Kdo je tady král? Nadala „korunuje“ sám španělský panovník

- Jakub Slunečko

Velké pocty se dostalo Rafaelu Nadalovi, kterého respektovaný španělský deník AS vyhlásil nejlepším sportovcem Španělska za poslední půl století. Šestnáctinásobný grandslamový šampion porazil třeba i všechny krajany věnující se fotbalu. Nejde navíc o ledajakou anketu – zaštiťuje ji totiž španělský král Filip VI., který Nadalovi cenu osobně předá.

Tenis se ve Španělsku stává pojmem, ve sledovanosti poskočil za druhé místo hned za posvátný fotbal a je to bez diskuze hlavně zásluha Rafaela Nadala. Letos vyhrál dva grandslamy a v jedenatřiceti letech je světovou jedničkou. Bez překvapení tak deník AS vybral jako nejlepšího sportovce posledního půlstoletí právě jeho.

I přesto, že AS je výhradně fotbalovým médiem – i to značí, jak velkým fenoménem Nadal ve Španělsku je.

Už dříve byl sice jiným španělským médiem zvolen dokonce nejlepším španělským sportovcem všech dob, tentokrát má ale cena o něco větší váhu. Podle serveru tennisworldusa.org totiž Nadala „korunuje“ na začátku prosince sám španělský král Filip VI. s manželkou.

Téměř dvoumetrový panovník se obdivem k Nadalovi netají. Při French Open je většinou mezi prvními gratulanty přímo na stadionu, když Španěl v Paříži získá titul. Svět už několikrát obletěly fotky, jak se Nadal s králem a jeho rodinou radostně objímají. „Je úžasný!“ vyhrkl Filip VI. po jednom z Nadalových tirumfů.

Teď mu osobně předá ocenění, které potvrdí Nadalovou pozici krále španělského sportu. V tomto případě už snad ale s trochou nadsázky není ani tak daleko k tomu, aby byl rozený Mallorčan uctíván skoro jako samotný Filip VI., který Nadala neváhá brát jako sobě rovného.