VIDEO: Moje jméno je Robin! Čím vším letos tenisté trápili bránice fanoušků?

- Tomáš Macák

Nachází se uprostřed tenisové bitvy, ve které jde o hodně. Přesto si i v takových vypjatých chvílích dokáží hráči udržet dostatek nadhledu a dovedou ve velkém stylu pobavit publikum. I letos bylo těchto momentů dostatek a my vám přinášíme některé z nich. Tradičně bavil Novak Djokovič, přidal se také Robin Haase, ale rovněž „mladá krev“.

Robin Haase
Třicetiletý nizozemský tenista, kterého si čeští fanoušci mohou pamatovat především z baráže Davis Cupu, která dopadla v neprospěch týmu kapitána Navrátila, letos odehrál 58 zápasů.

Jeden z nich byl duel na kanadském Rodgers Cupu. Na Masters v Montrealu za sebou Haase nechal výborné tenisty jako Dimitrova či Schwartzmana a překvapivě dokráčel až do semifinále. V něm narazil na devatenáct grandslamových titulů. Ze zápasu proti Federerovi bylo odehráno 36 minut, když šel Haase podávat. Z publika se v tu chvíli ozvalo povzbuzení pro Švýcara. „Pojď, Rogere,“ zakřičel jeden z fanoušků. Duchapřítomně ale zareagoval Nizozemec. „Moje jméno je Robin,“ pronesl a tribuny byly u vytržení.

Nakonec mohl mít Federerův příznivec radost, protože do přímého boje o titul postoupil právě šestatřicetiletý tenista.

Stan Wawrinka
Milovníci Federera jsou zkrátka všude. Kromě Haaseho se o tom přesvědčil také krajan osminásobného grandslamového vítěze. Stan Wawrinka sváděl osmifinálový souboj proti Italovi Seppimu. K překvapení všech někdo z hlediště zařval „Roger“. Stejně jako nizozemský tenista, dokázal i dvaatřicetiletý Wawrinka, na tentokrát velmi zmatečné fandění, odvětit velmi vtipně. „Tady není. Je na kurtu Roda Lavera,“ zněla odpověď Švýcara.

O dvě kola později – v semifinále – se už ale hráči ze země helvétského kříže potkali. A bylo to právě v aréně Roda Lavera, kde oba svedli strhující pětisetovou bitvu, která nakonec dopadla lépe pro staršího ze švýcarské dvojice. 

Novak Djokovič
Pro srbského velikána letos sezóna skončila už v červenci, kdy kvůli bolestem lokte odstoupil ze čtvrtfinálového zápasu Wimbledonu, který hrál proti Tomáši Berdychovi. V roce 2017 stihl vyhrát dva turnaje – v katarském Dauhá a anglickém Eastbourne. Do své honosné sbírky, která v současné době činí 68 titulů z okruhu ATP, chtěl přidat další trofej také v Indian Wells. Ovšem skončil v osmifinále na Nicku Kyrgiosovi.

Dojem tak v Americe zanechal především něčím jiným. Před jedním ze zápasů se kurtem linul zvuk saxofonu. Djokovič, který se rozehrával, neváhal a proměnil svoji tenisovou raketu v dechový nástroj. Jeho věrná imitace nenechala publikum klidným.

Denis Shapovalov
Tento blonďák původem z izraelského Tel Avivu s kanadským pasem letos v pouhých osmnácti letech ukázal svůj ohromný potenciál. V žebříčku zakončil sezónu na 51. místě a díky výborným výsledkům nechyběl na experimentu v podobě Turnaje mistrů pro hráče budoucnosti. Tato akce přinesla mnoho novinek, a ne všechny se setkaly s pozitivním ohlasem. Jednou z těch lépe vnímaných byla komunikace hráčů s trenéry přes sluchátka.

A v tomto ohledu si užili diváci u televizních obrazovek hlavně při zápase Shapovalova s Rusem Rubljovem. Čekali byste debatu o průběhu střetnutí? „Byli jsme dnes v kavárně u hotelu. Řeknu ti, že to bylo nejlepší kafe, jaké jsem kdy měl,“ rozplýval se Shapovalov. „Měl jsem dvě cappuccina, on měl cappucino a espresso, a já si k tomu ještě dal croissant. Šest euro. Je to šílené, a ještě ke všemu to bylo tak dobré,“ nemohl stále uvěřit svému kavárenskému zážitku.

Francis Tiafoe
Devatenáctiletý talent z Ameriky byl letos poctěn účastí na premiérovém ročníku Laver Cupu, kam vyrazil jako náhradník za Juana Martina Del Potra. První den pobavil diváky v O2 aréně pěkným zápasem, po zbytek víkendu se účastnil nápaditých oslav hráčů z výběru světa. Fanoušky během sezóny ale rozesmál hlavně něčím jiným.

V dubnu ve floridské Sarasotě hrál 1. kolo challengeru proti Mitchellu Kruegerovi. V zápase vedl po prvním setu 1:0 a v dobře rozehraném zápasu pokračoval, protože vyhrával 3:2 na gemy. Pak se ovšem objevil jistý rušivý element. Na tenisový kurt totiž začalo doléhat hlasité vzdychání ženy z filmu pro dospělé. Napřed se mladý Tiafoe jen křenil, ale zvuky byly vytrvalé, a po nějaké době už to nevydržel. „Nemůže být tak dobrý,“ zakřičel s humorem Tiafoe a lidé v areálu se hlasitě rozesmáli.

Hláška Francise Tiafoea v čase 2:00

Toto vtipné ulevení si od plic zřejmě americkému tenistovi pomohlo, protože nejen že toto utkání dovedl do vítězného konce, ale opanoval také celou akci.