Petr Čech si vyzkoušel roli podavače míčků. Bylo to skvělé, řekl český brankář

- Jan Havlovic

Úterní zápas Radka Štěpánka přitahoval v All Enland Clubu velkou pozornost diváků, takže není divu, že do ochozů přišel také Petr Čech, reprezentačního brankář, který se nedávno vrátil z neúspěšného evropského šampionátu.

Dva velcí kamarádi se potkali již o víkendu, kdy Petr Čech navštívil trénink českého tenisty. Reprezentační brankář si během něj vyzkoušel i netradiční roli podavače míčků. „Radek měl trénink s Lukášem Rosolem, na který jsem se přišel podívat a na závěr jsem si zkusil i roli podavače míčků. Byla to pro mě velmi dobrá zkušenost, neboť za normálních okolností se na travnatý dvorec nedostanete. Máte z toho úplně odlišný pocit, když vidíte kvalitu úderů a výměn. Bylo to skvělé.“ uvedl Čech v rozhovoru pro oficiální web tenisového Wimbledonu. Následně také zazněla otázka, zdali měl rodák z Plzně možnost si se svým kamarádem "pinknout". „Ne, to bohužel ne. Radek s Lukášem se dělili o kurt s dalšími dvěma hráči, takže na to nebyl čas,“ konstatoval Čech mírně zklamaně.

Štěpánkovi v úvodním kole nepřál los a schytal světového hráče číslo patnáct - Nicka Kyrgiose, na kterého bohužel nestačil. „Byl to pro něj velmi těžký los, ale byl to vskutku dobrý zápas. Bohužel, Radkovi dnes příliš nefungoval první servis, což byl zřejmě hlavní rozdíl mezi oběma soupeři,“ uvedl Čech. "Radek si vedl opravdu dobře, i když to dnes pro něj nebylo vůbec jednoduché. Pokaždé musel dotahovat a vracet se do zápasu,“ zhodnotil český reprezentační brankář průběh zápasu, kvůli kterému odložil odjezd na dovolenou do Itálie. „Měl jsem odcestovat na dovolenou do Itálie, ale odjezd jsem odložil, abych mohl vidět Radkův zápas,“.

V rozhovoru rovněž došlo na otázku tenisového umění nejlepšího českého brankáře- Zlepšily se jeho výkony od doby, kdy hrál s Radkem naposledy. „Ne (úsměv). Měl jsem nedávno problémy s ramenem a od té doby nechci na rameno vyvíjet zbytečný tlak, takže jsem od té doby příliš nehrál,“ uvedl Čech důvod, proč se tenisu v posledních měsících příliš nevěnoval. Brankář londýnského Arsenalu zároveň řekl, že v dětství tenis aktivně hrál. „Tenis jsem hrál, když jsem byl malý a velmi mě to bavilo. Hraji kolektivní sport, tudíž si tenis rád zahraji, neboť hrajete sám za sebe. Bílému sportu jsem se věnoval hodně, když jsem byl ještě dítě, avšak teď už jsem pouze fanoušek.“.

Reprezentačního brankáře nyní čeká zasloužená dovolená a poté návrat do Arsenalu, se kterým se bude připravoval na novou sezonu. Jaký je vůbec vztah hráčů londýnského klubu k tenisu? „V Arsenalu máme skupinku hráčů, která hraje tenis pravidělně, například Kieran Gibbs a Alex Oxlade-Chamberlain hrají velmi často. Ještě jsem je hrát neviděl, nicméně vím o tom, že hrají často a mají to velmi rádi.“ dodal Čech na závěr rozhovoru.