Dimitrov je mistr všech mistrů! V třísetové finálové bitvě udolal Goffina

- Petr Sumbal

Kdo na tohle vsadil, asi pěkně vydělal. Bulhar Grigor Dimitrov v neděli ovládl Turnaj mistrů, na kterém ani jednou neprohrál. Belgičan David Goffin mu vzdoroval pěkně dlouho, po třech setech a dvou a půl hodinách ale Dimitrov padl na kurt po vítězství 7:4, 4:6 a 6:3. Pro bulharského tenistu se jedná o největší titul v kariéře, který získal hned při své první účasti na Turnaji mistrů. Ještě předtím se v londýnské O2 Aréně utkali o titul deblisté. Kontinen s Peersem proti Kubotovi s Melem obhájili loňský triumf.

„Je to pro mě obrovská pocta. Tenhle týden byl jeden z nejlepších v mém životě,“ hlesl po velkém finále Grigor Dimitrov. V tomto týdnu hrál na Turnaji mistrů pět zápasů – a všechny vyhrál.

Dimitrov přitom finále nezačal vůbec dobře. Hned v prvním gemu totiž ztratil podání a porhrával už 2:4. Zdálo se, že Goffin, povzbuzený semifinálovým skalpem Federera, potáhne svou krasojízdu úspěšně dál. Pak ale Bulhar přidal otáčky, srovnal na 4:4 a za stavu 5:6 Goffin nezvládl tíhu okamžiku, ztratil servis a s tím i první set.

Ve druhé sadě se ale Belgičan rozhodně nesesypal. Jak by taky mohl, když podobný průběh už zvládl otočit i v semifinále proti Federerovi. Vyplatilo se. Goffin deptal Dimitrova skvělým servisem, za stavu 3:3 mu vzal podání a druhý set přesvědčivě doservíroval.

Do rozhodující sady pak proto šel v lepší psychické pohodě než Dimitrov. Jenže o osudu celého Turnaje mistrů pak nejspíš rozhodl hned první gem. Při podání Bulhara měl Goffin celkem čtyři brejkboly, ani jeden ale neproměnil. Rázem se nálada na obou stranách prohodila. Belgičan se zachraňoval skvělým servisem, ten ale nechyběl ani jeho soupeři.

Až příliš snadno vyhrával Dimitrov své gemy, a tak se dalo očekávat, že podání ztratí spíše Goffin. Stalo se tak za stavu 2:3 z jeho pohledu, kdy se v kritické chvíli nemohl spolehnout na první servis a Bulhar udeřil. Nakonec vedl už 5:2 a 40:0, měl tak k dispozici tři mečboly.

Urputně zápolící Goffin ale předvedl malý zázrak, všechny tři míčky odvrátil a nakonec získal gem dalším esem. Už ale bylo pozdě. Při pátém mečbolu Dimitrova se zdálo, že Goffin dokáže zase zápas prodloužit, při náběhu na síť a hře na riziko ale přišla nejspíše nevyhnutelná chyba – belgický tenista poslal poslední volej zápasu do sítě a Dimitrov padl radostí k zemi.

„Taky mám za sebou výborný týden, i když jsem finále nevyhrál. Prožil jsem hodně emocí a cítím se vyčerpaný. OIdvedl jsem ale dobrou práci,“ nesmutnil po nedělní bitvě Goffin. 

 

Kontinen s Peersem ve čtyřhře obhájili loňský titul
Ve finále čtyřhry si to mezi sebou rozdaly dva nejlepší deblové páry této sezony. Brazilsko-polská dvojice Marcel Melo, Lukasz Kubot byla nasazená jako číslo jedna, avšak na finsko-australskou dvojici Henri Kontinen, John Peers nestačila.

Kontinen s Peersem vyhráli celkově 6:4 a 6:2, když zvládli dobře důležitou koncovku vyrovnané první sady a následně už dominovali. Obhájili tak loňské prvenství a dál potvrzují dlouhodobou úspěšnost své spolupráce.

 

Kontinen s Peersem oloni  porazili 10:8 v super tiebreaku Klaasena s Ramem a berou tak druhý titul v řadě. Naopak pro jejich brazilského soupeře Mela to bylo už druhé neúspěšné finále na Turnaji mistrů. Melo byl před třemi lety ve finále po boku Dodiga, ale ani proti bratrům Bryanovým s Chorvatem neuspěli.

Finále dvouhry
Grigor Dimitrov (BUL, 6.) – David Goffin (BEL, 8.) 7:5, 4:6, 6:3

Finále čtyřhry
Kontinen (FIN), Peers (AUS) – Kubot (POL), Melo (BRA) 6:4, 6:2