Šest nezapomenutelných okamžiků uplynulé mužské sezony

- Jan Vojkůvka

Uplynulá sezona byla plná nezapomenutelných okamžiků a zážitků. V první části přehledu největších momentů roku se podíváme na mužský tenisový okruh.

Federerovy slzy
Letošní Wimbledon byl dějištěm jediného muže. Představení, které Roger Federer pro fanoušky z celého světa připravil, bylo téměř návratem do jeho nejlepších let. Švýcar prolétl turnajem bez ztráty setu a nejvíce se na postup „nadřel“ proti Tomášovi Berdychovi, který ho přinutil hrát dva tiebreaky.

Po finálovém vítězství nad Marinem Čiličem, jehož bohužel stíhaly zdravotní problémy, Federer usedl na svou lavičku a nezadržel slzy štěstí. Stal se prvním tenistou, který ve slavném All England Clubu vyhrál poosmé. Historický moment v tu chvíli oplakal.

Fedal na Laver Cupu
Fanoušci obou tenistů a vlastně celý svět si to přál mnoho let. Až do letošní sezony si o tom však mohli nechat jen zdát. Letos v září však došlo k historickému okamžiku, když jedna z největších tenisových rivalit zůstala na pár dní stranou a ze soupeřů se stali spoluhráči.

Dějištěm oné bájné chvíle se stala pražská O2 aréna, jež hostila premiérový ročník Laver Cupu. Poprvé a dost možná naposledy viděl tenisový svět spojení Rogera Federera a Rafaela Nadala v jednom týmu a na jedné straně sítě. Hvězdní singlisté se spolu postavili na kurt ke čtyřhře, aby pomohli týmu Evropy získat titul nad výběrem Světa.

A zápas mezi dvojicemi Federerem s Nadalem a Sockem s Querreym se zapsal nesmazatelně do historie bílého sportu.

Dimitrov ovládl ATP Finals
Byla to sezona Grigora Dimitrova. Bulharský tenista po dlouhém snažení konečně prožil opravdu průlomový ročník, který ho vytáhnul až mezi superhvězdy mužského tenisu. Šestadvacetiletý hráč získal během roku tři turnajové tituly, na Australian Open vybojoval semifinále, poprvé vyhrál Masters a především si zajistil premiérovou účast na Turnaji mistrů.

A zde započala doslova epochální cesta Bulhara za senzačním triumfem. Historie se už nebude ptát na to, že Rafael Nadal se už po prvním utkání odhlásil, a že Roger Federer vypadl v semifinále na raketě Davida Goffina. Ale bude vzpomínat na to, jak Grigor Dimitrov vyhrál všech pět zápasů a ve finále udolal v dramatickém třísetovém duelu belgického soupeře, jehož porazil podruhé v jednom týdnu.

Šílený dav versus šílený Kyrgios
Ano, i tento moment se zapsal do letošní sezony, i když naopak v trochu negativním světle. Na Masters v Miami v epickém utkání mezi Nickem Kyrgiosem a Rogerem Federerem [6:7(9), 7:6(9), 6:7(5)] zakřičel jeden z přítomných diváků „aut“ během vyhroceného tiebreaku ve třetím setu. A Kyrgios si to nenechal líbit.

Vybuchl v zuřivém vzteku a křičel do hlediště: „Můj Bože, zavři hubu! Zavři tu z*urvenou hubu! Co si, sakra, myslíš, že děláš?“ Kyrgios byl za svůj výbuch odměněn bučením, ale je možné se mu divit? V tiebreaku vedl 5:4, byl dva míčky od jednoho z největších vítězství kariéry. A nakonec prohrál 5:7. Po utkání zdemoloval svou raketu a do finále nepostoupil.

Historický zápis Zvereva
Životní rok prožil na okruhu ATP také německý tenista Alexander Zverev. Tomu se navíc v pouhých dvaceti letech povedlo vyhrát jeden z největších turnajů světa. Na ATP World Tour 1000 v Římě dokázal ve finále porazit bývalou světovou jedničku Novaka Djokoviče 6:4, 6:3 a stal se nejmladším tenistou od roku 2007, který dokázal Masters vyhrát.

Paradoxně to byl právě Djokovič, komu se roku 2007 podařilo v pouhých devatenácti získat premiérový triumf z Masters v Miami. Zverev tak pomyslně převzal štafetový kolík. Znamená to, že rovněž vystoupá až na samotný vrchol?

Krajinovičova senzační jízda do finále v Paříži
Na poměry největších turnajů světa byl Srb Filip Krajinovič letos v hale Bercy prakticky neznámým tenistou. Pětadvacetiletý tenista se ovšem postavil všem papírovým předpokladům a prokázal, že sny se plní, jen člověk potřebuje trochu té trpělivosti a tréninkové dřiny.

Masters v Paříži začínal už o víkendové kvalifikaci, kterou prošel i trochu se štěstím, když Lasla Djereho porazil až po obratu. V hlavní soutěži ale začala srbská pohádka. Krajinovič porazil Japonce Sugitu, Američana Querreyho a Francouze Mahuta. Následně postoupil bez boje do semifinále, když do vzájemného střetnutí nenastoupil Rafael Nadal. A v semifinále se před francouzským publikem strhla tuhá bitva Krajinoviče s Američanem Isnerem. Toho dokázal Srb porazit po velkém boji 6:4, 6:7(2), 7:6(5) a radost z vítězství byla tak veliká, že si Krajinovičův trenér v euforii dokonce strhl tričko a slavil jako na fotbalových ochozech.

Ve finále sice Krajinovič prohrál s jiným Američanem Jackem Sockem, ale posun do čtvrté desítky světa, pohádkové prize money a jistotu účasti na největších turnajích příští sezony, mu už nikdo nevezme.