Šest zápasů, ve kterých mu nevěřili. Brit z osmé stovky uspěl v kvalifikaci Wimbledonu

- David Soumar

V žebříčku je až na 775. místě, poslední turnaj odehrál na tuniské půdě v lednu letošního roku. Dle žebříčku je v Británii 22 lepších hráčů. Přesto si 25letý Marcus Willis zahraje hlavní soutěž londýnského grandslamu. Jaký příběh na londýnské trávě napsal?

Britští hráči před turnajem v All England Clubu hrají „předkvalifikaci“ o to, kdo získá divokou kartu do následné kvalifikace velkého grandslamu. Tři náročné bitvy s krajany. Před blížící se kvalifikací žádná sranda… Willis to ale zvládl a volnou kartu do kvalifikace Wimbledonu si vybojoval. A to byl to boje o divokou kartu přijat až jako poslední hráč! Svým umístěním na žebříku totiž nikoho neohromoval (775.). 

Ani v následné kvalifikaci na velký grandslam do něj moc nadějí nevkládal. V prvním zápase čelil Japonci Sugitaovi, hráči z první světové stovky. Tak vysoko postaveného borce v kariéře nikdy neporazil. Dokázal to až letos ve Wimbledonu.

Pak mu v cestě stál Andrej Rubljov, vítěz juniorského French Open. I tento duel zvládl a o místo v hlavní soutěži bojoval s dalším mladým Rusem. Daniila Medvedeva přehrál ve čtyřech setech 3:6, 7:5, 6:3, 6:4. 

Willis okamžitě začal sklízet gratulace napříč tenisovým světem. „Už se nemůžu dočkat, až tě uvidím hrát ve Wimbledonu. Na tebe připraveni nejsou. Obrovská gratulace!“ uvedl Jamie Murray na adresu hráče, který byl do kvalifikace přijat až jako poslední. 

Domácích hráčů se tak do hlavní soutěže travnatého grandslamu probojovalo celkem 15, Willis z nich svým výkonem zaujal určitě nejvíc. Na turnaji ATP totiž ještě nehrál jediný zápas. Sedmkrát bojoval v kvalifikaci na tyto veké turnaje, ale nikdy dál jak do druhého kola nedošel. Teď si v prize money připíše na své konto minimálně 30 000 liber. 

Jeho cesta ale končit nemusí. Jízdu rozhodně neplánuje utnout ani v prvním kole turnaje. Na koho v něm narazí, zatím ale jasné není.