Z kvalifikace ke dvěma titulům. Nejedlý vyzrál na los, soupeře činil nešťastnými

- David Schlegel, Filip Lefenda

Snový týden má za sebou v turecké Antalyi český tenista Pavel Nejedlý. Čtyřiadvacetiletý borec, který hraje v oblíbeném přímořském letovisku již šestým týdnem, zaznamenal dvojí vítězství, když ovládl jak dvouhru, tak i čtyřhru. Jak viděl jednotlivá utkání, kde nastal zlom a proč se letos nezúčastnil žádného z podzimních halových futurů v Česku?

Pavle, posíláme velkou gratulaci do Turecka. Poprvé v kariéře jste triumfoval na turnaji ve dvouhře a čtyřhře zároveň, navíc jste postoupil v singlu do hlavní soutěže až z kvalifikace. Jak jste na tom byl se silami?
Mockrát děkuji. Zisk „doublu“ je pro mě takovým zadostiučiněním za celou nepříliš povedenou sezónu. Na turnaji jsem odehrál samé dlouhé zápasy, nic nešlo pod dvě hodiny. S Íráncem to bylo dokonce přes tři, takže jsem čekal, kdy mi dojdou síly. Naštěstí se tak nestalo.

Byl to už váš šestý turnaj v Antalyi za sebou. Co se stalo, že jste najednou chytil takovou slinu?
Myslím, že jsem celou sezónu nehrál úplně špatně, ale nedokázal jsem docílit zlomu. Ten zřejmě přišel až tady v zápase s Lennym Hampelem. Nakopl mě, rozjel jsem se a dopadlo to tak, jak to dopadlo.

Proč zrovna Turecko? Neuvažoval jste, že byste se zúčastnil některého ze série českých futurů?
Turecko jsem si vybral schválně, protože jsem chtěl zůstat na antuce. Kvůli svému kolenu jsem letos vůbec nechtěl hrát na tvrdém povrchu. Jiná varianta než Turecko či Tunisko není, a vzhledem k tomu, že s Tuniskem mám špatné zkušenosti, byla volba jednoduchá.

Na posledních turnajích jste měl v Turecku v prvním kole doslova šílené losy – prvního nasazeného Dennise Novaka a třetího nasazeného Ivana Nedělka. Teď jste „koupil“ nasazenou dvojku Lennyho Hampela. Co jste na to říkal?
Co se losu týče, ty jsem měl letos dost špatné po celou sezónu, na posledních třech turnajích tady v Antalyi pak naprosto katastrofální. S tím ale bohužel nemůžu nic udělat.

Nad Hampelem jste vyhrál první set a pak jste vedl 2:0. Následně jste ale ve druhém setu už neuhrál ani gem. Ve třetím setu jste vydřel výhru 6:4. Jak jste ten zápas viděl a co ho rozhodlo?
Hampel byl sice druhý nasazený, ale já si na něj věřil. Naše poslední utkání dopadlo v můj prospěch a věděl jsem, že Lennymu má hra nesedí. Do zápasu jsem šel pozitivně naladěn a myslím si, že jsem byl od začátku lepší. Set jsem měl v podstatě pod kontrolou, rychle jsem vedl tuším 3:0, 3:1. Pak to bylo 5:2 a trochu jsem si to zkomplikoval na 5:4, naštěstí jsem set dopodával.

Ve druhém jsem zase začal dobře, brejkl ho, bylo to 2:0. Pak podával on, měl 40:0, já jsem ten gem otočil – měl jsem myslím ještě tři výhody – ale nakonec jsem jej prohrál. Poté se přes shody a výhody celý set úplně otočil. Vůbec to nebylo tak jednoznačné, jak ukazuje výsledek.

Do třetího setu jsem tak musel nastoupit znovu od začátku. Byl jsem v něm vždycky o krok napřed. Vedl jsem tuším 4:2, pak to bylo 4:4. Během zápasu foukal docela dost vítr a Lenny to nezvládl. Za toho stavu 4:4 podával s větrem a udělal tři nevynucené chyby, kdy mu údery uletěly do autu. Já ho brejkl a pak už jsem duel v pohodě doservíroval.

Měl jste za sebou v tu dobu už dva zápasy v kvalifikaci, kde jste porazil dva tchajwanské tenisty. Byly pro vás složité, nebo vám naopak pomohly, abyste se dobře rozehrál?
První dva zápasy v kvalifikaci byly takové spíše rozehrávací, i když v prvním kole jsem vedl v úvodním setu 3:0, po chvilce to bylo 3:5 a odvracel jsem několik setbolů. Naštěstí jsem sadu úplně otočil a pak už to bylo v pohodě. Ve druhém kole nebyl soupeř špatný, já ale hrál slušně a naštěstí jsem se na kurtu moc dlouho nezdržel.

Ve druhém kole jste porazil Vadima Aleksejenka z Ukrajiny, se kterým jste na turnaji vyhrál ve čtyřhře. Co rozhodlo tento zápas?
První set jsem vyhrál. Už za stavu 5:3 jsem měl setboly, ty jsem ale nedal. Naštěstí jsem sadu následně doservíroval. Druhý set mi hrozně utekl, prohrával jsem 0:4, bylo to špatné. Pak jsem začal stahovat, podával jsem na 5:5 a málem otočil, ale nezvládl jsem to a prohrál 4:6. Naštěstí byl třetí set od začátku v mé režii, takže super.

Ve čtvrtfinále vás čekal sedmadvacetiletý Íránec Šahin Chaledan, který není vůbec na světovém žebříčku. Vyhrál první set a ve druhém vedl 3:0, pak za stavu 5:4 dokonce podával do zápasu. Nepodcenil jste ho trochu?
Vůbec jsem nevěděl, co od toho utkání čekat. Věděl jsem, že soupeř nemá žádné body a že byl nejvýše kolem devítistého místa. Moc jsem ho neznal, hrát jsem ho viděl asi pět minut. Musím ale říct, že to byl jednoznačně nejtěžší zápas na celém turnaji, protože hrál fakt moc dobře. Vedl 6:4 a 3:0, a to jsem nehrál špatně. Byl suverénní a bylo to těžké.

Naštěstí za stavu 3:0 zaváhal, já se chytl a on znervózněl. Vygradovalo to tím, že za stavu 5:4 zápas nedopodával a pak se to začalo dotáčet. Tiebreak jsem celkem v pohodě vyhrál, ve třetím setu už jsem pak byl nahoře já. Musím ale říci, že k žádnému podcenění nedošlo.

V semifinále jste udolal Itala Pietra Rondoniho 6:4, 6:3 a poprvé jste postoupil letos do finále futuru. Jak jste ten zápas viděl?
Do semifinále jsem šel s úplně čistou hlavou. Věděl jsem, že se mi podařil výsledek, kterého jsem nedosáhl do té doby za celou sezónu. Vždycky jsem měl problém uhrát kolo nebo dvě. Zápas mi sedl, soupeři nevyhovovala moje hra. Musím říci, že jsem ho úplně vymazal a byl ze mě až nešťastný.

Ve finále jste potřetí v řadě porazil Aleksandara Lazova. Věřil jste si na něj před utkáním?
Finále už pro mě bylo takovou třešničkou na dortu. S Lazovem jsem hrál loni třikrát během čtyř turnajů v Maďarsku a věděl jsem, že ze mě bude mít asi respekt. V posledních dvou zápasech jsem jej porazil, takže jsem do toho zápasu šel s tím, že to bude padesát na padesát.

Ze začátku jsme si drželi servisy, pak mě brejkl a první set jednoznačně vyhrál. Ve druhém úplně zaspal, v podstatě mi první čtyři gemy daroval. Já se chytl, druhý set jsem v pohodě vyhrál a ten třetí už byl zase „pade na pade“. Bylo vidět, že se Lazov asi zalekl vítězství a svými chybami mě vrátil do zápasu. Ve třetím setu už jsem, myslím si, byl lepší a hru kontroloval. Na začátku jsem ho připravil o servis a brejk jsem si udržel až do konce.

V Antalyi jste vyhrál i debla. S Vadimem Aleksejenkem jste triumfovali hodně nečekaně. Pro 34letého Ukrajince je to po třech letech první titul v deblu, vy jste vyhrál jediný turnaj s Petrem Michnevem v roce 2015. Jak jste se dali dohromady a jaké jste měli cíle?
S Vadimem jsme se domluvili den před zápisem. Potkali jsme se na kurtech. Zeptal se mě, jestli bych si nezahrál debla a já řekl, proč ne? Kdo by řekl, že nám to tak půjde... Sedli jsme si, oba hrajeme dobře zezadu. Hráli jsme jednoduše a zároveň solidně.

Finále šlo až do supertiebreaku a jelikož je má bilance v nich hodně tristní – myslím, že jsem za život vyhrál tak tři – tak jsem se trošku bál, jak to dopadne. Naštěstí jsem to zlomil a urvali jsme titul.

Jak vám v Turecku sedí podmínky?
Zdejší podmínky jsou super. Počasí je ideální na tenis. Občas tedy trochu fouká, někdy více, sem tam zaprší. Ale celkově musím říci, že mě to překvapilo a je to tady výborné.

Máte v Turecku svého trenéra? Jak dlouhou v Antalyi ještě zůstanete?
Jsem v Turecku úplně sám, trenéra tu nemám. Budu zde hrát ještě turnaj, co začíná v úterý.

Je to váš druhý titul na okruhu futures. V červnu 2015 jste vyhrál v bosenském Kiseljaku a pak jste prohrál sedm zápasů v řadě. Co je potřeba udělat pro to, aby se tahle situace neopakovala?
Je to úplně jiná situace. Poté, co jsem vyhrál turnaj v Bosně, jsem skoro tři měsíce nehrál. Takže myslím, že tentokrát takový propad nehrozí.

Jaký je váš další program?
Příští turnaj zde v Turecku bude na 99 procent mým posledním, kterého se v tomto roce zúčastním.

Nejedlého cesta za tituly

DVOUHRA
1. kolo: PAVEL NEJEDLÝ – Lenny Hampel (AUT) 6:4, 2:6, 6:4
Osmifinále: PAVEL NEJEDLÝ – Vadim Aleksejenko (UKR) 6:4, 4:6, 6:1
Čtvrtfinále: PAVEL NEJEDLÝ – Šahin Chaledan (IRI) 4:6, 7:6(3), 6:4
Semifinále: PAVEL NEJEDLÝ – Pietro Rondoni (ITA) 6:4, 6:3
Finále: PAVEL NEJEDLÝ – Aleksandar Lazov (BUL) 3:6, 6:2, 6:4

ČTYŘHRA
1. kolo: NEJEDLÝ, V. Aleksejenko (UKR) – G. Aleksejenko (UKR), Mjagkov (RUS) 6:3, 6:2
Čtvrtfinále: NEJEDLÝ, V. Aleksejenko (UKR) – Pavlioutčenkov (RUS), Smola (POL) 7:6(7), 6:4
Semifinále: NEJEDLÝ, V. Aleksejenko (UKR) – Ribero, Vittar (oba ARG) 6:3, 6:4
Finále: NEJEDLÝ, V. Aleksejenko (UKR) – Meng (TPE), Saito (JPN) 4:6, 7:5, 10:6