Berdych zahájí sezonu v oblíbeném Dauhá, Veselý vyrazí na nový turnaj do Indie

- Jan Vojkůvka

Turnaj v katarském Dauhá se stane dějištěm návratu Tomáše Berdycha na kurty. Dlouhodobá česká jednička se v přípravě na grandslam v Melbourne vydá do oblíbené destinace, kde se mu dlouhodobě daří. Jiří Veselý naopak vyrazí do Indie na nově umístěný turnaj v Pune.

Do začátku nové sezony zbývá necelý měsíc a také první turnaje na mužském okruhu ATP odhalují své vstupní listiny hráčů, kteří zahájí v lednu dvoutýdenní přípravu na první grandslam sezony.

Tomáš Berdych, kterému patří 19. místo na světovém žebříčku, se popáté v řadě vydá na turnaj v Dauhá. V Kataru se mu dlouhodobě daří a na finále z roku 2015 navázal postupy do semifinále v letech 2016 a 2017.

Berdych aktuálně figuruje jako pátý nejvýše přihlášený hráč na základě žebříčku. V Dauhá by se mohl potkat například se světovou pětkou Dominicem Thiemem, či navrátilcem na dvorce Novakem Djokovičem, který klesl kvůli vynucené přestávce na 12. místo světa.

Ani český tenista neměl ze zdravotního hlediska úplně ideální rok. V průběhu druhé poloviny roku ho trápila žebra a bedra. Kvůli zádům nakonec také předčasně ukončil v říjnu sezonu a vynechat musel Masters v Šanghaji a Paříži.

Na Nový rok zahájí sezonu 2018 také Jiří Veselý, který se vydá do Indie na turnaj v Pune. Do nové indické destinace byl po letošní sezoně přesunut tradiční turnaj v Čennaí, který se v posledních letech potýkal s menší ztrátou zájmu ze strany předních hráčů světa.

A ač největší hvězdou turnaje by měl být Chorvat Marin Čilič, ani v nové sezoně nebude startovní pole zrovna nabité. Kromě Čiliče se představí Jihoafričan Kevin Anderson a dvacátý hráč světa Roberto Bautista. Veselý, ačkoliv mu náleží až 63. místo na žebříčku, je momentálně pátým nejvýše přihlášeným tenistou.

Mezi přihlášenými na turnaje v Dauhá a Pune figuruje také Jan Mertl, jehož posun alespoň do kvalifikace je ale vysoce nepravděpodobný. V Pune figuruje jako 58. nahrádník, v Dauhá je pak 62. pod čarou.

Začátek sezony se uskuteční také v australském Brisbane, kam jsou přihlášeni Rafael Nadal, Grigor Dimitrov, Andy Murray, Nick Kyrgios, Kei Nišikori či Milos Raonic.