Jak si získat Serenu? Do Česka přichází kniha jejího trenéra

- Jakub Slunečko

Do Česka přichází žhavá tenisová novinka – kniha The Coach Patricka Mouratogloua, trenéra Sereny Williamsové. Americké hvězdy se ujal v jejích třiceti letech a od té doby s ní vyhrál deset grandslamů. O překlad a vydání knihy se postaral Daniel Filjo, šéftrenér Sparty a donedávna trenér Kateřiny Siniakové. „Trenéři se málo vzdělávají, to je první pokus jim takovou motivaci dodat. Navíc je to díky popisu zákulisí zajímavé i pro laika,“ říká Filjo.

„Patrick mi pomohl nastartovat mou druhou kariéru,“ vyjímá se na přebalu knihy citát Sereny Williamsové. Nezbývá než souhlasit. Mouratoglou se ujal americké hvězdy v roce 2012 potom, co vůbec poprvé vypadla na grandslamu v prvním kole. Od té doby ji dovedl k deseti grandslamům, olympijskému zlatu a pozici světové jedničky.

Tento rok pak o své trenérské cestě vydal úspěšný Francouz knihu The Coach, kterou si teď můžete přečíst i v češtině. Knihu vydává šéftrenér TK Sparta Praha Daniel Filjo, který Mouratogloua navštívil v jeho akademii a získal jeho autorská práva.

„Patrick v knize popisuje, jak se Serenou pracoval, jak ji získal na svoji stranu a co jí kdy v jakou chvíli řekl... On umí říct pravou větu v pravou chvíli. To je v tenise strašně důležité. Někdy rozhoduje pár slov, které na hráče zapůsobí a máte vyhráno,“ vysvětluje Filjo význam knihy.

Mouratoglou předává zkušenosti i z období „před Serenou“, kdy vedl třeba Marcose Baghdatise (finalista Australian Open v roce 2006) nebo Grigora Dimitrova. Rozebírá tenisovou taktiku i statistiku a nebojí se upozornit na chyby, které při své cestě udělal.

Nechybí pak pro fanoušky tolik atraktivní zákulisí týmů a hráčů. „Je to zajímavé nejenom pro fanoušky, ale i pro rodiče, aby chápali, co trenér potřebuje a jak přemýšlí,“ říká Filjo.

Sám bere knihu hlavně jako příspěvek k tomu, aby se český tenis posouval blíž směrem k tomu světovému. „Když jsem jezdil na turnajích s Katkou Siniakovou, přemýšlel jsem, jakou literaturu bych mohl dostat k nám. Trenéry máme dobré, ale málo se vzdělávají a málo čtou,“ pokračuje.

Když se vrátil domů ze zahraničních turnajů Siniakové, pustil se do překladu. Ten zajistila jeho žena pocházející z Jihoafrické republiky, Filjo však musel pomáhat s tenisovými termíny. Po čtyř měsících práce tak je kniha The Coach na světě i v českém vydání. Koupit ji můžete za 349 korun na této stránce, nebo na recepci klubu TK Sparta Praha.

Ve hře je i možnost, že sám Mouratoglou přijede příští rok knihu propagovat do Česka, Filjo s jeho pomocí tady plánuje dokonce uspořádat mezinárodní workshop pro trenéry.

A přijít by měly i další důležité tenisové knihy. Šéftrenér tenisové Sparty už získal práva na knihu Judy Murray, která je úspěšná trenérka ve Velké Británii a pracuje pro Anglickou tenisovou federaci. Filjo pak plánuje kvůli velkému úspěchu i druhé vydání českého překladu knihy Winning Ugly od trenéra mužských tenisových hvězd Brada Gilberta.


Galerie