Češi v akci: Šafářová s Plíškovou zvládly vypjaté bitvy, Rosol ne

- Daniel Kubelka

Slavný londýnský Wimbledon dnes otevírá hlavní brány své soutěže. V akci se první hrací den představila čtveřice českých tenistů, mimo jiné Lukáš Rosol či Lucie Šafářová, kterou čekal pikantní souboj se svou stálou deblovou partnerkou Bethanie Mattekovou-Sandsovou. Zápasy prvního kola startuje také pardubický turnaj futures a bohaté české zastoupení budou mít také ITF podniky v Německu a Polsku.

Zapomenout na nepříliš povedené poslední týdny na okruhu chtěl jediný mužský zástupce, který se v pondělí představí na kurtech All England Clubu, Lukáš Rosol. Třicetiletý český tenista se před startem Wimbledonu dvakrát pokoušel prorazit na trávě, jenže jak v německém Halle, tak ani o týden později v Nottinghamu nedokázal přejít přes první kolo. V Londýně navíc nečekal na brněnského rodáka žádný snadný začátek, hned na úvod jej čeká turnajová osmadvacítka, Američan Sam Querrey. Aktuálně jedenačtyřicátému hráči světa se na trávě poměrně daří, před šesti lety ovládl turnaj v Queen’s Clubu a rychlejší povrchy patří mezi jeho oblíbené.

O postup do dalšího kola se strhla obrovská bitva, v níž Rosol vyhrál první dva sety v tiebreaku, přičemž v první sadě čelil hned v prvním gemu brejku soupeře a ve druhém dějství naopak výhodu brejku neudržel. Po vydřených dvou setech to vypadalo, že by Rosol mohl favorizovaného soupeře překvapit, ale to se nakonec nestalo.

Ve třetím setu Querrey v pátém gemu dokázal vybojovat jediný brejk v prostřední sadě, kterou nakonec vyhrál 6:4. Ještě více se mu dařilo ve čtvrtém setu, v němž se s dvěma brejky dostal rychle do vedení 4:0 a dějství v poklidu doservíroval. Naopak pátý set se proměnil ve velké drama. Querrey sice v sedmém gemu prorazil Rosolovo podání, ale duel nedoservíroval a v desátém gemu si Rosol vzal ztracený servis zpět. Byl to ale Rosol, kdo se neustále dostával při svém podání pod tlak, v jedenáctém gemu odvracel šest brejkbolů, v patnáctém další dva. A ve 21. gemu už tolik štěstí neměl a Američan se dostal k rozhodujícímu průrazu podání. Následně Querrey zisk servisu potvrdil a druhým mečbolem českého tenistu z turnaje vyřadil.

Na londýnské trávě se dnes představí také tři české tenistky. Denisa Allertová, jenž se na kurty vrátila na konci května po dvouměsíční pauze způsobené zraněním, si připsala důležitý postup do druhého kola, čímž konečně překonala svou dosavadní smůlu na turnajích, když si připsala jen jedno vítězství v kvalifikaci a čtyři porážky. Allertová se na úvod třetího letošního grandslamu utkala s Margaritou Gasparjanovou, světovou devětapadesátkou, a soudě dle aktuální formy Rusky nebyl los k Češce nikterak nepříznivý. Gasparjanová totiž prohrála posledních sedm zápasů, ke kterým nastoupila. A ve Wimbledonu na tom nebyla o moc lépe. Duel dvou trápících se tenistek nakonec skončil předčasně. Česká hráčka vedla 6:3, 3:0, když ji Gasparjanová zápas skrečovala. 

Velké drama Šafářové

Jestli si s někým wimbledonský los pohrál, tak je to jednoznačně Lucie Šafářová. Ta hned na úvod travnatého turnaje potkala svoji stálou deblovou partnerku Bethanii Mattekovou-Sandsovou. Šafářové nevyšly dva přípravné podniky na trávě v Birminghamu a Eastbourne, ze kterých se pakovala vždy hned po jediném odehraném zápase. Američanka zase přes měsíc nehrála, naposledy nastoupila na předchozím grandslamu v Paříži. A na dvorci v All England Clubu se děly věci!

Byl to neskutečně dramatický zápas, ve kterém byla Šafářová několikrát na pokraji vyřazení. Do prvního setu přitom vstoupila mnohem lépe! Ve druhém gemu sice neproměnila tři brejkboly, ale ve čtvrtém si už úspěšný brejk připsala. Jenže Američanka záhy získala rebrejk a sadu dotáhla až do tiebreaku, ve kterém vyhrála 9:7.

Od té chvíle to bylo s Luckou hodně nahnuté, což se ukázalo ve druhém setu. Po sérii třech brejků mezi čtvrtým a šestým gemem prohrávala 2:4 a následně se dostala pod tlak, jelikož Matteková uhájila podání a vedla 5:2. Šafářová zmobilizovala síly, ubránila si čistou hrou servis a v následujícím gemu sebrala soupeřce podání. Přesto se nevyhla komplikacím a v desátém gemu při vlastním servisu musela odvracet mečbol. Situaci však zvládla, dovedla set do zkrácené hry, v níž tentokrát sama uspěla 7:3.

Podobný scénář měl i rozhodující set. Šafářová byla tou, která jako první přišla o své podání a po okamžitém rebrejku o něho přišla znovu a prohrávala 2:3. Matteková dotáhla set do stavu 3:5 v neprospěch české tenistky, která při vlastním podání opět musela odvracet mečbol. Opět ale dokázala s touto situací naložit náramně a mohla se pokusit na returnu o zvrat. A ten skutečně přišel! Američanka sice měla opět mečbol, již třetí a poprvé při svém servisu, ale znovu ho nevyužila a Šafářová přes shodu dokázala prorazit podání své kamarádky. Poté, co následně dokázala brejk potvrdit šla zkušená česká tenistka na return ve dvanáctém gemu, ve kterém se přes shodu dostala ke svému prvnímu a poslednímu mečbolu. Dokázala ho totiž využít a téměř tříhodinové zápolení ukončit.

Plíšková obdržela kanára, přesto postupuje

Jako poslední z českých hráček dnes zasáhla v Londýně do hry Karolína Plíšková. Aktuální česká dvojka se chlubí v travnaté části sezóny výtečnou formou! Za vše hovoří titul z Nottinghamu a finále z minulého týdne v Eastbourne, k tomu ještě připočteme trofej pro vítězku čtyřhry v Birminghamu, kterou vyhrála společně s Barborou Strýcovou. S ohledem na formu by se tak čtyřiadvacetiletá Češka mohla zařadit mezi černé koně turnaje a navíc by konečně mohla prorazit svou nepříliš dobrou bilanci na grandslamech, kde je pro ni dosavadním maximem účast ve třetím kole. Na úvod však Plíšková schytala velice nepříjemnou soupeřku, Yaninu Wickmayerovou z Belgie, 46. hráčku světového žebříčku. 

Karolína vstoupila do zápasu výborně a hned v prvním gemu sebrala soupeřce servis. Následně sice čelila třem brejkbolům, ale po úspěšném odvrácení potvrdila brejk a v pátém gemu přidala další úspěšné proražení servisu Wickmayerové. První set tak ovládla hladce 6:2.

Druhý set ovšem byl ze strany Plíškové zcela nevyvedený. Česká tenistka uhrála v prostředním dějství pouze devět míčků a schytala kanára. Třetí sada měla zase zcela odlišný obrázek. Obě hráčky si až do stavu 3:3 držely servis a na returnu byla o něco málo silnější Plíšková. V pátém gemu sice brejkbol nevyužila, ale v sedmém gemu už další příležitost proměnit dokázala. Když následně brejk potvrdila a ujala se vedení 5:3, postup byl na dosah ruky.

V devátém gemu byla Plíšková dva fiftýny od vítězství, ale při podání Wickmayerové ještě duel nedotáhla. Následně nedokázala ani doservírovat, Belgičanka si vypracovala první brejkbol ve třetím setu a dokázala ho proměnit. Srovnala na 5:5 a zápas byl opět otevřen na obě strany. Ve třináctém gemu se svedla obrovská bitva o podání Wickmayerové, která úspěšně odvrátila tři brejkboly, ale po pěti shodách už nedokázala odvrátit i čtvrtou příležitost Plíškové a o servis znovu přišla. A to už byl definitivní zisk české hráčky, která následně udržela podání a zvítězila 8:6.

Kunčíková se Stuchlou zvládají kvalifikaci

Česká tenistka Lenka Kunčíková si po úspěšně zvládnuté kvalifikaci zahraje hlavní soutěž na turnaji v polskémToruni. V pondělním rozhodujícím zápase si hladce poradila s domácí Joannou Zawadzkou ve dvou setech, 6:3 a 6:0.  Polka držela s českou soupeřkou krok pouze v první sadě, která se nesla ve znamení mnoha ztracených podání, druhý set už byl ale plně v režii dvacetileté Češky.

Rovněž Karolína Stuchlá si zahraje v polské Toruni hlavní soutěž. Stejně jako její deblová partnerka Lenka Kunčíková, tak i dvaadvacetiletá Stuchlá přehrála na cestě za postupem jednu z domácích tenistek, Paulinu Lewandowskou porazila dvakrát 6:4. Češce přitom nevyšel úvod zápasu. V prvním setu rychle ztrácela dva gemy, průběh sice zvrátila, jenže dalším ztraceným podáním znovu pustila soupeřku do vedení 4:3. Třemi vyhranými gemy za sebou ale nakonec uzmula první sadu pro sebe. Průběh druhého setu se nesl ve zcela jiném duchu. Stuchlá si vybudovala snadné vedení 3:0 a následně 5:1, jenže Lewandovskou nechala dotáhnout na rozdíl jediného gemu. Za stavu 5:4 však při svém podání na druhý pokus celý zápas ukončila a může slavit účast mezi elitou polského podniku.

Tereza Kolářová je třetí českou tenistkou, která zvládla kvalifikaci turnaje ITF v polskémToruni. V rozhodujícím utkání o postup do hlavní soutěže přehrála Slovenku Lauru Svatíkovou ve dvou setech, 6:2 a 7:5. O osudu první sady rozhodl již její začátek, kdy Kolářová ve druhé hře připravila soupeřku o podání a získaný náskok udržela až do konce úvodního setu. Začátek druhé sady se nesl ve stejném duchu, Češka však neudržela vedení 2:0 a pět prohranými gemy v řadě byla rázem jedinou hru od ztráty druhého dějství. Osmnáctiletá hráčka se však ani za stavu 2:5 nevzdala a o čtyři roky starší soupeřce oplatila stejnou mincí, kdy rovněž ona získala pět gemů v řadě, čímž i celý set i zápas.

Barbora Miklová přehrála v závěrečném kole kvalifikace domácí Patrycji Polanskou ve dvou setech 6:1 a 6:3 a i ona se může radovat z postupu do hlavní fáze turnaje. Úvod zápasu patřil české hráčce, která ve druhé hře získala servis soupeřky, což se jí v průběhu první sady povedlo ještě dvakrát a pohodlně v ní po výsledku 6:1 zvítězila. Začátek druhého setu se nesl ve znamení ztracených podání, Češka si však postupně vybudovala náskok čtyř gemů a i přes mírné zaváhání v závěru dotáhla zápas k vítězství.

Turnaj v německém Stuttgartu končí pro Petru Krejsovou již po jediném setu. V zápase se Slovenkou Janou Jablonovskou prohrála dvanáctá nasazená hráčka kvalifikace první sadu po výsledku 2:6, poté však utkání předčasně ukončila. 

V Německu se naopak dařilo další z řady českých hráček, jedenadvacetileté Dianě Šumové. Tenistka nasazená v kvalifikaci jako číslo tři si poradila s o pět let starší Rakušankou Nicole Rottmannovou bez větších potíží, když zvítězila za 55 minut dvakrát 6:1. Rottmannová sice získala úvodní gem zápasu, pak však prohrála devět her v řadě a její soupeřka snadno dotáhla utkání do vítězného konce.

 ATP/WTA

THE CHAMPIONSHIPS, WIMBLEDON (muži, 21 712 000 £, tráva, 1. kolo)

LUKÁŠ ROSOL (73.) – Sam Querrey (USA, 41.) 7:6 (6), 7:6 (5), 4:6, 2:6, 10:12

THE CHAMPIONSHIPS, WIMBLEDON (ženy, 21 712 000 £, tráva, 1. kolo)

Margarita Gasparjanová (RUS, 59.) - DENISA ALLERTOVÁ (82.) 3:6, 0:3 skreč G.
LUCIE ŠAFÁŘOVÁ (30.) – Bethanie Matteková-Sandsová (USA, 85.) 6:7 (7), 7:6 (3), 7:5
KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (17. ) – Yanine Wickmayerová (BEL, 46.) 6:2, 0:6, 8:6

ITF/FUTURES

RIETER OPEN PARDUBICE 2016 (muži, 25 000 USD, antuka, 1. kolo dvouhry a čtyřhry)

Kompletní zpravodajství z pardubického turnaje můžete sledovat v samostatném článku

STUTTGART-VAIHINGEN (ženy, 25 000 USD, antuka, kvalifikace 1. kolo)

DIANA ŠUMOVÁ (624.) – Nicole Rottmanová (AUT, 1099.)  6:1, 6:1
Jana Jablonovská (SVK, 1129.) – PETRA KREJSOVÁ (838.)  6:2, skreč Krejsová
VENDULA ŽOVINCOVÁ (761.) – Carolin Nonnenmacherová (GER, -) 6:0, 6:4
Nina Alibalićová (CRO, 656.) – KRISTÝNA HRABALOVÁ (1091.) 6:4, 6:3

DRIEKLEUR CHALLENGER ZEELAND MIDDELBURG (ženy, 25 000 USD, antuka, 1. kolo čtyřhry)

KRAMPEROVÁ, Peraová (USA) – Ewijková, van der Hoeková (obě NED) 6:2, 6:2

BELLA CUP 2016 TORUN (ženy, 25000 USD + H, antuka, kvalifikace 2. kolo)

LENKA KUNČÍKOVÁ (889.) – Joanna Zawadzká (POL, -)  6:3, 6:0
KAROLÍNA STUCHLÁ (824.) – Paulina Lewandowská (POL, -)  6:4, 6:4
Patrycja Polanská (POL, 987.) – BARBORA MIKLOVÁ ( 1206.) 1:6, 3:6
MIRIAM KOLODZIEJOVÁ (-) – Ashley Lahyeová (USA, -) 6:7, 6:3, 4:6
Laura Svatíková (SVK, -) – TEREZA KOLÁŘOVÁ (1099.)  2:6, 5:7