ATP

Zase to nevyjde! Nadal odstoupil z Turnaje mistrů

- Radek Štohl

Ani letos Rafael Nadal na Turnaji mistrů neuspěje. Španělský tenista necelou hodinu po prohře v úvodním zápase proti Davidu Goffinovi ohlásil, že z probíhajícího závěrečného podniku sezóny odstupuje. Důvodem nepopulárního kroku je přetrvávající zranění kolena, kvůli kterému naposledy nenastoupil do čtvrtfinále Masters v Paříži. Na místě Nadala se minimálně v nadcházejících dvou zápasech v Londýně premiérově představí Pablo Carreño Busta.

Nejprve to vypadalo slibně. Rafael Nadal sice vynechal podnik v Basileji a nezúčastnil se čtvrtfinálového duelu v Paříži, přesto se přes všechny pochybnosti rozhodl na Turnaji mistrů startovat. Optimismus byl o to větší, že Nadal nastoupil proti Goffinovi bez zatejpovaného kolena.

Nic však nebylo tak růžové, jak se na první pohled zdálo. Jednatřicetiletý hráč neodehrál pondělní zápas stoprocentně v pořádku, ve třetím setu již bylo vidět, jak se trápí. Poté, co na Belgičana nestačil po sadách 6:7(5), 7:6(4), 4:6 se rozhodl z podniku pro osm nejlepších tenistů roku odstoupit.

„K turnaji, městu a vlastně i sobě samému jsem cítil závazek,“ stojí na webu atpworldtour.com vyjádření Nadala. „O Turnaj mistrů jsem usiloval opravdu tvrdě. Udělal jsem vše pro to, abych zde byl nachystaný hrát. Ve skutečnosti však připravený vůbec nejsem, během zápasu hodně bojoval. Tušil jsem však, že se pravděpodobně jedná o poslední zápas sezóny,“ pokračoval tenista, který se na Turnaji mistrů představil poosmé v kariéře.

Nadal se od roku 2005 pravidelně kvalifikoval na TM, zúčastnil se ho však jen osmkrát

Nadal již během duelu s Goffinem věděl, že po skončení zápasu nebude moci na turnaji pokračovat. „Není to tak, že bych se mohl rozhodnout, vše bylo o bolesti. Byl to takový zázrak, že jsem se soupeřem dokázal držet krok,“ uzavřel Španěl, který bez ohledu na jakýkoliv průběh turnaje počtvrté v kariéře uzavře sezónu na prvním místě žebříčku. I v případě, že Federer projde londýnskou akcí bez jediného zaváhání, bude mít Nadal na svého rivala náskok 140 bodů.

Šestnáctinásobného grandslamového šampiona na závěrečném podniku roku nahradí krajan Pablo Carreño Busta. Pro šestadvacetiletého tenistu se bude jednat o vůbec první účast na Turnaji mistrů. Při své premiéře ve středu od 21:00 SEČ vyzve Dominica Thiem, Rakušan totiž na úvod podniku nestačil na Grigora Dimitrova ve třech setech.