Dozvuky NextGen Finals: Není to fér formát, zlobí se Rubljov. Mění to hru, souhlasí Martinezová

- Jan Vojkůvka

Premiérový ročník NextGen ATP Finals vzbudil pořádné vášně. Vycházející hvězdy mužského tenisu zápolily v italském Miláně se zbrusu novým balíčkem pravidel, které vzbudily vášnivé diskuze nejen mezi hráči, ale i tenisovými odborníky.

Jedním z odpůrců nových pravidel, které by se v budoucnu mohly stát součástí tenisového okruhu, je devatenáctiletý Andrej Rubljov. Finalista prvního ročníku, který na turnaji prohrál oba své zápasy s Korejcem Hjon Čongem, nevidí v novinkách nic lákavého. Podstatně by totiž změnila celý sport a s takovou revolucí nesouhlasí.

„Když implementují nějaká pravidla, který nezmění tenis jako takový, pak je to v pořádku,“ uvádí Rubljov. „Ale nelíbí se mi, že chtějí změnit hru jako takovou, protože se sety se čtyřmi gemy a bez výhod, mění kompletně celou hru,“ zlobí se.

Právě zkrácené sety na čtyři vyhrané gemy s tiebreakem za stavu 3:3 a počítání skóre v jednotlivých gemech na rozhodující bod za stavu 40:40, se dostaly pod nejtvrdší palbu kritiky. Naopak dobrého přijetí se dočkaly hodiny, jež počítají prodlevy mezi servisem, či servis, který se neopakuje, pokud dojde k teči pásky.

„S těmito pravidly může každý porazit kohokoliv, a to, dle mého názoru, není fér,“ přidává. „Podle mě by totiž vítězem měl být ten, který dře více než kdokoliv jiný,“ myslí si. „Ale s těmito pravidly může i hráč, který není takový dříč a možná není tak profesionální, mít snažší cestu k výhrám, soubojím s těmi nejlepšími a může vyhrávat turnaje. A to, podle mě, není fér.“

Ani Rubljov není kritický ke všemu a našel by na milánském turnaji věci, které rozhodně stojí za vyzkoušení. „Systém jestřábího oka nebo hodin na dvorci hru nijak nemění. Ale to ostatní, ať už počet gemů, nebo počítání bodů, jsou věci, co tenis kompletně mění,“ dodává.

Snad nezmění podstatu tenisu, bojí se Martinezová
Na jeho stranu, podobně jako mnoho jiných, se přidala i bývalá kapitánka daviscupového a fedcupového týmu Španělska Conchita Martinezová, která si myslí, že hodiny či možnost hovořit s trenérem jsou dobré prvky, které by tenisu prospěly. Se zbytkem se ale už příliš neztotožňuje.

„V tomhle ohledu jsem velmi tradiční člověk. Pevně doufám, že nezmění podstatu tenisu. Bylo by to velmi divné,“ podotkla v rozhovoru pro El Pais. „Věci se mění, samozřejmě, dříve jsme hráli s bílými míčky a teď jsou tenisáky žluté a dvorce plné barev. Nejdůležitější ale je, aby byla respektována základní identita,“ uvedla wimbledonská šampionka z roku 1994.

Také si je vědoma, odkud vítr vane, a že byznys a marketing mají velký vliv. „Hodně se myslí na televizi, protože kdo to platí? Kde se berou peníze z reklam a od sponzorů? Je to něco, o čem se bavíme už hodně dlouho a je to trochu okolo televizních přenosů. Pokud chtějí něco měnit, ať tedy zkrátí zápasy na dva vítězné sety a nechají klasických šest gemů. Sice některé zápasy byly a jsou epické, ale spousta dalších nejsou tak dobrých a trvají hodně dlouho,“ dodala.

Podobně smýšlí i španělský deblista Marc Lopez. „Tenis se, jako každý sport, potřebuje vyvíjet. Ale některé věci nedávají moc smysl,“ myslí si. „Vypadá to, že chtějí větší rychlost zápasů. Ale jsou věci, které bych nikdy neměnil, jako třeba sety na šest gemů a shody s výhodami. Pro televize by bylo výhodnější mít rychlejší zápasy, ale co lidé, co si koupí lístek a chtějí vidět dlouhé zápasy?“