Kdo srazil grandslamovou šampionku? Sabalenková dostala do varu i běloruského diktátora

- Tomáš Macák

Ještě jako osmnáctiletá rozhodla na jaře výhrou nad Švýcarkou Golubičovou o historicky první účasti Běloruska ve finále Fed Cupu. O více než půl roku později ve stejné hale mohla Aryna Sabalenková, byť trochu decentněji, opět slavit. Ve druhém zápase fedcupového víkendu totiž porazila vítězku US Open Sloane Stephensovou a nechává tak běloruský sen o trofeji reálně žít dál. Kromě tenisových bitev baví nejen domácí fanoušky také na sociálních sítích, kam se nezdráhá přidávat odvážné fotky.

Sabalenková je v Minsku naprosto doma – roku 1998 se tam narodila. Za dalších osmnáct let se hráčka, která je momentálně v žebříčku na 78. místě, v hlavním běloruském městě i výrazně proslavila.

Letos v dubnu šla do čtvrtého zápasu semifinále Fed Cupu proti Švýcarsku s velkou touhou poslat poprvé v historii Bělorusko do přímého boje o titul. Odhodlaná Sabalenková tehdy vybojovala ve třech setech vítězství nad Viktorijí Golubičovou a stala se národní hrdinkou.

U běloruských fanoušků si to rozhodně nepokazila ani během prvního finálového dne. Američanky vedly zásluhou Vandewegheové 1:0 a devatenáctiletá Běloruska v tu chvíli byla pod velkým tlakem. V zápase proti zkušenější Stephensové, která už byla v žebříčku WTA i na 11. místě, zktrotila nervy a dokázala ve třech setech zvítězit.

Nelze se divit, že byla velmi dojatá. „Nikdy jsem v zápase necítila tolik emocí jako když hrajete doma, prohráváte a musíte vyhrát. Prala jsem se sama se sebou a nakonec jsem to dokázala. Začala jsem pak brečet, protože to bylo ohromně důležité vítězství,“ řekla po duelu se Stephensovou.

Mladé tenistce po vítězství tleskala celá hala včetně běloruského prezidenta Lukašenka, který je označovaný za posledního diktátora v Evropě. Ten sleduje výkony fedcupových reprezentantek po celý rok.

 

??????

Příspěvek sdílený ?ARINA? (@sabalenka_aryna),Úno 14, 2017 v 8:41 PST

Fanouškovskou základnu ale u Sabalenkové netvoří jen hlava státu a všichni ostatní beloruští lidé, kteří se o tenis zajímají. Díky odvážným fotkám, které přidává na sociální síť Instagram, se může těšit popularitě i ve světě. 

Tu tenisovou slávu letos přiživila také první finálovou účastí na okruhu WTA. V čínském Tchien-ťinu jí zastavila až Maria Šarapovovová, která v přístavním vyhrála titul poprvé od své dopingové kauzy. 

V nedělním programu jí čeká další velká výzva. Do cesty se jí po šampionce z newyorkského grandslamu postaví desátá hráčka světa CoCo Vandewegheová.