Tomic musí v Melbourne do kvalifikace, o divokou kartu nestojí

- Filip Lefenda

Kariéra kdysi nadějného Bernarda Tomica zažívá strmý pád. Jeho výstřelky a vyjádření o tom, jak jej tenis nebaví, nezůstaly bez odezvy u domácího tenisového svazu. Ten Tomicovi neudělil divokou kartu na Australian Open a poprvé za deset let tak bude muset startovat v kvalifikaci.

Účast v hlavní soutěži si přitom mohl vybojovat v národní kvalifikaci, která v Melbourne Parku proběhne ve dnech 11. až 17. prosince. Tomic ale tuto možnost odmítl. Chtělo by se napsat „nepochopitelně“, jenže to by se nesmělo jednat právě o ztělesněný magnet na problémy.

Pětadvacetiletý Tomic, který byl nejvýše na 17. pozici žebříčku, letos vypadl z první stovky. Aktuálně se tenista, jenž uzavřel sezónu na challengeru v Bratislavě, nachází až na 142. místě pořadí ATP. To by z něj v národním play-off o divokou kartu stále dělalo nejvýše postaveného hráče s dobrou šancí na úspěch. Rozhodnutí bouřliváka je ale jasné.

Kvalifikaci tak bude muset absolvovat nejen na domácím grandslamu, ale i třeba na podniku v Brisbane. Inu, s Tomicem už se „nemažou“ ani jeho krajané…