Bývalému tenistovi hrozí za vraždu podnikatele až 18 let

- Jan Vojkůvka

Bývalý trenér nizozemského tenisty Robina Haaseho může jít až na 18 let do vězení. Třicetiletý Mark De Jong (na fotografii vpravo) je hlavním podezřelým v případu vraždy podnikatele Koena Everinka, který byl v březnu 2016 nalezen mrtvý svou šestiletou dcerou ve vile v Bilthovenu.

Žalobce nyní žádá, aby De Jong byl odsouzen k trestu 18 let. Bývalý tenista, jenž hrál na challengerech a futurech, se v roce 2014 rozhodl dát na trenérskou dráhu a byl angažován Robinem Haasem, v současnosti nejlepším nizozemským tenistou.

Jejich spolupráce byla ukončena v roce 2016 po návratu z turnaje Masters v Miami, kdy byl De Jong zatčen kvůli podezření z vraždy nizozemského milionáře Koena Everinka, jenž měl úzké vazby právě na své tenisové krajany a podle informací měl velmi blízko k Igoru Sijslingovi, Jesse Hutovi Galungovi a právě Robinu Haasemu.

Everinka měl ubodat De Jong kvůli dluhům, když si od podnikatele vypůjčil několik desítek tisíc eur a financoval tím svou zálibu v online pokeru. Vše se mělo stát během sledování fotbalového utkání v Everinkově domě. Policie našla stopy krve v De Jongově autě.

Bývalý tenista a trenér se sice hájil tím, že byl sám rukojmím čtveřice lupičů, kteří do Everinkova domu vtrhli a podnikatele během loupeže zavraždili, nicméně vyšetřovatelé nenašli žádné důkazy o jeho verzi. Naopak objevili luxusní hodinky Everinka v domě De Jongovy sestry.

Verdikt soudu bude vyřčen 23. ledna.