Šokující rozdíly v platech tenistů! Je rozdělení prize money rozumné?

- Tomáš Kopecký

Říká se, že tenis je sportem pro bohaté, a kdo jej dokáže hrát na profesionální úrovni, ten o má svou budoucnost postaráno. Pravda je to však pouze částečně. Ano, ti nejlepší si mohou dopřát takřka cokoliv a jejich zisky se pohybují v astronomických hodnotách, hráči kolem stovky světového žebříčku si už však často tolik vyskakovat nemohou…

Nová statistika poodhalila, jak velký rozdíl je v platech tenistů v závislosti na jejich umístění na světovém žebříčku. Systém odměn (možná až příliš) jednoznačně zvýhodňuje hráče, kteří to na turnaji dotáhnou daleko. S každým vyhraným utkáním se vždy finanční obnos znásobuje. Je to rozumné řešení?

Nepoměrné rozdělování prize money je samozřejmě námětem k diskuzi. Jedna strana barikády si stojí za tím, že při těchto podmínkách je velmi složitý vstup pro mladé začínající hráče, kteří si musí platit většinu nákladů ze svého, a pokud do špičky neproniknou, na sportování výrazně prodělají. Tenis tak podle nich rozhodně není sportem pro všechny, jelikož ne každý si může dovolit tolik riskovat a raději vstoupí do bezpečnějšího prostředí.

Zastánci této teorie navíc tvrdí, že není potřeba soustředit tolik peněz na úplném vrcholu, protože světová špička má lukrativní smlouvy se sponzory, a tak je pro ně vysoké prize money zbytečným přepychem. Druzí však těmto myšlenkám oponují a své argumenty opírají o to, že jen ti nejlepší si mohou náležitě vydělávat. Pravdou však je, že najdeme jen málo sportů, ve kterých jsou rozdíly tak zřejmé. Kromě tenisu je to tedy především golf.

Pojďme se tedy podívat na konkrétní pořadí a platové rozdíly:

No.1: Rafael Nadal - 15,8 milionu dolarů
No.10: Pablo Carreno Busta - 2,8 milionu dolarů
No.20: Robeto Bautista-Agut - 1,7 milionu dolarů
No.30: Damir Dzumhur - 1 milion dolarů
No.40: Jūiči Sugita - 728 tisíc dolarů
No.50: Kyle Edmund - 952 tisíc dolarů
No.60: Peter Gojowczyk - 410 tisíc dolarů
No.70: Guillermo Garcia-Lopez - 403 tisíc dolarů
No.80: Ivo Karlovič - 670 tisíc dolarů
No.90: Maximilan Marterer - 207 tisíc dolarů
No.100: Nicolas Jarry - 159 tisíc dolarů