Rieter Open Pardubice 2016: Kolář padl v semifinále, s Hernychem ale ovládl čtyřhru

- Daniel Kubelka

Pardubický futures pomalu, ale jistě míří do svého finiše. Zdeněk Kolář zůstal jediným českým zástupcem ve dvouhře, své šesté finále v tomto roce ale nevybojoval, protože nestačil na Brazilce Orlando Luze, kterému podlehl ve dvou setech. Chuť si však spravil v odpoledním finále čtyřhry, ve kterém po boku Jana Hernycha vybojoval deblový titul!

Český tenista Zdeněk Kolář si v pátek odpoledne zahrál o svou šestou letošní účast ve finále. V boji o postup do finále si to rozdal s Brazilcem Orlando Luzem, který svou úspěšnou pouť turnajem započal již v kvalifikaci, a na svého soupeře bohuže nestačil, když padl ve dvou setech, 6:7 (2) a 4:6.

Kolář měl přitom dobrý vstup do zápasu. Získal úvodní dvě hry a zdálo se, že má nakročeno k rychlé výhře v prvním setu. Luz však rebrejkem ve třetím gemu kontroval a následně dorovnal skóre. Vyrovnaný průběh sady již žádný další brejk nepřinesl a o vítězi prvního dějství tak musel rozhodnout tiebreak. Ve zkrácené hře již dominoval Luz, bývalý světový junior číslo jedna, a Kolářovi v ní povolil pouhé dva míče.

Také začátek druhé sady vyšel lépe našemu tenistovi. Stejně jako v prvním setu i v tom druhém získal Kolář úvodní dvě hry, jenže výhodu brejku opět velice rychle ztratil. V páté hře sice opět prorazil servis Luze, jenže to bylo ze strany českého hráče v pátečním zápase bohužel vše. Brazilec předvedl daalší bleskurychlý rebrejk, a když v desáté hře znovu připravil Čecha o jeho podání, ukončil tím za stavu 6:4 druhou sadu a rovněž celý zápas. Luz tak po úspěšně zvládnuté kvalifikaci vyhrál již šestý zápas v řadě  a zahraje si o svůj první singlový titul na okruhu ITF! Kolář však smutnit nemusí, dalším povedeným výsledkem si vylepší své maximum na žebříčku o dalších pět míst, konkrétně na 289. pozici.

Druhým finalistou pardubického futuru se stal německý tenista Peter Torebko. Přemožitel bývalé světové sedmičky Andrease Becka z prvního kola v dnešním semifinále přehrál druhého nasazeného hráče turnaje, Portugalce Fredrico Ferreira Silvu ve dvou setech, 6:1 a 6:4. a znovu po dvou letech má šanci vybojovat titul na okruhu ITF Futures.

Po skončení obou semifinálových zápasů dvouhry program v Pardubicích v pátek nekončil. Zdeněk Kolář se totiž ještě jednou vydal na tamní antuku, když se po boku velezkušeného Jana Hernycha porval při prvním společném turnaji obou tenistů o titul ve čtyřhře. Za soupeře měl generačně zajímavě složený pár další českou dvojici Romana Jebavého s Davidem Novákem.

Úvodní set finálového zápasu byl vyrovnaný pouze v jeho samotném začátku. Za stavu 1:2 přišel Jebavý s Novákem o výhodu servisu, o dvě hry se totéž opakovalo a Hernych s Kolářem za 22 minut pohodlně dokráčeli k vítězství v prvním setu v poměru 6:1.

Rozhodnutí o vítězi druhé sady přišlo taktéž v jejím úvodu. Vyrovnané skóre vydrželo jen první dvě hry, ve třetím gemu se Hernychovi s Kolářem podařilo prorazit servis svých soupeřů a výhodu jednoho brejku nutnou k ukončení setu si tato dvojice udržela až do samotného závěru k výsledku 6:4. Premiéra pětatřicetiletého Hernycha a o šestnáct let mladšího Koláře tak skončila ziskem deblového titulu.

Semifinále dvouhry

ZDENĚK KOLÁŘ - Orlando Luz (BRA) [Q] 6:7 (2), 4:6
Peter Torebko (GER) - Frederico Ferreira Silva (POL) [2]  6:1, 6:4

Finále čtyřhry

ROMAN JEBAVÝ, DAVID NOVÁK [WC] - JAN HERNYCH, ZDENĚK KOLÁŘ  1:6, 4:6

Rieter Open Pardubice 2016 den po dni

30.6.2016 Rieter Open Pardubice 2016: Kolář postupuje do semifinále, finále debla ryze českou záležitostí

29.6.2016 Rieter Open Pardubice 2016: Kolář s Michnevem a Mertlem postupují, Michalička neobhájí finále

28.6.2016 Rieter Open Pardubice 2016: Favorité slaví postup, dál jde Michalička i Hernych

27.6.2016 Rieter Open Pardubice 2016: Michnev vyřadil loňského vítěze, Pechala s Rabasem neuspěli

26.6.2016 Rieter Open Pardubice: Kvalifikace je u konce, postup slaví pětice Čechů

25.6.2016 Rieter Open Pardubice: Sedm Čechů postoupilo do třetího kola kvalifikace

23.6.2016 Michalička, Mertl, Hernych či Kolář! Do Pardubic se sjede širší česká tenisová špička