Pavlásek po prohře se soupeřem z deváté stovky: Kámen úrazu je v mojí palici

- Filip Lefenda, Martin Augustin

Hodně nepovedenou sezónu má za sebou někdejší reprezentant Adam Pavlásek. Třiadvacetiletý tenista se na kurtech po většinu roku trápil, v žebříčku klesl až do třetí stovky a nakonec musel soutěžní ročník vinou problémů se zápěstím předčasně zabalit. Nyní si český hráč dokráčel s Prostějovem pro desátý extraligový titul, sám Pavlásek má ale ke spokojenosti daleko. Své utkání proti Matěji Vocelovi, soupeři z deváté stovky žebříčku, totiž jasně prohrál. „Stydím se, nebylo to nic důstojného,“ smutnil po porážce bývalý 74. hráč světa a pasoval svůj výkon někam na konec druhé tisícovky.

Adame, jak byste zhodnotil utkání?
Z mé strany tam nebylo nic pozitivního. Takové výkony bohužel podávám celý rok. Stydím se, nebylo to nic důstojného. Ale takový je tenis. Doufám, že tenhle rok brzy skončí a přijde nový.

Čím si vysvětlujete takový úpadek formy?
Kdybych to věděl, tak vám to řeknu. Sám se topím a nevím, proč to na mě přišlo a čím to je. Bude to samozřejmě o hlavě. Tahle sezóna stála za prd, nemám z čeho mít alespoň špetku sebevědomí. Doufám, že zápasy – i když třeba budou takové – se do toho zpátky dostanu. Momentálně ale sám nevím, jak se z toho vyhrabat. Bojuji sám se sebou.

Nesvazovala vás role favorita? To, že se od vás očekával bod, ale zápas se nevyvíjel ve váš prospěch?
To vůbec ne. Žebříčky jsou jen čísla. Všichni hráči umí hrát tenis, a jak bylo dnes vidět, jestli já jsem dvoustý a Vocel osmistý, bylo úplně jedno. Vypadalo to, jako by byl dvoustý on a já někde na 1800. místě. Vždy chcete pro tým vyhrát a přinést do šatny bod, nedá se ale nic dělat. Musím věřit v to, že parťáci to podrží.

Byl v zápase moment, kdy jste cítil, že byste jej ještě mohl zvrátit?
V prvním setu, když byl o brejk napřed – to jsem se brejkl vlastně sám – tam byly dva brejkboly nazpátek, ale dal mi eso a poté jsem chyboval. Kdybych ho brejknul zpátky, třeba by to mohlo být trochu jiné. Vše jsem si ale prohrál sám, takže ani nebylo z čeho čerpat.

Ve druhé sadě jste za stavu 2:4 nevyužil brejkbol. Dal se jím zápas ještě zvrátit?
Vždycky, když stáhnete brejk, tak vás to trochu nakopne, mělo by to posílit sebevědomí. Šance byly, ale jak říkám, bohužel jsem si je všechny prohrál sám. Matěj dnes nemusel hrát nic.

Přesto zatím vedete 2:1. Jak vidíte šance na titul?
Věřím, že bude po singlech hotovo.

Šel byste hrát v případě potřeby čtyřhru?
Nevím, to nedokáži říct. Kapitán říkal, že se mnou do debla počítá, ale že když budu zlomený, tak nemusím. Momentálně nevím, kolik to bude, co bude. Jsem ve stavu, kdy jsem rád, že vůbec dýchám.

Blíží se Vánoce, čeká vás pár dní klidu. Odpočinete si od tenisu?
Já už odpočívám od půlky října, neboť jsem ukončil sezónu předčasně. Měl jsem kvůli zranění pauzu osm týdnů a stejně mi to nepomohlo. Na trénincích hraji normálně, pak přijde zápas a zase nehraji nic. Asi to nebude o tom, zda mám volno, nebo ne. Bude to v palici, tam je bohužel momentálně největší kámen úrazu.

Co plánujete do začátku nového tenisového roku?
Teď budu samozřejmě trénovat. Chci z toho načerpat, co nejvíce půjde, přiblížit se lepší úrovni, svému levelu. Po Novém roce odlétám do Austrálie a děj se vůle boží, co nastane.