Češi v akci: Siniaková slaví postup, Štěpánek s Plíškovou neuspěli

- Jan Havlovic

Slavný londýnský Wimbledon pokračuje v úterý další várkou zápasů prvního kola. Se slavným turnajem se již rozloučili Radek Štěpánek a Kristýna Plíšková. Postup do druhého kola třetího grandslamu sezóny po výhře nad Francouzkou Parmentierovou vybojovala Kateřina Siniaková. Tomáš Berdych s Jiřím Veselým své zápasy rozehráli, kvůli dešti si ale na rozuzlení svých duelů musí počkat do středy. Pokračoval také pardubický turnaj futures a bohaté české zastoupení měly také ITF podniky v Německu a Polsku.

Siniaková postupuje, Štepánek i Plíšková končí v 1. kole

Jako první šla z českých tenistek do boje Kristýna Plíšková, kterou čekal zápas s Jing-Jing Tuan. Češka se utkala se svou soupeřkou pouze jednou, a to před dvěma lety na ITF turnaji v jihokorejském Soulu, kde zvítězila po setech 6:4, 6:2. Dnešní duel ale nedotáhla i přes nadějný průběh do vítězného konce a s Wimbledonem se loučí již po prvním zápase. Za stavu 1:1 na sety rozhodovala o vítězce utkání třetí sada, ve které však Češka neudržela vedení 2:0 z jejího úvodu a své soupeřce nakonec podlehla po výsledku 3:6, 6:3 a 5:7.

Hlavním tahákem druhého hracího dne Wimbledonu byl z pohledu českého diváka zápas Radka Štěpánka, českého veterána, který obdržel od pořadatelů divokou kartu, a mohl se tak těšit na svou čtrnáctou účast v hlavní fázi turnaje ve dvouhře ve slavném All England Clubu. Rodák z Karviné se v úvodním kole utkal s Australanem Nickem Kyrgiosem, patnáctkou třetího grandslamu této sezony. Známý bouřlivák od začátku zápasu potvrzoval roli favorita a úvodní dva sety poměrně hladce získal ve svůj prospěch. Podobným způsobem se vyvíjela i třetí sada, ve které Kyrgios vedl již 5:3, jenže český tenista zabojoval, set dotáhl do tiebreaku a i přes dva mečboly soupeře si vybojoval prodloužení zápasu. To však netrvalo příliš dlouho, Australan totiž předvedl výborný vstup do čtvrté sady, ve které rychle získal potřebné vedení a po výhře ve čtyřech setech, 6:4, 6:3, 6:7 (9) a 6:1, se raduje z postupu do další fáze turnaje.

Česká tenistka Kateřina Siniaková po výhře nad Francouzkou Parmentierovou v úterý jako první z českých zástupců vybojovala postup do 2. kola Wimbledonu. Svou soupeřku porazila za 78 minut ve dvou setech, 6:3 a 7:5. Rozhodnutí první sady přišlo v její čtvté hře, kdy dvacetiletá Češka ukradla své sokyni servis a výhodu brejku si udržela až do konce úvodního setu. Siniakové následně vše i začátek durhého dějství, kdy hned v prvním gemu připravila Parmentierovou o její podání, jenže o získaný náskok v šesté hře přišla. Definitivu na vítězství české hráčky dala jedenáctá hra, ve které naše tenistka proměnila čtvrtý brejkbol a i přes odpor soupeřky v následujícím gemu celý zápas dotáhla k vítězství. Ve druhém kole čeká na Siniakovou 32. hráčka světovéhu žebříčku Caroline Garciaová.

Berdych s Veselým blízko postupu

Do hry dnes zasáhla také česká tenisová jednička, Tomáš Berdych, kterou čekal zápas s Chorvatem Ivanem Dodigem. Berdych vstoupil do těžkého zápasu lépe a vybojoval první vyrovnanou sadu v tiebreaku, ve druhé však svému soupeři podlehl a za stavu 1:1 se tak začínalo de facto od začátku. Třetí set však devátý hráč světa zvládl jasně v poměru 6:1 a těsně před přerušením duelu kvůli dešti měl nakročeno k vítězství, vedl totiž ve čtvrtém setu již 4:1. Pak však Londýn zasáhly dešťové přeháňky, které rozhodly o tom, že o postup do druhého kola bude bojovat Berdych i ve středu.

Třetím českým zástupcem v dnešním programu mužské dvouhry byl Jiří Veselý, kterému los poměrně přál. V prvním kole změřil síly s Holanďanem Igorem Sijslingem, jenže ani on nestihl vylepšit svou dosavadní bilanci s tímto soupeřem. První set se zlomil za stavu 1:2 z pohledu českého tenisty, který za tohoto skóre vyhrál pět her v řadě a dotáhl úvodní sadu do vítězného konce. Druhý set byl vyrovnanější, jenže znovu se Veselému podařilo prolomit servis Sijslinga, tentokráte v páté hře a i přes odpor soupeře v koncovce na čtvrtý pokus vybojoval i druhé dějství. Ze třetího setu se stihly odehrát pouhé dva gemy, když utkání přerušil déšť a jak již víme, dohrávat se bude až ve středu.

Kvitovou a Strýcovou nepustil do hry déšť

Zápasy prvního kola dnes čekaly také na českou jedničku Petru Kvitovou a letošní nejlepší tuzemskouhráčku Barboru Strýcovu. Duely naplánované na kurty až jako mezi posledními však kvůli nepřízni počasí vůbec nezačaly a i obě naše děvčata vstoupí do letošního Wimbledonu až ve středu.

All England Club - tady to má Petra Kvitová nejradši... Českou tenisovou jedničku dnes čeká vstup do turnaje, který dokázal již dvakrát vyhrát a podobné ambice má i letos. Úvodní překážkou rodačky z Fulneku bude Rumunka Cirsteaová, která zaujala svými výkony na turnaji na Mallorce, kde dokráčela až do čtvrtfinále. Petra si je také kvalit své soupeřky vědoma. „Je to velice nebezpečná hráčka, která to na trávě umí,“ uvedla čtyřnásobná fedcupová šampiónka na adresu své nejbližší sokyně. Obě hráčky se potkaly celkem šestkrát, vzájemná bilance hovoří lépe pro Petru v poměru 4:2. Doufejme, že česká lvice dnes přidá páté vítězství nad touto soupeřkou...

Barbora Strýcová absolvovala před Wimbledonem pouze travnatý turnaj v Birminghamu, avšak zde zanechala velmi dobrý dojem. Rodačka z Plzně dokráčela až do samotného finále, kde však byla nad její síly výborně hrající Madison Keysová. Strýcová si tak spravila chuť v deblu, ve kterém společně s Karolínou Plíškovou turnaj ovládly. Forma Báry graduje, v úvodním kole se utká s Estonkou Kontaveitovou, která by však českou hráčku zastavit neměla. 

Šátral zvládl vstup do challengeru v Margburgu

Jan Šátral schytal v úvodním kole velmi těžký los - domácího Tobiase Kamkeho, 134. hráče světového žebříčku. Český tenista se však sedmého nasazeného hráče nezalekl, předvedl skvělý výkon a po setech 6:2, 3:6 a 6:2 se může radovat z postupu do další fáze turnaje. V té na aktuálně 272. hráče žebříčku ATP čeká pětadvacetiletý Axel Michon, který je na žebříčku na 237. pozici.

Žovincová postupuje ve Stuttgartu

Český tenis měl na pětadvacítce ve Stuttgartu dvě české zástupkyně. Vendula Žovincová, nasazená osmička, se v úvodním kole utkala s teprve patnáctiletou domácí tenistkou Sarah Heckelovou, která dostala od pořadatelů divokou kartu. Česká hráčka potvrdila roli favoritky a za hodinu a deset minut zvítězila dvakrát 6:1. To Diana Šumová v souboji s Chiarou Grimmovou roli favoritky nepotvrdila. Nasazená trojka prohrála po hodině hry dvakrát 1:6 a s turnajem v německém Stuttgartu se loučí už po prvním kole.

Pantůčková i Bouzková své úvodní představení v polské Toruni zvládly

Bohaté zastoupení má český tenis také na pětadvacítce v polské Toruni! Nejvýše nasazená Češka, Marie Bouzková, zvládla zápas prvního kola, když Bělorusku Irynu Šymanovičovou porazila po setech 6:2, 6:1. Podobně suverénně si vedla také Gabriela Pantůčková, která vcelku snadno přešla přes Ukrajinku Kolbovou, která se prodrala do hlavní fáze přes kvalifikaci, po setech 6:1, 6:2. Na polské antuce naopak končí Karolína Stuchlá, pro kterou je již úspěch postup do hlavní fáze turnaje, neboť se musela prodrat přes kvalifikaci. V prvním kole aktuálně 824. hráčka světa nestačila na Ukrajinkou Šošynovou, které podlehla 2:6, 3:6. Dařilo se i Barboře Miklové, která přehrála Gorgodzovou z Gruzie ve dvou setech, 6:3 a 7:5.

ATP/WTA

THE CHAMPIONSHIPS, WIMBLEDON (muži, 21 712 000 £, tráva, 1. kolo)

Nick Kyrgios (AUS, 18.) - RADEK ŠTĚPÁNEK (WC, 121.)  6:4, 6:3, 6:7 (9), 6:1
Ivan Dodig (CRO, 74.) - TOMÁŠ BERDYCH (9.)  6:7 (5), 7:5, 1:6, 1:4 - přerušeno, dohrává se 29.6.
JIŘÍ VESELÝ (64.) - Igor Sijsling (NED, 118.) 6:2, 6:4, 1:1 - přerušeno, dohrává se 29.6.

THE CHMAPIONSHIPS, WIMBLEDON (ženy, 21 712 000 £, tráva, 1. kolo)

KRISTÝNA PLÍŠKOVÁ (107.) - Jing-Jing Tuan (CHN, 123.)  3:6, 6:3, 5:7
Pauline Parmentierová (FRA, 89.) - KATEŘINA SINIAKOVÁ (114.)  3:6, 5:7
PETRA KVITOVÁ (10.) - Sorana-Mihaela Cirsteaová (ROU, 85.) - přeloženo na 29.6.
Anett Kontaveitová (EST, 95.) - BARBORA STRÝCOVÁ (26.) - přeloženo na 29.6.

CHALLENGER

MARBURG OPEN (muži, 42 500 €, antuka, 1. kolo)

JAN ŠÁTRAL (272.) - Tobias Kamke (GER, 134.) 6:2, 3:6, 6:2

ITF/FUTURES

RIETER OPEN PARDUBICE 2016 (muži, 25 000 USD, antuka, 1. kolo dvouhry a čtyřhry)

Kompletní zpravodajství z pardubického turnaje můžete sledovat v samostatném článku

STUTTGART-VAIHINGEN (ženy, 25 000 USD, antuka, 2. kolo kvalifikace)

VENDULA ŽOVINCOVÁ (761.) - Sarah Heckelová (GER, -.) 6:1, 6:1
DIANA ŠUMOVÁ (624.) - Chiara Grimmová (SUI, 845.) 1:6, 1:6

STUTTGART-VAIHINGEN (ženy, 25 000 USD, antuka, 1. kolo čtyřhry)

Olena Kyrpotová (UKR), Karolina Wlodarczaková (AUS) - Aminat Kušchovová (RUS), DIANA ŠUMOVÁ  2:6, 1:6
Sarah Heckelová (GER), Carolin Nonnenmacherová (GER) - Jana Jablonovská (SVK), VENDULA ŽOVINCOVÁ  3:6, 1:6

DRIEKLEUR CHALLENGER ZEELAND MIDDELBURG (muži, 25 000 USD, antuka, 1. kolo)

Robert Willekes MacDonald (NED) - JAN ZEDNÍK  7:6 (4), 6:2
Flemming Peters (GER) - FILIP BRTNICKÝ 6:0, 3:6, 2:6

BELLA CUP 2016 TORUN (ženy, 25 000 USD, antuka, 1. kolo)

KAROLÍNA STUCHLÁ (824.) - Anastasija Šošynová (UKR, 496.) 2:6, 3:6
Iryna Šymanovičová (BLR, 432.) - MARIE BOUZKOVÁ (267.) 2:6, 1:6
Maryna Kolbová (UKR, -.) - GABRIELA PANTŮČKOVÁ (348.) 1:6, 2:6
BARBORA MIKLOVÁ (1206.) - Jekaterina Gorgodzová (GEO, 319.)  6:3, 7:5

BELLA CUP 2016 TORUN (ženy, 25 000 USD, antuka, 1. kolo čtyřhry)

TEREZA KOLÁŘOVÁ, TEREZA SMITKOVÁ - Viven Juhaszová (SVK), Iryna Šymanovičová (BLR)  4:6, 1:6

BANJALUKA LADIES OPEN 2016 (ženy, 10 000 USD, antuka, 1. kolo)

NATÁLIE KALLMÜNZEROVÁ (1099.) - Julia Stamatovová (BUL, 484.) 2:6, 2:6
NATÁLIE NOVOTNÁ (1045.) - Mia Mijatovićová (SRB, -.) 6:4, 6:4

BANJALUKA LADIES OPEN 2016 (ženy, 10 000 USD, antuka, 1. kolo čtyřhry)

Marija Jovcićová, Zorica Spasojevićová (obě BIH) - NATÁLIE KALLMÜNZEROVÁ, NATÁLIE NOVOTNÁ  1:6, 0:6

TENNISPARK SKOPJE F2 (muži, 10 000 USD, antuka, 1. kolo čtyřhry)

LIBOR SALABA, Nino Serdarusić (CRO) - Alexandre Müller (FRA), Nebojsa Perić (SRB)  6:2, 6:4

KAMEN OPEN (muži, 10 000 USD, antuka, 1. kolo)

MAREK JALOVIEC (710.) - Pascal Meis (GER, 677.)  4:6, 4:6