Grandslam i po porodu. Na které tenisové mámy může Serena navázat?

- Petr Sumbal

Comeback Sereny Williamsové se blíží. Dojde k němu už 30. prosince na exhibici v Abu Zabí. Právě tam Serena odehraje svůj první zápas od porodu své dcery Alexis Olympie a započne cestu, která by měla vést až k obhajobě triumfu na Australian Open. Serena by nebyla první tenistkou, které se po mateřské pauze povedlo získat grandslam. Kdo už to dokázal před ní?

Margaret Courtová - Australian Open, French Open, US Open 1973
Margaret Courtová byla první matkou, která dokázala vyhrát grandslam a povedlo se jí to dokonce hned třikrát. V roce 1972 porodila svého prvního potomka a o rok později ovládla Australian Open, Roland Garros a US Open. Poté měla Courtová ještě jednu mateřskou přestávku, po které už sice další grandslam nepřidala, ale ještě se podívala do finále US Open. Kariéru ukončila v roce 1977, když čekala čtvrté dítě.

Evonne Goolagongová - Australian Open 1977, Wimbledon 1980
Evonne Goolagongová už před svým prvním těhotenstvím vyhrála minimálně jednou všechny čtyři grandslamové trofeje a byla světovou jedničkou. V roce 1977 přivedla na svět dceru Kelly a ještě ten samý rok po pouhých sedmi měsících vyhrála Australian Open. O tři roky později přidala ještě Wimbledon a je stále se jedinou matkou, která londýnský grandslam vyhrála.

Kim Clijstersová - US Open 2009 a 2010, Australian Open 2011
Zatím jako poslední se podařilo vyhrát grandslam po porodu dítěte Belgičance Kim Clijstersové. Ta kariéru přerušila v roce 2007, po narození dcery Jady se na okruh vrátila o rok později. Pak hned vyhrála US Open, které bylo teprve jejím třetím turnajem po návratu. A tažení Clijstersové pokračovalo, Belgičanka je jedinou hráčkou, která má více grandslamových titulů už jako matka, než měla jako bezdětná. V roce 2010 přidala US Open a o rok později ještě Australian Open. Kariéru ukončila v roce 2012 a později se ji narodily ještě dvě další děti.