Rieter Open Pardubice 2016: Favorité slaví postup, dál jde Michalička i Hernych

- Jan Havlovic

Pardubický futures pokračoval druhým hracím dnem, ve kterém se v akci objevilo celkem deset českých tenistů ve dvouhře. Z postupu do další fáze turnaje se radují Zdeněk Kolář a také šestý nasazený Jan Mertl, nejinak tomu je u jedné z hvězd turnaje Jana Hernycha a nasazené jedničky Marka Michaličky. Dál jde i na divokou katu hrající David Poljak, kterému vzdal čtvrtý nasazený Robin Staněk.

Zděnek Kolář v úterý jako první z českých tenistů oslavil postup do druhého kola turnaje v Pardubicích. V úvodním zápase potkal Ukrajince Vitalije Sačka a ačkoliv se jedná hráče umístěného na žebříčku o sedm set příček níže, čekala na Koláře pěkná šichta, což se také potvrdilo. Devatenáctiletý Kolář udolal o rok mladšího soupeře po takřka dvouhodinovém boji, když o výsledku prvního setu rozhodl až tiebreak a druhou sadu vybojoval český talent nejtěsnějším možným rozdílem.

 

Ryze český souboj obstaralo utkání Robina Staňka s Davidem Poljakem. Prvně jmenovaného během utkání limitovaly střevní potíže, což také vedlo k tomu, že nasazená čtyřka pardubického turnaje musela utkání skrečovat za stavu 1:6 a 0:2. Poljak byl v pozápasovém rozhovoru se svým výkonem velmi spokojený. "Hrál jsem výborný tenis, v utkání jsem pravděpodobně pouze dvě chyby," hodnotil po zápase Poljak, který od pořadatelů obdržel divokou kartu. Dvacetiletý tenista narazí v dalším kole na brazilského kvalifikanta Orlanda Luzu.

Robina Staňka v dnešním zápase prvního kola zastavily střevní potíže, kvůli kterým musel zápas skrečovat. Nasazená čtyřka se následně také odhlásila z turnaje čtyřhry, ve kterém měl hrát s Ivo Minářem. Známý český tenista také aktuálně Staňka trénuje a dle slov mladého českého tenisty spolupráce funguje skvěle. "Ivo je výborný. Myslím si, že tréninky s ním jsou velmi dobré. Předtím jsme byli dlouhou dobu kamarádí, takže myslím, že je to zatím výborná spolupráce." ohodnotil Staněk dosavadní průběh spolupráce se svým trenérem.

Michal Konečný v souboji žebříčkově blízkých tenistů nestačil na Itala Lorenza Giustina, kterému podlehl dvakrát 2:6. Úvod zápasu přitom Čechovi vyšel a v prvním setu se dostal do vedení 2:1, pátý nasazený hráč turnaje však pěti gemy v řadě vývoj sady otočil a získal ji za 39 minut. Začátek druhého setu Konečnému utekl, rychle ztrácel čtyři hry a nabyté manko již do konce zápasu stáhnout nedokázal. 

Jan Hernych potvrdil roli favorita v zápase prvního kola pardubického futuru a po výhře nad Michalem Bíškem ve dvou setech, 6:4 a 6:2, slaví postup do další fáze turnaje. Zkušený tenista rozhodl o své výhře vždy na začátku obou setů, kdy si brzy vytvořil rozhodující náskok a ten si s přehledem udržel až do koncovky sad a posléze celého zápasu. 

 

 

Největší pozornost během úterního programu byla upřena na Marka Michaličku, nasazenou jedničku turnaje, který se v úvodním kole utkal s nadějným Dominikem Kellovským. Devětadvacetiletý Michalička dokázal potvrdit roli jednoho z favoritů a o deset let mladšího soupeře porazil, na postup do druhého kola pardubického futuru se ale pořádně nadřel. Hned úvodní sada utkání naznačila, že účastníka wimbledonské kvalifikace nečeká nic snadného. Kellovský si totiž získal vedení o dvě hry, zkušenější Michalička ale dokázal nepříznivý stav 1:3 v prvním setu otočit a celou sadu nakonec uzmul po výsledku 6:4. Druhý set se nesl ve vyrovnaném duchu, zlomový okamžik tak přišel v desáté hře, kdy Kellovský prorazil podání soupeře a jediným brejkem prostředního dějství srovnal stav zápasu na 1:1. Začátek rozhodující sady lépe vyšel Michaličkovi, který se ujal vedení o dvě hry, mladší z tenistů sice ještě dorovnal na 3:3, poslední tři gemy však patřily loňskému finalistovi turnaje, který se tak po výhře 6:4, 4:6 a 6:3, raduje z postupu do další fáze pardubického podniku.

 

Jan Mertl potvrdil roli šestého nasazeného hráče a na úvod východočeského futuru si poradil s dalším tuzemským zástupcem na turnaji Lukášem Vejvarou, kterého přehrál za 64 minut dvakrát 6:2. Do zápasu vletěl zkušený český tenista jako uragán, vyhrál čtyři gemy v řadě a získaný náskok s přehledem udržel až do konce úvodní sady. Začátek druhého setu byl ve znamení ztracených podání, první tři gemy se udržet servis nepodařilo ani jednomu z tenistů, potřebný náskok si však vybojoval Mertl, který získaný brejk udržel až do konce sady a tím i celého zápasu.

 

Vít Kopřiva s Jaroslavem Pospíšilem slaví postup z prvního kola čtyřhry pardubického futures. V zápase proti ukrajinské dvojici Sačko, Smirnov zvítězili ve dvou setech, když oba vybojovali v tiebreaku.

 

Michal Konečný s Václavem Šafránkem slaví postup do čtvrtfinále čtyřhry pardubického futuru. V úvodním zápase deblového pavouka přehrála česká dvojice druhý nasazený pár turnaje, Brazilce Luze a Zormanna da Silvu, po výsledku 2:6, 6:4 a 10:4!

V Pardubicích je pro dnešek definitivně dohráno. Pomyslnou tečku za druhým hracím dnem hlavní fáze turnaje udělal souboj prvního kola čtyřhry, ve kterém se na kurtu potkali hned čtyři Češi. Lépe si v zápase vedla dvojice Jebavý, Novák, která využila divokou kartu od pořadatelů a po výhře 7:5 a 6:2 nad třetím nasazeným párem Mertl, Michalička postupuje do čtvrtfinále.

 

 

RIETER OPEN PARDUBICE 2016 (muži, 25 000 USD, antuka)
1. kolo dvouhry

ZDENĚK KOLÁŘ - Vitalij Sačko (UKR) 7:6(7), 6:4
MICHAL KONEČNÝ - Lorenzo Giustino (ITA) [5] 2:6, 2:6
MAREK MICHALIČKA [1] - DOMINIK KELLOVSKÝ 6:4, 4:6, 6:3
Andreas Beck (GER) [7] - Peter Torebko (GER)  7:6 (4), 1:6, 2:6
Matěj Maruščák (SVK) [Q] – Frederico Ferreira Silva (POR) [2] 3:6, 6:7(7)
ROBIN STANĚK [4] – DAVID POLJAK [WC] 1:6, 0:2 skreč Staněk
LUKÁŠ VEJVARA [Q] – JAN MERTL [6] 2:6, 2:6
MICHAL BÍŠKO [Q] – JAN HERNYCH  4:6, 2:6

1. kolo čtyřhry

MERTL, MICHALIČKA [3] – JEBAVÝ, NOVÁK [WC]  5:7, 2:6
KOPŘIVA, POSPÍŠIL - Sačko, Smirnov (UKR)  7:6 (3), 7:6 (4)
Dubarenko, Pavić (BLR/CRO) – MINÁŘ, STANĚK - bez boje, skreč Staněk
KONEČNÝ, ŠAFRÁNEK – Luz, Zormann (BRA) [2]  2:6, 6:4,10:4

Rieter Open Pardubice 2016 den po dni

27.6.2016 Rieter Open Pardubice 2016: Michnev vyřadil loňského vítěze, Pechala s Rabasem neuspěli

26.6.2016 Rieter Open Pardubice: Kvalifikace je u konce, postup slaví pětice Čechů

25.6.2016 Rieter Open Pardubice: Sedm Čechů postoupilo do třetího kola kvalifikace

23.6.2016 Michalička, Mertl, Hernych či Kolář! Do Pardubic se sjede širší česká tenisová špička