Máma prodávala na turnajích šperky, abychom měli na cestu, vzpomíná argentinská dvojka

- Filip Lefenda

Prožívá aktuálně nejlepší období své kariéry. Diego Schwartzman vyhrál před rokem v tureckém Istanbulu svůj první titul na okruhu ATP, letos pak obhájil finále halového podniku v belgických Antverpách. Sezónu zakončil na 26. místě a jeho vydělaná prize money se přehoupla přes hranici tří milionů dolarů. Stačilo však málo a tenis by dnes na vrcholové úrovni vůbec nehrál...

Kariéra aktuálně druhého nejlepšího argentinského tenisty se totiž nerodila vůbec jednoduše. Jak nedávno v rozhovoru pro La Nacion prozradil, odrážel se prakticky ze dna. „V osmdesátých letech se naše rodina dostala do velkých finančních problémů. Abychom já a mí bratři mohli dělat to, co jsme chtěli, museli toho rodiče dost vytrpět,“ ohlížel se za dobami, v nichž se jako malý kluk začal pohybovat na kurtech.

Je jasné, že dnes pětadvacetiletý Argentinec vděčí svým rodičům opravdu za hodně, především své matce. „Když jsem s tenisem začínal, máma prodávala na turnajích své šperky, abychom měli peníze na cestu,“ pokračoval s líčením toho, na jak tenkém vlásku visel tenisový osud současné argentinské dvojky. „Žili jsme v podstatě v chudobě. Jsem vděčný za to, jaké mám rodiče a bratry,“ dodal Schwartzman, jenž vloženou důvěru (a prostředky) splácí měrou vrchovatou.

Nyní už se má jeho rodina samozřejmě podstatně lépe. Schwartzman v roce 2017 takřka zdvojnásobil své dosavadní tenisové výdělky a překonal hranici tří milionů dolarů. „Ponechal jsem si svůj tým i styl hry, který se zdá, že funguje,“ líčil běhavý bojovník svůj recept na úspěch.

„V loňském roce se mi podařilo dostat se do první padesátky a vyhrát premiérový titul,“ pokračoval. „Vzpomínám si, že jsem měl velmi dobrou druhou půlku sezóny. Porážel jsem žebříčkově lépe postavené protivníky a to mi dodalo sebedůvěru, abych hrál dobře i letos,“ může si libovat hbitý štírek, jenž v této sezóně posbíral celkem čtyřicet vítězství.

„Důležité je zůstat konzistentní a silný uvnitř,“ předložil na závěr interview plány do budoucna.