Bělorusky s Američankami zkřížily meče. Finále Fed Cupu bylo rozlosováno

- Jan Vojkůvka

Ženskou sezonu na nejvyšší úrovni čeká tento víkend letošní derniéra. V běloruském Minsku se uskuteční finálový duel Fed Cupu mezi Běloruskami a Američankami. Po losu je již jasné, že celý program zahájí Aljaxandra Sasnovičová s favorizovanou CoCo Vandewegheovou.

Čižovka Arena v Minsku bude svědkem další z řady týmových tenisových bitev, ve kterých je favorit jasně určen, ale specifický formát soutěže může papírovými předpoklady hodně zatřást. Domácí se sice nebudou moci opřít o svou největší hvězdu Viktorii Azarenkovou, ale do finále rozhodně nehodlají jít se svěšenými hlavami.

Utkání zahájí střetnutí domácí jedničky Aljaxandry Sasnovičové s favorizovanou CoCo Vandewegheovou, která na posledním turnaji Elite Trophy v Ču-chaji prošla až do finále a premiérově pronikla do elitní světové desítky.

Druhý sobotní duel obstarají Aryna Sabalenková a vítězka US Open Sloane Stephensová.

Finále Fed Cupu bude zajímavé z mnoha hledisek. Jedním z nich je fakt, že se soupeřky mezi sebou herně tolik neznají. Jediný vzájemný zápas spolu během kariér odehrály pouze Sasnovičová se Stephensovou a před dvěma roky se hladce ve dvou setech radovala z výhry Běloruska.

Naopak Vandewegheová si ještě s budoucími soupeřkami nezahrála a po snové cestě do finále Elite Trophy v posledním utkání odpadla a její forma i kondice jsou trochu neznámou. I proto mohou běloruské hráčky, ač papírově outsiderky, jít do finále letošního Fed Cupu se sebevědomím a vírou v dosažení obrovského úspěchu.

Ve prospěch Američanek však hraje fakt, že všechny čtyři nominované hráčky jsou na žebříčku WTA výše postavené než nejlepší Běloruska, kterou je 78. tenistka světa Sabalenková. Kapitánka Kathy Rinaldiová-Stunkelová má tak výjimečně velký prostor pro případné taktické změny.

Kdo se bude radovat z letošního vítězství ve Fed Cupu a naváže na tři české tituly z let 2014 až 2016, se dozvíme už v neděli.

Sobotní program
1. zápas: Aljaxandra Sasnovičová (BLR) - CoCo Vandewegheová (USA)
2. zápas: Aryna Sabalenková (BLR) - Sloane Stephensová (USA)
Nedělní program
3. zápas: Aryna Sabalenková (BLR) - CoCo Vandewegheová (USA)
4. zápas: Aljaxandra Sasnovičová (BLR) - Sloane Stephensová (USA)
5. zápas: Vera Lapková, Lidzija Marozavová (BLR) - Alison Riskeová, Shelby Rogersová (USA)