Těš se, Rio! Erraniová s Vinciovou hlásí společný návrat

- Filip Lefenda

Vloni v březnu šokovaly, když oznámily konec veleúspěšné spolupráce. Nyní zkušené Italky Sara Erraniová a Roberta Vinciová své příznivce pro změnu překvapily. Členky bývalého deblového dua číslo jedna opět spojí síly, a sice na olympijských hrách v brazilském Riu.

Když se v březnu roku 2015 rozhodly Sara Erraniová s Robertou Vinciovou spolu ve čtyřhře dále nenastupovat, přišel tehdy tenisový svět o pár, který neměl v žebříčku WTA konkurenci. Obě Italky spolu vyhrály celkem pětadvacet titulů, mezi nimiž by se našlo hned pět grandslamových (Australian Open 2013 a 2014, French Open 2012, WImbledon 2014, US Open 2012) či triumfy v rámci Fed Cupu. „Investovaly jsme spoustu energie, abychom dosáhly svých cílů, na které jsme hrdé. Nyní cítíme, že je na čase si odpočinout. Obě se chceme vydat vlastní cestou,“ uvedly tehdy ve společném prohlášení.

O patnáct měsíců překvapily tenisovou veřejnost podruhé. Tentokrát devětadvacetiletá Erraniová s o čtyři roky starší Vinciovou oznámily dočasné obnovení spolupráce pro olympijské hry v Riu de Janeiru. „Mluvily jsme se Sarou a rozhodly se nechat své problémy, které jsme měly v minulosti, za námi,“ svěřila se Vinciová, jež aktuálně dává přednost dvouhře. V té figuruje finalistka loňského US Open na sedmé pozici, zatímco v deblu klesla až na chvost osmé desítky (78.). „Chceme ze sebe na olympijských hrách vydat to nejlepší. Bude tam mnoho dobrých týmů. Uvidíme, na co to bude stačit,“ upřesnila rodačka z Taranta.

Erraniová, která v současnosti figuruje v deblovém žebříčku na 26. místě, letos ve čtyřhře disponuje negativní bilancí dvanácti výher ku patnácti prohrám. Největšími úspěchy v rámci této sezóny jsou finálová účast na turnaji v Dauhá (prohra se sestrami Čanovými po boku Španělky Suarezové-Navarrové) a semifinále z Indian Wells, kde hrála drobná pravačka s Gruzínkou Kalašnikovovou. S tou mimochodem nastoupí i za pár dnů na Wimbledonu, kde se v prvním kole utká s Barborou Strýcovou, která spojila síly s Michaellou Krajicekovou z Nizozemska.

Vinciová letos posbírala nejvíce deblových účastí v páru s Ruskou Kuzněcovovou, na žádný výraznější úspěch ale zmíněné duo nedosáhlo, o čemž svědčí i výmluvná bilance tří výher oproti pěti porážkám. Pro českého tenisového fanouška je pak zajímavostí, že i Roberta si v úvodním kole travnatého grandslamu zahraje proti zástupkyni našeho tenisu, a sice Květě Peschkeové, po jejímž boku bude stát Němka Groenefeldová.

„Náš úspěch spočívá hlavně v tom, že hraji se svou nejlepší kamarádkou,“ prohlásila kdysi Erraniová. Zdá se, že válečná sekyra byla zakopána a staré neshody zapomenuty. Naposledy spolu obě italské hráčky triumfovaly v loňském lednu v novozélandském Aucklandu. Nyní před nimi stojí nová výzva. A kdo ví, třeba by případný úspěch z Ria vedl k něčemu většímu než jen jednorázovému comebacku...