Zlatý kanár: Plíšková na vrcholu, fedcupový tým překonala parta kluků

- Filip Lefenda

/KOMPLETNÍ VÝSLEDKY/ – 25. ročník tenisové ankety Zlatý kanár, kterou pořádá časopis TENIS ve spolupráci s Českým tenisovým svazem, zná své oceněné. Cenu pro absolutní vítězku v Přerově poprvé převzala současná světová čtyřka Karolína Plíšková, nejlepší česká tenistka. Mezi muži obhájil prvenství Tomáš Berdych. Po třech letech se naopak nestal týmem roku ženský fedcupový výběr, který byl překonán talentovanými juniory.

Karolína Plíšková se kromě absolutní vítězky stala pochopitelně také nejlepší hráčkou roku. Kategorii ovládla stejně jako před rokem, a to s velkým náskokem před druhou Petrou Kvitovou. Pětadvacetiletá Češka se letos v červenci stala vůbec první českou světovou jedničkou ve dvouhře, momentálně figuruje v nabitém popředí žebříčku WTA na čtvrté pozici.

„Jsem ráda, že můžu být v Přerově a že jsem získala tuto cenu,“ rozplývala se Češka v závěru večera. „Bylo by hezké získat pár dalších, ale to se budu muset snažit ještě více. Doufám, že se mi podaří vyhrát grandslamový titul,“ dosáhla by ráda další splněné mety.

Letošní sezónu načala bravurně titulem v Brisbane, poháry zvedla nad hlavu také v Dauhá a Eastbourne. Plíškové se tradičně dařilo také v zámoří – na prestižních betonových podnicích v Indian Wells a Miami došla do semifinále, stejně jako při generálce na US Open v Cincinnatti. Na grandslamech doputovala nejdále pod Eiffelovou věží, v Paříži ji přemohla až v semifinále Rumunka Halepová. Na závěrečném Turnaji mistryň skončila Plíšková rovněž v semifinále.

„Pár titulů jsem získala a stala jsem se světovou jedničkou,“ libovala si na pódiu usměvavá Češka. „Sezóna byla skvělá a doufám, že nadcházející bude ještě lepší,“ přeje si Plíšková. 

Obhajovali i další
Nejlepším českým hráčem je opět Tomáš Berdych. Dvaatřicetiletý tenista původem z Valašského Meziříčí zakončil sezónu na 19. místě žebříčku ATP, a ačkoliv letos nezískal turnajový titul, zanechal za sebou na některých podnicích velmi silnou stopu. Výborným tenisem se Berdych prezentoval zejména na Wimbledonu, kde padl až po urputné semifinálové bitvě s pozdějším vítězem Rogerem Federerem.

Další semifinále zaznamenal zkraje sezóny na betonu v katarském Dauhá, v únoru jej v rotterdamské hale připravil o finále Francouz Tsonga. A právě s tímto hráčem si v letošním roce zahrál Berdych v jediném finále o titul, také na zbrusu nové antuce v Lyonu se ale musel český borec sklonit před zkušeným soupeřem. O kolo dříve pak znovu skončil na podniku v mexickém Los Cabos. Cenu za hráče převzal v Přerově otec Martin.

Parta kuků sesadila fedcupový tým
Třikrát za sebou ovládl týmovou kategorii český fedcupový výběr, tomu však letos učinil přítrž tým reprezentačních mladíků do šestnácti let, který ovládl juniorský Davis Cup! Úspěšný tým tvořilo pod kapitánem Josefem Čihákem talentované trio Dalibor Svrčina, Jonáš Forejtek a Andrew Paulson.

Mladíci a skokani
Nejtalentovanější mladou hráčkou byla nově zvolena Linda Fruhvirtová, naopak post nejtalentovanějšího chlapce obhájil Dalibor Svrčina. „Začal jsem s fotbalem, tenis mě však bavil více, a tak jsem se mu začal věnovat naplno,“ prozradil na pódiu patnáctiletý obdivovatel Novaka Djokoviče a Rafaela Nadala.

Titul nejlepšímu českému zástupci v deblové disciplíně i nadále patří Lucii Šafářové. Třicetiletá sympaťačka je po letošní sezóně již pětinásobnou grandslamovou vítězkou, když svou sbírku rozšířila o tituly z Australian Open a Roland Garros. Hráčka na galavečeru chyběla, cenu tak převzaly sestra Veronika s neteří Aničkou. Druhý největší počet hlasů získala Andrea Hlaváčková, třetí pak skončil Roman Jebavý.

Mužským skokanem roku v žebříčku se stal Václav Šafránek. Vousatý borec se z podniků kategorie Futures přesunul na challengery, na US Open se dokonce skrze tříkolovou kvalifikaci prodral do hlavní soutěže grandslamu, kde si v úvodním kole zahrál s Bulharem Dimitrovem, letošním vítězem Turnaje mistrů! „Pokud bych se v příští sezóně dostal do první stovky, byl bych šťastný,“ nechal se slyšet aktuálně 228. hráč světa.

Mezi ženami triumfovala dle očekávání Markéta Vondroušová. Osmnáctiletá dívka svou hrou letos omámila celý tenisový svět, když po spanilé vítězné jízdě na turnajích kategorie ITF vyhrála v půlce dubna z pozice kvalifikantky i premiérový ročník halového podniku WTA ve švýcarském Bielu. Kromě pěti singlových titulů nakoukla i do seniorské reprezentace a vyhoupla se v žebříčku o 355 pozic na 67. místo, přičemž v jednu chvíli byla ještě o šest stupínků výše.

Nechyběla vzpomínka na Novotnou
Prezidentem Českého tenisového svazu Ivem Kaderkou pak bylo uděleno ocenění „in memoriam“ v listopadu zesnulé Janě Novotné. Wimbledonská vítězka a bývalá světová dvojka podlehla ve věku pouhých 49 let zákeřné nemoci. 

Kompletní výsledky ankety:

Nejlepší český hráč: Tomáš Berdych (TK AGROFERT Prostějov)
Nejlepší česká hráčka: Karolína Plíšková (TK Sparta Praha)
Postup na žebříčku ATP: Václav Šafránek (TK AGROFERT Prostějov)
Postup na žebříčku WTA: Markéta Vondroušová (I. ČLTK Praha)
Talent roku – chlapci: Dalibor Svrčina (TK AGROFERT Prostějov)
Talent roku – dívky: Linda Fruhvirtová (TK Sparta Praha)
Deblista/Deblistka roku: Lucie Šafářová (TK AGROFERT Prostějov)
Tým roku: Juniorský daviscupový tým – mistři světa do 16 let (Dalibor Svrčina, Jonáš Forejtek, Andrew Paulson, kapitán Josef Čihák)
Nejlepší tenista na vozíčku: Michal Stefanu (Centrum tenisu na vozíku Brno)


Galerie