S věkem roste motivace. Ferrer končit nehodlá, vpřed ho ženou i vzpomínky na Prahu

- Filip Lefenda

David Ferrer na konec kariéry zatím nemyslí. Pětatřicetiletý Španěl se sice žebříčkem ATP už několik sezón propadá, jak ale v rozhovoru pro AS prozradil, dokud si hraní dokáže užívat, nehodlá se ho vzdát. V povídání si vzpomněl i na českou metropoli a Tomáše Berdycha.

Svá nejlepší tenisová léta má Ferrer za sebou. Hráč, kterému v roce 2013 patřila třetí pozice na žebříčku, zakončil tu letošní až ve čtvrté desítce na 37. příčce. „S tenisem budu pokračovat. Hrozně se na něj těším, mám stále velkou motivaci,“ prohlásil pětatřicetiletý Španěl, jehož snahu takříkajíc nakopl i jediný letošní titul, který získal v červenci na antuce v Bastadu. Celkově jich má Ferrer ve své vitrínce již sedmadvacet.

„Pokud bych si uvědomil, že mě tenis už nebaví, raketu odložím. Pokračovat by už nemělo smysl,“ pokračoval na téma stále vzdáleného konce kariéry Španěl, jenž je rovněž velkým fanouškem fotbalu a basketbalu.

Podobně jako někteří další hráči z řad těch starších upírá svou pozornost i na Davisův pohár. Soudí, že právě Španělé jej mohou v roce 2018 po sedmi letech opět vyhrát. „Myslím, že můžeme dosáhnout velkých věcí. Začínáme doma a máme velmi dobré tenisty, jakými jsou Carreňo-Busta či Bautista-Agut,“ vyhlíží již pomalu únorové střetnutí s Velkou Británií, které se uskuteční na antuce v Marbelle. „Máme rovněž skvělé deblisty v první desítce žebříčku,“ připomíná další španělskou zbraň.

„Zkrátka myslím, že můžeme celý Davisův pohár vyhrát,“ věří sobě a svým krajanům. „Musíme ale zachovat klid,“ ví dobře. Otázkou je, zda se ve španělské nominaci, která ovšem každoročně čítá celou řadu omluvenek, objeví.

Nejlépe zahrál proti Berdychovi
Právě jeden z daviscupových zápasů označil za vůbec nejdůležitější ve své kariéře. „Byl to ten ve finále Davisova poháru proti Juanu Martínovi del Potrovi v Seville,“ rozpomněl se na poslední španělský triumf z roku 2011. Rád ale vzpomíná také na titul z pařížské halové tisícovky.

Za nejlepší utkání kariéry, které dosud odehrál, pak označil daviscupovou bitvu s českým oponentem. „Sice jsme tehdy trofej nezískali, ale proti Tomáši Berdychovi jsem v Praze hrál asi nejlépe,“ vzpomněl si na své třísetové vítězství.

Ferrer zahájí novou sezónu v novozélandském Aucklandu, kde v minulosti již čtyřikrát triumfoval. O pátý titul se bude ucházet v týdnu od 8. do 13. ledna.