Henman apeluje na Murrayho. Pokud nejsi stoprocentní, vynechej Melbourne

- Jan Vojkůvka

Třicetiletý tenista Andy Murray se pomalu chystá na návrat na kurty, ovšem o plném doléčení problémů s kyčlí se nejspíš hovořit nedá. Svědčí o tom nejrůznější spekulace, že se Brit nestihne vrátit na začátku sezony, kdy má provést comeback v Brisbane.

Zmínky o přetrvávajících Murrayho problémech neunikly ani bývalému hráči a Murrayho krajanovi Timu Henmanovi. Jeden z nejvýraznějších britských tenisů z přelomu tisíciletí pečlivě sleduje každou zprávu o svém slavnějším kolegovi a rodáka ze Skotska vyzývá, aby svůj návrat neuspěchal.

Na otázku, zda by měl Murray vynechat grandslamový turnaj v Austrálii, pokud se necítí plně uzdraven, odpověděl zcela jasně: „Jednoznačně!“

„On je jediným, kdo to dokáže posoudit nejlépe. Tenis je obtížný i ve chvíli, kdy jste stoprocentně zdravý. A pokud je zdravý třeba jen z devadesáti procent, tak může nějaké zápasy v Melbourne vyhrát, než to jeho tělo vzdá,“ podotkl Henman. „Jaký to pak má smysl? Jeho kariéra je o vyhrávání grandslamů, takže by měl být opatrný a ujistit se, že je plně uzdraven,“ dodal.

A právě zdravotní stav Murrayho je v tuto chvíli velkou neznámou. Během listopadové exhibice s Rogerem Federerem v Glasgow byl evidentně stále limitován určitými problémy v zádové oblasti či kyčlích. Jeho pohyb rozhodně nebyl svěží, a to ani přes dlouhou přestávku. Naposledy totiž hrál během červencového Wimbledonu.

Naopak pořadatelé turnaje v Brisbane, který začíná 31. prosince, věří, že se Murray stihne na jejich podnik připravit.

Podle deníku The Telegraph však jeho účast v Brisbane a Melbourne není zdaleka vůbec jistá. Třicetiletý Murray se totiž za všech okolností chce vyhnout operaci a podle nejčernějších scénářů v takovém případě už jeho problémy nikdy zcela neodezní.

A v případě, že bolest výrazně neustoupí, je dost dobře možné, že Murray nebude chtít návrat uspěchat i vzhledem k náročnosti prvního grandslamu sezony.