Hrůzostrašné zranění i dva tituly! Goffin míří podruhé do Londýna

- Jan Havlovic

Na Turnaji mistrů bude bojovat o titul také světová osmička David Goffin. Nechybělo však málo a Belgičan mohl mít klidně po sezoně. Na letošním Roland Garros si totiž při těžkém pádu vyvrátil kotník, avšak dokázal se ve velkém stylu vrátit a nakonec ovládl turnaje Šen-čenu a Tokiu. Nyní čeká světovou osmičku druhá účast na Turnaji mistrů.

Belgičan Goffin započal sezonu čtvrtfinálovou účastí na Australian Open, čímž si vylepšil kariérní maximum na tomto grandslamovém turnaji. Slušnou formu si převezl také do Evropy, když na podnicích v Sofii a Rotterdamu došel shodně až do finále. V souboji o titul však nestačil na Grigora Dimitrova, respektive Jo-Wiflrieda Tsongu.

Následovaly dvě tisícovky v Indian Wells a Miami. Tyto dva prestižní turnaje nezastihly Goffina v ideální formě, když v obou případech vypadl v osmifinále. Před přechodem na antuku si odskočil na Davis Cup, ve kterém pomohl své zemi k postupu do semifinále, když v duelu s Itálii zvládl oba singlové zápasy. 

Na již zmíněném antukovém povrchu se Goffinovi poměrně dařilo. V Monte Carlu došel do semifinále a v Madridu vypadl ve čtvrtfinále po souboji s antukovým králem Rafaelem Nadalem. Před French Open se tak zdálo, že by v Paříži mohl minimálně zopakovat čtvrtfinálovou účast z loňského roku.

Přes první dvě kola se Goffin dokázala probojovat, avšak v duelu třetího kola proti Argentinci Zeballosovi si při jednom z úderu nepříjemně vyvrátil kotník. Bylo jasné, že French Open pro sympatického Belgičana končí. Otázkou bylo, na jak dlouho bude ze hry. „Naštěstí nejsou poškozené vazy a ani žádná kost není zlomená,“ přinesl tehdy pozitivní zprávy Goffinův trenér.

Belgický reprezentant se vrátil až po měsíci a půl, nicméně jeho výkony nebyly po nucené pauze optimální. Goffina „nakoplo“ až US Open, na kterém se probojoval do osmifinále, čímž přiživil šanci na účast na Turnaji mistrů.

To hlavní přišlo z pohledu tenisty pocházejícího z města Rocourt až na turnajích v Asii. Goffin utnul v Šen-čenu bezmála tři roky dlouhé čekání na turnajový vavřín. To však nebylo vše. Hned následující týden ovládl turnaj v japonském Tokiu a hlasitě se přihlásil o účast mezi nejlepšími na londýnském podniku.

Postupovou pozici se nakonec belgické jedničce podařilo uhájit, a tak ho uvidíme již podruhé v kariéře na Turnaji mistrů. Goffin byl nalosován do skupiny Petea Samprese, ve které se střetne s Rafaelem Nadalem, Dominicem Thiemem a Grigorem Dimitrovem.

David Goffin, 26 let, Belgie
Pozice v žebříčku: 8. (ATP Race to London: 8)
Bilance v letošní sezoně: 54 výher – 22 porážek
Tituly: Šen-čen, Tokio
Celkově tituly na okruhu ATP: 4