Daviscupové týmy nominovaly finalisty. Nechybí Tsonga ani Goffin

- Jan Vojkůvka

Finále Davis Cupu 2017, které se bude hrát od 24. do 26. listopadu ve francouzském Lille, zná své protagonisty. V sestavě domácích nebude scházet Jo-Wilfried Tsonga, či debloví specialisté Herbert s Mahutem. Belgičané se favorita pokusí překvapit s Davidem Goffinem a Stevem Darcisem.

Domácí Francie zaútočí v Lille na jubilejní 10. titul v mužské týmové soutěži a spoléhat se bude kromě služeb Tsongy také na mladého Lucase Pouilleho, který by měl nastoupit jako dvojka do obou zápasů dvouher.

Do daviscupového finále půjde ve velmi dobré formě, kterou nabral na konci října v rakouské Vídni, kde ve finále porazil právě svého reprezentačního kolegu Tsongu, a získal třetí titul v sezoně.

Jedničkou týmu bude bývalá světová pětka Jo-Wilfried Tsonga, který prožil velmi úspěšný závěr sezony, když vyhrál turnaj v Antverpách a došel do finále již zmíněného podniku ve Vídni. Celkem letos vybojoval už čtyři tituly, ale rád by přidal pátý, kterým by byla slavná „salátová mísa“.

Belgičané se do Lille vypraví s osmým tenistou žebříčku Davidem Goffinem, jenž aktuálně hraje na Turnaji mistrů v Londýně a po výhře ve třech setech nad Rafaelem Nadalem je blízko postupu do semifinále. Ještě více by tím pak vylepšil parádní podzim, během něhož vybojoval tituly v Šen-čenu a Tokiu a byl v semifinále v Basileji.

Do dvouher by měl v roli dvojky nastoupit Steve Darcis, který je na žebříčku až na 76. místě, ale v Davis Cupu letos odvádí nadstandardní výkony. Už v únoru v úvodním kole dokázal přehrát současnou světovou trojku Alexandera Zvereva a poradil si i s Philippem Kohlschreiberem. V dalších dvou kolech přidal ještě dvě výhry a prohrál jen bitvu s Australanem Kyrgiosem.

Francie Davis Cup naposledy vyhrála v roce 2001 a od té doby třikrát prohrála ve finále. Naposledy se v boji o titul představila rovněž v Lille v roce 2014, kdy nestačila na Švýcary. Belgičané se do finále vrací po roční odmlce, přičemž v roce 2015 v Gentu prohráli s Brity. Pro Belgii to bylo první finále od roku 1904.

Sestava Francie: Jo-Wilfried Tsonga, Lucas Pouille, Pierre-Hugues Herbert a Nicolas Mahut.
Sestava Belgie: David Goffin, Steve Darcis, Ruben Bemelmans a Arthur de Greef.