF, kvůli zdravotním problémům spojeným se zápěstím však následně nehrála soutěžní utkání do konce listopadu, kdy odehrála podnik v Milovicích.

Na konci kalendářního roku 2017 se Češka chtěla prodrat na turnaj v Aucklandu konaný již v sezóně 2018. V prvním kole kvalifikace jí čekala 138. hráčka žebříčku Viktória Kužmová.

Začátek duelu Štefkové vyšel skvěle, v prvním gemu vzala slovenské hráčce podání. Ačkoliv o vlastní servis okamžitě přišla, dočkala se vzápětí dalšího brejku. Ve čtvrtém gemu ovšem svůj servis znovu neudržela.

Za stavu 3:3 v úvodním setu si aktuálně 453. tenistka světa vypracovala brejkbol, od daného okamžiku ale prohrála devět fiftýnů v řadě, včetně vlastního podání. Kužmová ukončila první sadu po čtvrtém využitém setbolu.

Zkraje druhého dějství Štefková počtvrté v utkání ztratila podání, což se poté opět přihodilo v sedmém gemu. Její soupeřka za stavu 5:2 nevyužila dva mečboly v řadě a dokonce si ještě prohrála servis. Česká tenistka se ovšem na obrat nevzmohla a po dalším nevydařeném účinkování na podání úvodní zápas sezóny 2018 prohrála.

ASB Classic, Auckland (ženy, NZL, 250 000 $, tvrdý povrch)

1. kolo kvalifikace
Viktoria Kužmová (SVK, 138.) – BARBORA ŠTEFKOVÁ (453.) 6:3, 6:3