WTA

Válka o ženský trůn se znovu rozjíždí! Udrží Halepová pozici jedničky?

- Jan Havlovic

Už se to blíží! Nová tenisová sezona je doslova za dveřmi a tenisoví fanoušci se již nemohou dočkat. Hned úvodní týden nového roku nabídne dramatickou podívanou zejména mezi ženami. Simona Halepová vstoupí do roku 2018 v pozici světové jedničky, ale hned dvě konkurentky – Garbiňe Muguruzaová a Caroline Wozniacká – si na její pozici brousí zuby. Uhájí Rumunka svou výsostnou pozici?

Právě končící kalendářní rok byl pro okruh WTA rekordním. Na pozici královny ženského tenisu se vystřídalo hned pět různých hráček, včetně Karolíny Plíškové, které se to povedlo jako první české tenistce v historii. Podobně nestálou situaci můžeme očekávat i na začátku nového roku.

Na pozici světové jedničky se aktuálně drží Simona Halepová, kterou pronásleduje Garbiňe Muguruzaová. Vítězka letošního Wimbledonu ztrácí na Rumunku pouhých 40 bodů, což slibuje pořádné drama. Za španělsko-rumunskou dvojicí číhá ještě Dánka Caroline Wozniacká, která smázla bodovou ztrátu především díky triumfu na Turnaji mistryň v Singapuru.

Hned v úvodním týdnu nové sezony se tak o pozici královny ženského tenisu strhne velký boj. Především mezi Halepovou a Muguruzaovou. Jaké se nabízí možné scénáře?

– Halepová udrží pozici světové jedničky, pokud získá titul v Šen-čenu

– Muguruzaová potřebuje dojít v Brisbane alespoň do finále, aby si udržela šanci na posun na pozici světové jedničky

– Pokud Muguruzaová získá titul v Brisbane, Halepová bude muset triumfovat v Šen-čenu, aby uhájila pozici světové jedničky

– Pokud Muguruzaová prohraje ve finále v Brisbane, Halepová potřebuje dojít v Šen-čenu alespoň do semifinále, aby udržela pozici světové jedničky

– Pokud by Muguruzaová prohrála ve finále v Brisbane a Halepová skončila v Šen-čenu v semifinále. Obě tenistky by měly v žebříčku stejný počet bodů. Světovou jedničkou by zůstala Halepová, neboť získala více bodů na turnajích vyšší kategorie (Halepová 5636 bodů a Muguruzaová 5396 bodů)

– Caroline Wozniacká by se dostala na pozici světové jedničky (poprvé od ledna 2012), pokud Muguruzaová nedojde v Brisbane do finále a Halepová nedojde v Šen-čenu do čtvrtfinále

Šanci na návrat na tenisový trůn drží také Karolína Plíšková, avšak bodovou ztrátu bude schopná dohnat nejspíše až na Australian Open. V úvodním týdnu totiž obhajuje body za loňské vítězství na turnaji v Brisbane.