Crosby poražen o jediný hlas. Kanadským Sportovcem roku je Shapovalov

- David Soumar

Soupeřit s hokejem, to v Kanadě není nic jednoduchého. Tenisu se to však v posledních letech vede poměrně úspěšně – alespoň tedy co se výsledků v kategorii Sportovec roku týká. Poctě se tentokrát dostalo mladému Denisu Shapovalovovi. Anketu tak vyhrál už potřetí za posledních pět let zástupce bílého sportu.

Shapovalov zažil průlomovou sezonu, a byl tak po celý rok v hledáčku sportovních novinářů, kteří Sportovce roku volí. Kanadský tenista nakonec získal 20 z celkového počtu 64 hlasů, tedy 31 % procent. 

Sidney Crosby sice dovedl loni Penguins k dalšímu Stanley Cupu, na mladou tenisovou kometu mu ale chyběl jeden hlas. Shapovalov tak navázal na minulé úspěchy Milose Raonice, který tuto anketu vyhrál v letech 2013 a 2014.

„Jsem skutečně ohromen. Zisk takového ocenění je pro mě obrovská pocta,“ rozplýval se nadšený 18letý tenista. „V Kanadě máme tolik skvělých sportovců, kteří by si ocenění zasloužili… Je to pro mě obrovská motivace dál na sobě pracovat.“

Letošní sezonu začala Kanaďan na 250. místě žebříčku ATP a v polovině třetí stovky také začal svůj raketový vzestup. Jeho parádní jízdu z domácího Rogers Cupu mají tenisoví fanoušci asi stále v paměti.

Na turnaji startoval na divokou kartu, přesto dosáhl až na semifinále. Ve druhém kole vyřadil Juana Martína Del Potra a následně zapsal velmi cenný skalp, když dokázal otočit zápas proti Rafaelu Nadalovi. Ve čtvrtfinále na jeho raketě skončil i Adrian Mannarino a Shapovalov se stal nejmladším tenistou historie, který se dostal do semifinále na turnaji Masters. Tam ho ale vyřadil pozdější vítěz Alexander Zverev.

O něco méně příjemné vzpomínky mají fanoušci na jeho daviscupový zkrat, kdy napálil rozhodčího do obličeje a způsobil mu ošklivé zranění. Nepovedené vystoupení alespoň napravil v baráži, kde vyhrál oba své zápasy ve dvouhře.

A kam míří Shapovalov v další sezoně? Rád by si cestou úspěchů na turnajích ATP otevřel cestu do elitní pětadvacítky. „Není to zrovna snadný cíl,“ připustil tenista a pokračoval: „Abych dosáhl na takové číslo, musím hrát celý rok velmi dobře. Myslím si ale, že to není nemožné. Snad budu mít formu a v některých ohledech se mi bude dařit jako letos.“