Plíšková obsadila třetí místo v anketě Sportovec roku

- Jan Vojkůvka

Česká tenistka Karolína Plíšková v anketě Sportovec roku 2017 obsadila třetí místo a definitivně tím zakončila úspěšnou sezonu, ve které vystoupala jako první Češka až na vrchol světového žebříčku.

Pětadvacetiletá Plíšková získala v anketě, v níž hlasovalo 217 sportovních novinářů, celkem 990 bodů a nestačila pouze na vítězku Gabrielu Koukalovou (1282 bodů) a Barboru Špotákovou (1163). Nejvýše postavená Češka na žebříčku vylepšila své umístění z roku 2016, kdy skončila na pátém místě.

Plíškové se v uplynulé sezoně podařilo získat tři tituly na okruhu WTA, probojovala se do semifinále French Open a čtvrtfinále Australian Open a US Open, a především vybojovala post světové jedničky. V čele žebříčku setrvala 8 týdnů jako vůbec první česká tenistka v historii.

Český tenis se radoval z vítězství v anketě Sportovec roku v historii, která se datuje od roku 1959, prozatím třikrát. V roce 1973 získal ocenění wimbledonský šampion Jan Kodeš, v letech 2011 a 2014 se radovala z přízně sportovní republiky Petra Kvitová.

Sportovkyní roku 2017 se stala poprvé v historii biatlonistka. Gabriela Koukalová anketu v 59. ročníku ovládla i díky zisku kompletní sady medailí na mistrovství světa a ziskem celkového prvenství ve dvou disciplínách Světového poháru. Druhá oštěpařka Barbora Špotáková, která vyhrála anketu v letech 2008 a 2012, se na stříbrnou pozici dostala po titulu mistryně světa.