Útok na premiérový triumf! Plíšková v desítce nominovaných na ocenění Sportovec roku

- Jan Havlovic

Karolína Plíšková bude v závěru letošního roku útočit na další cennou trofej. Aktuální světová čtyřka se totiž dostala jako jediná z českých tenistů do finální desítky nominace na ocenění „Sportovec roku“. Slavnostní galavečer, na kterém bude oznámeno jméno vítěze, proběhne 21.12.

Pětadvacetiletá Karolína Plíšková má za sebou bezpochyby životní sezonu, během které získala tři tituly a vystoupala jako první Češka v historii na pozici světové jedničky. Její úspěchy v tomto roce ocenili také členové Klubu sportovních novinářů, kteří ji svými hlasy dostali do finální desítky.

Plíšková se do elitní desítky dostala poprvé v kariéře. Pokud by pětadvacetiletá tenistka vyhrála, stala by se teprve třetím zástupcem bílého sportu, kterému se tohle ocenění podařilo vyhrát. V roce 1973 triumfoval Jan Kodeš a v letech 2011 a 2014 si cenu odnesla Petra Kvitová.

O postup mezi desítku nejlepších bojovaly také další české tenistky – Petra Kvitová, Lucie Šafářová a Andrea Hlaváčková. Ani jedna z českých tenisových reprezentantek však nedostala dostatečný počet hlasů.  

Zároveň také končí dominance českých tenisových týmů v kategorii kolektivů. Český fedcupový tým získal od roku 2011 toto ocenění celkem čtyřikrát, muži dvakrát v letech 2009, 2012 a 2013. Nyní se ani jeden z českých týmů do finální nominace nedostal. 

Nominace TOP 10 na Sportovce roku
Martin Fuksa, Josef Dostál, Adam Ondra, Karolína Plíšková, Gabriela Koukalová, Ester Ledecká, Martina Sáblíková, Ondřej Synek, Barbora Špotáková, Jakub Vadlejch.

Kompletní výsledky najdete ZDE