Šest nezapomenutelných okamžiků uplynulé ženské sezony

- Jan Vojkůvka

Uplynulá sezona byla plná nezapomenutelných okamžiků a zážitků. Ve druhé části přehledu největších momentů roku se podíváme na ženský tenisový okruh.

Pět jedniček během roku
Není to typický jeden moment, či konkrétní okamžik. Avšak sled událostí během uplynulé sezony způsobil, že na čele světového žebříčku se prostřídalo hned pět tenistek!

Do nové sezony jako světová jednička vstoupila Angelique Kerberová, kterou po Australian Open vystřídala na čele Serena Williamsová. Obě hráčky si celkem ještě třikrát prohodily pořadí na prvním místě, než se 17. července poprvé v historii objevila v kolonce státní příslušnosti královny tenisu česká vlajka. Do čela na osm týdnů vystoupala Karolína Plíšková.

Po ní se 11. září na čtyři týdny dostala do vedení Španělka Garbine Muguruzaová, jež byla 9. října vystřídána Rumunkou Simonou Halepovou, v pořadí pátou hráčkou, která se v roce 2017 dostala na ženský tenisový trůn.

Návrat Kvitové po zranění a první titul
Opět jsou to hned dva momenty, které se pro tuto příležitost pojí v jeden. Česká tenistka Petra Kvitová byla v prosinci minulého roku přepadena ve svém bytě v Prostějově, a ač vyvázla živá, její levá ruka byla silně pořezaná a hrozilo, že už nikdy nebude moci hrát tenis.

Do práce se daly ruce chirurga Radka Kebrleho, který přeřezané šlachy dal dohromady a Kvitovou čekala dlouhá a trpělivá rekonvalescence. Zvládla to a vrátila se na kurty během French Open. Hned první zápas navíc vyhrála! A ač vypadla ve druhém kole, mohla být zase šťastná.

Že se nevrátila ve špatné formě, potvrdila na začátku travnaté sezony, když v Birminghamu dokráčela pro svůj premiérový titul v tzv. druhé kariéře, jak ráda nazývá svůj návrat po devastujícím zranění.

Comeback Šarapovové
Ruská superhvězda Maria Šarapovová se letos v dubnu vrátila na tenisový okruh po patnáctiměsíčním dopingovém trestu za užití meldonia. Její návrat ovšem doprovázela velká kontroverze.

A to i vzhledem k tomu, že se vrátila na turnaji ve Stuttgartu, který začínal dva dny před uplynutím jejího trestu. Pořadatelé udělili Rusce divokou kartu a speciálně upravili program, aby mohla vstoupit do turnaje ve středu, tedy v den skončení její suspendace.

Mnoho tenistek s těmito kroky a s udělováním divokých karet pro dopingovou hříšnici nesouhlasilo. Stejně tak Italka Roberta Vinciová, její první soupeřka po návratu. A Šarapovová Vinciovou při svém comebacku porazila 7:5, 6:3.

Lotyšská kometa senzačně ovládla French Open
Jelena Ostapenková během pařížského grandslamu zahrála více než 200 vítězných úderů, zvládla pět třísetových bitev a postavila se všem papírovým předpokladům. Její senzační jízdu až za titulem nezastavila ani Samantha Stosurová, ani Caroline Wozniacká, a ani ve finále Simona Halepová.

Ostapenková musela během French Open čtyřikrát obracet vývoj zápasu z 0:1 na sety, ale ani tyto komplikace ji nepřipravily o největší úspěch kariéry a zisk nejen prvního grandslamového titulu, ale rovněž vůbec premiérové trofeje na okruhu WTA.

Ryzí radost Stephensové
Na tuhle dívčinu není možné zapomenout. Její tenisová kariéra byla po únavové zlomenině v ohrožení, nehrála od olympijských her 2016 téměř celý rok, než se vrátila na kurty ve Wimbledonu. Ale domácí série turnajů ve Spojených státech od srpna přinesly největší úspěch čtyřiadvacetileté tenistky.

Kromě semifinále na velkých turnajích v Torontu a Cincinnati dokázala prokráčet grandslamovým US Open k senzačnímu triumfu (ano, druhá senzace na grandslamech v uplynulé sezoně). A na slavnostním ceremoniálu i pozdější tiskové konferenci oživila tradiční děkovačky skutečnou ryzí radostí. Při pohledu na šek navíc kulila oči a dlouho nedokázala vstřebat skutečnost, že se z ní během jednoho turnaje stala bohatá mladá žena.

„To je spousta peněz. Ach můj Bože,“ nevěřila v první chvíli částce ve výši 3,7 milionů dolarů. „Viděli jste ten šek, co jsem dostala?“ rozesmála poté na tiskové konferenci všechny přítomné. Bez okolků přiznala, že to je obrovská motivace pro další úspěchy.

Nekonečné dobývání turnajového primátu
Už se pomalu zdálo, že Dánka Caroline Wozniacká prožije sezonu bez turnajového titulu. Na světě je spousta tenistek, které se rok, dva, nebo i celou kariéru marně snaží dosáhnout na triumf na okruhu WTA, z tohoto hlediska by to nebylo nic podivného. Jenže Wozniacká od začátku sezony byla sedmkrát ve finále a sedmkrát odešla poražená!

Svou téměř nekonečnou smůlu, během níž prohrála ve finále i dvakrát s Karolínou Plíškovou a jednou s Kateřinou Siniakovou, prolomila až na konci září v Tokiu, kdy konečně mohla pozvednout trofej nad hlavu. Jako by to předznamenalo události následující, protože dánská tenistka po dlouhém dobývání vrcholu najela na vítěznou vlnu a o měsíc později slavila další triumf. Ten největší v její kariéře.

Sezonu zakončila vítězstvím na Turnaji mistryň.