Jsem připravena se porvat o úspěch, hlásí Kvitová před startem Wimbledonu

- Vivienne Christieová, Daniel Kubelka

Česká tenistka Petra Kvitová se vrací na místo činu. Již v úterý pro ni začne letošní ročník slavného Wimbledonu, tedy turnaje, který již dokázala dvakrát vyhrát a jenž jí definitivně zajistil status elitní hráčky světového žebříčku. Že návrat do míst zaslíbených není spojený jen se sladkými vzpomínkami, ale také s velkým tlakem, se rozpovídala v rozhovoru pro oficiální web londýnského grandslamu.

„Je to pro mě těžké, protože vím, že bych měla být sebevědomá. Vím, jak dobře tu umím hrát,“ vysvětlovala Češka tíhu očekávání, které přináší její úspěchy ve Wimbledonu. „Ostatní děvčata se proti mně chtějí vytáhnout a chtějí mě porazit o to více, protože ví, co se tu před lety odehrálo,“ narážela Kvitová na svá dvě vítězná tažení londýnským grandslamem a dodala „Hrají tu pod mnohem menším tlakem než já,“ uvedla na úvod rozhovoru pro wimbledon.com

Wimbledon je pro šestadvacetiletou Češku o to větší výzvou, protože by ráda napravila doposud nepříliš vydařené představení na kurtech v tomto roce. Dvanáct turnajů a pouze dvě uhraná čtvrtfinále, to totiž není vizitka, kterou by se ráda chlubila. Kvitová navíc poprvé od roku 2013 vypadla z elitní světové desítky. Pokud tak existuje nějaké místo, kde by se rodačka z Bílovce mohla rozpomenout na své lepší časy, je to právě dějiště jejích dosavadních největších úspěchů kariéry z let 2011 a 2014.

„Má to tu své nezaměnitelné kouzlo,“ popsala Kvitová dějiště třetího grandslamu sezóny, kterého se letos zúčastní již podeváté. „Pokud se zeptáte kteréhokoliv tenisty, který turnaj by si přál vyhrát ze všech nejvíc, vždy bude odpověď Wimbledon. Už jako malá holka jsem ho chtěla vyhrát,“ popsala česká hráčka fakt, že dvě výhry v All England Clubu pro ni byly splněním dětského snu.

Kvitová by si letos ráda připomněla své někdejší velké úspěchy, které na známé londýnské adrese dosáhla. Když měla zavzpomínat na dvě největší výhry, jenž na travnatých dvorcích zaznamenala, obě se datují do předloňského roku.

Jako první uvedla výhru nad pětinásobnou wimbledonskou šampiónkou Venus Williamsovou ze třetího kola. „Cítila jsem, že Venus byla lepší hráčkou na kurtu. Byla lepší v prvních dvou setech, ale přesto jsem ten zápas dokázala vyhrát,“ připomněla utkání z roku 2014, který mnozí označují jako její nejlepší ročník na londýnském turnaji.

Ze stejného roku se datuje i druhá vzpomínka aktuálně jedenácté hráčky světového žebříčku a snad jí ani nemůže být nic jiného než finálový zápas proti Kanaďance Eugenii Bouchardové. Kvitová tehdy svou soupeřku doslova smetla z kurtu ve dvou setech, 6:3 a 6:0, za pouhých 55 minut!

Status elitní světové hráčky, který získala po svém prvním vítězství ve Wimbledonu v roce 2011, Petru Kvitovou zpočátku dost svazoval. „Abych byla upřímná, bylo to pro mě hrozně těžké. Trvalo mi nějakou dobu, než jsem s tím vším dokázala vyrovnat,“ narážela Češka na zvýšenou mediální pozornost, které se jí po slavném triumfu dostalo a pokračovala. „Pokud cítíte tlak na kurtu a i mimo něj, není to vůbec jednoduché. Vnímáte, jak od Vás všichni očekávají, že byste měla vyhrávat všechny zápasy, když jste grandslamovou šampiónkou. Ale opravdu to není tak snadné, jak se může zdát,“ popsala Kvitová jak náročné pro ni byly první měsíce po premiérovém triumfu na londýnské trávě.

Poté, co svěřenkyně Františka Čermáka přečkala náročné období po zisku své první wimbledonské trofeje, bere nepříliš uspokojivé výsledky z poslední doby s rezervou. Pro připomenutí, Kvitová v červnu padla v Birminghamu již ve druhém kole, o týden později v Eastbourne došla jen o kolo dále. „Odehrála jsem čtyři zápasy, což si myslím, že je skvělá příprava. V Eastbourne jsem byla se svou hrou spokojená,“ narážela levoruká hráčka na dva travnaté turnaje odehrané krátce před začátkem letošního Wimbledonu. „Jsem zdravá. Cítím se dobře. To si myslím, že je nejdůležitější. Jsem připravena se porvat o úspěch!“ hlásí Kvitová bojovně den před svým úvodním zápasem na nejslavnějším turnaji světa.

Zdraví je pro tenistku, která se na profesionálním okruhu pohybuje již deset let, v tuto chvíli to nejdůležitější. Jak uvedla, drobné zranění, jenž ji trápilo minulý týden v Eastbourne, je již minulostí. Pro Kvitovou je však ještě důležitější než fyzická kondice její psychická připravenost. „Cítím se mentálně velice silná a to je hlavní. Pak mohu hrát tenis na takové úrovni, jaké si představuji,“ popsala Češka a dodala. „Je to jedna z věcí, na které v posledních letech nejvíce pracuji,“ dodala Kvitová na adresu svého mentálního tréninku.

Jak se zdá, pozitivní myšlení bývalé světové dvojce rozhodně pomáhá a s tlakem, který přináší post dvojnásobné wimbledonské vítězky, je připravena se vyrovnat.

Sebevědomý výkon bude Petra Kvitová potřebovat hned na úvod letošního ročníku travnatého grandslamu. V prvním kole na ni totiž číhá nevyzpytatelná Sorana Cirsteaová, v současnosti 86. hráčka světového žebříčku. „Je to velice nebezpečná hráčka, která to na trávě umí,“ uvedla čtyřnásobná fedcupová šampiónka na adresu své nejbližší sokyně. „Já musím hrát svojí hru a nesmím přemýšlet nad tím, co předvede má soupeřka. To je to nejdůležitější,“ popsala Kvitová návod, jak si poradit s nepříjemnou Rumunkou.

Bude pro Petru Kvitovou úterní start do letošního Wimbledonu začátkem cesty za jejím třetím titulem na londýnském grandslamu? Česká tenistka rozhodně věří, že tomu tak může být!