Svět bude náš! Tahle pětice Čechů zažije v roce 2018 životní průlom

- Johan Čáp

Na zář reflektorů si ještě stále zvykají. Přípravu na turnaje mohou podstupovat bez většího zájmu médií. Řeč je o českých hvězdičkách, které čekají na svůj přelomový rok. Tuzemské tenisové prostředí totiž není jen o Plíškové a dalších stálicích. Vybrali jsme pětici Čechů, která by mohla v nadcházející sezóně strhnout na světové scéně poprask. Všichni pro to mají vhodné předpoklady.

Markéta Vondroušová: Šampionka zítřků (18 let, 67. na světě)

O této osmnáctileté slečně se toho v právě končící sezóně napsalo hodně. Talent. Poklad. Drahokam. Superlativy nešetřil nikdo. Markétě Vondroušové rok 2017 vyšel náramně. Po návratu po zdravotní pauze nejprve „řádila“ na turnajích ITF, posléze se hned na prvním turnaji WTA v Bielu dostala z kvalifikace až do finále, když porazila třeba i Barboru Strýcovou. Ve finálovém klání se navíc postarala o šokující vítězství. O měsíc později pak triumfovala i v Trnavě, což jí posunulo do elitní stovky ženského žebříčku, čímž byla v té době její nejmladší členkou.

Cesta vzhůru nebrala konce, na French Open došla do druhého kola, zvítězila i na „osmdesátce“ v Praze. Neminula ji ani nominace na Fed Cup do USA. Jenže konec její průlomové sezóny přece jen v sobě měl i pachuť hořkosti, kvůli problémům se zády musela předčasně ukončit sezónu.

Právě tento aspekt je tudíž asi jediným zdviženým prstem, který by mohl Vondroušovou limitovat v dalším posunu, možná i za grandslamovými tituly. Jinak má ale kariéru nalinkovanou takřka dokonale, právě ona by měla být jedním z hlavních tváří české tenisové scény v příští sezóně. Rok 2018 by tudíž mohl v mnohém překonat ten letošní, častokrát označovaný v souvislosti s Vondroušovou jako životní.

Kateřina Siniaková: Padne grandslamové prokletí? (21 let, 49. na světě)

Jméno Kateřina Siniaková letos hned několikrát rezonovalo světovými médii. K hráčkám schopných vyhrávat tituly na okruhu WTA se přidala i jednadvacetiletá blondýna, zástupkyně nastupující generace. V lednu nejprve ovládla turnaj na tvrdém povrchu v Šen-Čenu, možná ještě více se ale dostala do povědomí tuzemských fanoušků triumfem v Bastadu. Ve švédském městečku udolala bývalou světovou jedničku Carolina Wozniackou.

Všechny uvedené argumenty naznačují, že v tomto případě se můžeme bavit o aspirantce na hvězdu budoucnosti. Když přidáme i její finálové účasti v deblu na US Open i v Indian Wells s Lucií Hradeckou, možná by se dalo mluvit i o jistotě. Unáhlené soudy ovšem ještě nejsou rozhodně na místě, neboť Siniakové k dokonalosti chybí úspěšnost na grandslamech, kde letos vypadla pokaždé hned v prvním kole. Je tak právě na ní, zda vystoupí ze svého stínu a stigma překoná. Nadcházející sezóna se pro to jeví jako ideální.

Tereza Martincová: Z rebelky šampionkou? (23 let, 142. na světě)

Třiadvacetiletá hráčka 1. ČLTK Praha si postupem času buduje vlastní renomé. Už není jen další Češka na okruhu, která jednou za čas překvapí. Už není pro bulvár jen „ta s piercingem v jazyku a tetováním“. Archetyp rebelky u ní postupem času ustupuje do pozadí, leč nutno přiznat, i ona má z letošního roku jeden vroubek. Takový, na který byla tenisová komunita zvyklá snad jen u Barbory Strýcové.

V lednu byla totiž diskvalifikována v kvalifikaci na petrohradský podnik WTA pro své vulgární výroky o umpirové sudí. Na utkání byla přítomná i česká rozhodčí, která na celý moment upozornila, čímž anabáze Martincové na tomto turnaji logicky skončila.

V dalším průběhu sezóny ovšem měla také zářné momenty, a to možná i pro její kariéru klíčové. V Monterrey se zaskvěla postupem do hlavní soutěže, kde skončila až ve druhém kole na raketě Američanky Boserupové. Větším šokem bezesporu bylo její vystoupení na tradičním antukářském turnaji ve švýcarském Gstaadu.

Před fantastickým postupem do semifinále získala skalp Rusky Chromačevové a obrovským překvapením bylo i její vítězství nad současnou světovou osmičkou Caroline Garciaovou. Stejná hráčka jí pak symbolicky ukončila pobyt na US Open, kde Martincová proti Francouzce uhrála jenom jeden gem.

I tak pro ni bylo US Open průlomové. Martincová se poprvé v kariéře dostala nejen do finále grandslamové kvalifikace, ba i do hlavní soutěže. Tenistka, která letos byla i na 114. místě žebříčku, zraje zkrátka pomalu, ale jistě.

Denisa Allertová: Čekání na zlom (24 let, 130. na světě)

Stávala ve stínu ostatních českých hvězd, sama už ale byla 55. hráčkou světa. Jenže ji zabrzdila často až těžko uvěřitelná zranění a nemoci. Zdraví je jejím prokletím, což se potvrdilo i v roce 2017. Denisa Allertová měla velkou šanci na průlom, jenomže uplynulá sezóna nebyla výsledkově to pravé ořechové právě i kvůli častým zdravotním trablům. Kromě jediného čínského triumfu hledala formu z předchozího roku marně, na většině turnajů tak končila hned po úvodních kolech.

Stále se tudíž za stálou hráčku na WTA považovat nedá, na grandslamech taktéž čeká na větší úspěch. Letos si tak jen připsala na Wimbledonu i US Open shodně účast ve druhém kole. Ve čtyřiadvaceti letech musí čekat na pravou příležitost, členka širšího kádru fedcupového týmu ovšem stále má obrovský potenciál. Vydrží jí zdraví a naplní jej v příští sezóně?

Zdeněk Kolář: Česká mužská kometa (21 let, 229. na světě)

Ženský tenis je při zjednodušeném vidění stavu situace v klidu. Fedcupový kapitán Petr Pála má na výběr přehršel hráček, na turnajích kategorie WTA jich hraje celá plejáda. I budoucnost tak vypadá zářně. To o mužské kategorii už takovéto optimistické teze zaznívají jen málokdy. Generační proměna totiž neprobíhá zrovna úspěšně, podniků s nejvyšším prize money se zúčastňuje minimum Čechů, hlavních soutěží grandslamů jakbysmet. A s případnými turnajovými úspěchy je to ještě chudší.

Negativistické tendence nicméně může klidnit jméno Zdeněk Kolář. Jednadvacetiletý hráč, který loni vlétl jako kometa do ostravského challengeru, kde došel až do finále, ovšem v právě skončené sezóně lehce zbrzdil. I když, význam slova zbrzdil je relativní… Na challengerech sice stále není v kramflecích, avšak byl v obou českých nominacích do Davis Cupu (leč bez odehraného zápasu), ovládl pět deblových finále na turnajích nižší kategorie a dvě singlová na futurech. Dostal se až na 218. místo světového žebříčku. Bude právě sezóna 2018 rokem Zdeňka Koláře? Český tenis by to potřeboval jako sůl.