Zrychli, Rafo! Nová pravidla již v Melbourne, podání budou odpočítávat hodiny

- Filip Lefenda

Nadcházející Australian Open okoření hned několik novinek. Tou nejdramatičtější je bezesporu pětadvacetisekundový odpočet na podání, který byl nedávno testován na podniku v Miláně. Jeho nedodržování může přinést nejen postih na kurtu, ale i ten finanční. Nadal a spol. se tak budou muset mít během příštího grandslamu na pozoru a své "rituály" při servisu poněkud urychlit.

Hodiny odpočítávající pětadvacetisekundový limit byly poprvé vyzkoušeny v kvalifikaci srpnového US Open, zároveň byly i jedním z testovaných prvků na nedávném Next Gen ATP Finals v Miláně a setkaly se s kladnou odezvou, což se rozhodně nedá tvrdit o většině dalších zkoušených novinek.

A tak bude automatický pětadvacetisekundový limit nově zaveden už na příštím grandslamu – nadcházejícím Australian Open. Dosud přitom platilo pravidlo dvaceti vteřin, nebylo však striktně vynucováno a řada hráčů v čele se světovou jedničkou Rafaelem Nadalem spoléhala na častou benevolenci rozhodčích. Tomu je alespoň pro turnaj v Melbourne konec.

Úpravy doznala i předzápasová „rozcvička“. Hráči k ní musejí být připraveni již minutu poté, co vstoupí na kurt. Následně dostanou pětiminutový prostor pro zahřátí a poté další minutu na to, aby zahájili zápas.

Pokud tenisté tato časová omezení nedodrží, mohou obdržet pokutu až do výše 20 tisíc amerických dolarů. Rozhodnutí vzešla ze zasedání Rady grandslamů, které se uskutečnilo ve dnech 15. a 16. listopadu v Londýně. 

Spravedlivější přerozdělování peněz?
Při plánování změn se myslelo také na zraněné hráče, potažmo šťastné poražené z kvalifikace. Tenisté, kteří se ze zdravotních důvodů odhlásí z turnaje později než ve čtvrteční poledne, vyinkasují jen polovinu prize money – tu druhou obdrží právě daný lucky loser.

Toto opatření má napomoci zamezit skrečím v průběhu zápasů úvodního kola, resp. k tomu, aby hráči do turnaje nastoupili jen kvůli odměny za účast. Inspirací k tomuto kroku může být třeba poslední Wimbledon, kde duel úvodního kola nedohrálo hned sedm hráčů…

Počet nasazených zřejmě klesne na polovinu
Další chystaná novinka převratného rázu by pak mohla vstoupit v platnost v roce 2019 a týká se redukce počtu nasazených hráčů na všech grandslamech z 32 na 16 tak, jako tomu bylo do roku 2001.

Rada si od tohoto kroku slibuje atraktivnější zápasy v dřívějších fázích turnajů, neboť na sebe budou moci narazit papírově kvalitnější soupeři již během prvního týdne.