Patří mezi nejlepší, přesto nevydělává. Špičkový deblista promluvil o finančních problémech

- Jan Vojkůvka

Patřit mezi nejlepší deblisty světa ještě neznamená, že si můžete žít jako v bavlnce. Své o tom ví brazilský tenista Marcelo Demoliner, který letos dosáhl svého dosavadního maxima a vystoupal světovým žebříčkem na 34. místo světa. Po zaplacení základních tenisových výdajů je však jen chudým příbuzným oproti podobně postaveným singlistům.

Být na konci roku 34. nejlepším hráčem ve svém sportu vypadá báječně. Znamená to, že je před vámi už pouze 33 výše postavených hráčů na žebříčku. Problém však nastane, když jste tohoto milníku dosáhli ve čtyřhře.

Čtyřhra je, oproti dvouhře, dlouhodobě finančně podceněna. A nezdá se, že by se to v nejbližší době mělo změnit. O těžké finanční situaci se rozpovídal exkluzivně pro web Tenis News Brazilec Marcelo Demoliner, který si sice během nejlepší sezony kariéry vylepšil své žebříčkové maximum, ale peněžně na tom zas tak dobře není.

„Kdyby se mi nedostalo pomoci od sponzorů, nevydělal bych si nic,“ prohlásil Demoliner. „Ale díky jejich pomoci a tomu, že jsem se dostal do nejlepší čtyřicítky, tak jsem za celý rok vydělal nějakých 50 000 dolarů. To je asi tolik, co získáte za první vyhrané kolo na grandslamu.“

„Rozdíly jsou obrovské a nemyslím si, že se něco změní. Ale může se to zlepšit,“ uvažoval Brazilec. „Ke změně nedojde, protože ATP nevěří tomu, že čtyřhra má dostatek popularity a atraktivity jako dvouhra. Člověk musí proniknout do první dvacítky, aby začal vydělávat a měl komfortní život.“

Demoliner si na turnajích v letošní sezoně vydělal na prize money celkem 198 tisíc dolarů. Po odečtení nutných výdajů, jakými jsou pokrytí nákladů s cestováním, daně a plat trenéra, mu však zbylo, dle jeho slov, pouhých 50 tisíc (přes 1 milion korun).

Přitom Demoliner byl hned čtyřikrát ve finále na okruhu ATP, k tomu vyhrál challenger v Irvingu a na grandslamových turnajích si zahrál v osmifinále Australian Open a Wimbledonu. To však na nějaké závratné částky rozhodně nestačilo. Ačkoliv se prize money na turnajích neustále zvyšuje, čtyřhra jako by zůstávala mimo zájem pořadatelů i samotné tenisové asociace.

Pro porovnání je dobré zmínit, že kupříkladu Tommy Robredo, hrající jen dvouhru a na žebříčku figurující na 164. místě světa, si vydělal za letošní sezonu 230 tisíc dolarů. A 34. hráč světa na žebříčku dvouhry? Filip Krajinovič, který zazářil na turnaji Masters v Paříži, na prize money získal přes 600 tisíc. A to je jen polovina oproti jeho sousedům v rankingu Mischovi Zverevovi a Fernandovi Verdascovi.