Vyhrál skoro všude, ale tady ještě ne! Ovládne Nadal poprvé v kariéře Turnaj mistrů?

- Jan Havlovic

Seriál medailonků hráčů účastnicích se letošního Turnaje mistrů zakončíme u aktuální světové jedničky Rafaela Nadala. Španělská legenda se vrátila na trůn mužské tenisu a opanovala hned dva grandslamové podniky v této sezoně. Nyní Nadal cílí na poslední velký titul, který mu v jeho bohaté sbírce chybí. Podaří se šestnáctinásobnému šampionovi konečně uspět na Turnaji mistrů?

Možná ani sám Rafael Nadal nedoufal, že to půjde vše tak rychle. V minulém roce laboroval od French Open s bolavým zápěstím, kvůli kterému musel předčasně ukončit loňskou sezonu. Vše vsadil na jednu kartu – precizní léčbu. Nadal se nehnal na kurty, nýbrž si nechal záležet, aby byl na nové výzvy skutečně stoprocentně fit. A to přineslo své ovoce!

Nadal hned na prvním grandslamu nové sezony prošel až do finále, kde narazil na svého odvěkého rivala Rogera Federera, který shodou okolností minulou sezonu ukončil rovněž kvůli zdravotním problémům. Bitva dvou velikánů vracejících se po zdravotní pauze vyzněla lépe pro Švýcara, který oslavil svůj v pořadí osmnáctý grandslamový titul.

Na vzájemný souboj dvou legend došlo i v Indian Wells a Miami. V obou případech odcházel Nadal jako poražený, ale nevěšel hlavu. Španěl moc dobře věděl, že jeho čas teprve přichází.  

A skutečně tomu tak bylo, na řadu totiž přišla antuková část sezony. Monte Carlo – titul, Barcelona – titul. Madrid – titul, French Open – titul. Antukový král se vrátil ve velké síle a na pařížských dvorcích prolétl bez ztráty setu ke svému desátému titulu z Roland Garros!

 

And today, we witnessed history. // Journée historique. #RG17 #Nadal ?: @cocodubreuil & Philippe Montigny/FFT

Příspěvek sdílený Roland-Garros (@rolandgarros),Čen 11, 2017 v 10:46 PDT

Po antuce přišel menší útlum v podání jednatřicetiletého Nadala. Na Wimbledonu i v Montrealu skončil již v osmifinále a v Cincinnati mu ve čtvrtfinále vystavil stopku Nick Kyrgios. Španělský tenista však ukázal, že na vrcholné akce se dokáže připravit bravurně. Na US Open ve Flushing Meadows totiž opět nenašel přemožitele. Nadal tak pozvedl nad hlavu již pošestnácté v kariéře grandslamový titul!

Ve sběru titulů pokračoval Nadal také na asijském turné. Do Pekingu přicestoval v pozici nasazené jedničky, kterou bez sebemenších problémů splnil a odvezl si v pořadí již šestý titul v sezoně. Na číslo sedm Nadal stále čeká, neboť v Šanghaji se mu do cesty postavil opět Roger Federer, se kterým Španěl prohrál již počtvrté v této sezoně.

Před Nadalem nyní stojí velká výzva. Turnaj mistrů je posledním velkým podnikem, na kterém ve své bohaté kariéře ještě netriumfoval. V Londýně však nechybí Roger Federer, který je v úchvatné formě a rozhodně nedá Nadalovi nic zadarmo. 

Rafael Nadal, 31 let, Španělsko
Pozice v žebříčku: 1. (ATP Race To London:1.)
Bilance v letošní sezoně: 67 – 10
Tituly: 6
Celkově tituly na okruhu ATP: 75